Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“LG groots met zesde G”
NieuweMobiel.NL ·
Schermweergave en formaat
Snelle vingerafdrukscanner
Cameramogelijkheden
Interface oogt gedateerd
LG slaagt er al langere tijd in om grote schermen in relatief compacte behuizingen te plaatsen. In de vorm van de G6 komen ze met een overtreffende trap daarvan. Voorgaande jaren probeerde LG zicht te onderscheiden van de concurrentie door ongebruikelijke opties aan het toestellen toe te voegen. Dit had op zijn zachtst gezegd een wisselend resultaat. Met de G6 richt LG zich op het 5,7 inch beeldscherm met een beeldverhouding van 18:9 en zo weinig mogelijk ruimte eromheen.
De LG G6 is het vlaggenschip van LG voor 2017 en is op veel vlakken een flinke verandering ten opzichte van het jaar daarvoor. Zo krijgt de G6 een verrassend nieuw type beeldscherm met flink kleinere schermranden. Maar er is meer en dat gaan we dan ook hieronder zo goed mogelijk bespreken.
Groot scherm, kleine behuizing
Om te beginnen het nieuwe scherm. Iedereen wil het liefst een zo groot mogelijk scherm en iedereen wil het liefst een compacte telefoon die handzaam is om vast te pakken en om mee te nemen. Die twee gingen tot voor kort niet samen. LG laat met z'n FullVision-scherm zien dat het wel kan. De LG G6 is kleiner dan z'n voorganger maar beschikt wel over een groter beeldscherm. Om precies te zijn een scherm van 5,7 inch met een verhouding van 18:9. Volgens LG kun je hierdoor "meer zien, meer ontdekken en meer beleven". Wij vinden het ook gewoon mooi en het zal de standaard worden voor de jaren die komen gaan. Om maximaal gebruik te maken van dit extra langgerekte scherm heeft LG haar gebruikersinterface aangepast. Die ziet er in onze ogen altijd nog een beetje kinderlijk uit maar ze maken nu wel gebruik van dat extra beetje schermoppervlakte. Dat werkt echter niet overal; omdat video's van YouTube bijvoorbeeld in een 16:9 verhouding getoond worden zie je links en rechts zwarte balken. Je kunt wel kiezen voor een schermvullende weergave maar daarbij verlies je boven en onder weer iets scherm. Je kunt per app kiezen voor welke weergave je kiest; compatibiliteit (16:9), standaard (16.7:9) of volledig scherm (18:9). Het scherm ondersteunt bovendien Dolby Vision en HDR10 voor verbeterd contrast en heldere kleuren.
Belangrijkste LG G6 specificaties
Fors FullVision-scherm zonder noemenswaardige schermranden
Stof- en waterdicht dankzij IP68-certificaat (1,5 meter gedurende 30 minuten)
32 GB aan opslaggeheugen uitbreidbaar tot 2 TB via microSD-geheugen
Dubbele 13 megapixel hoofdcamera met standaard- en groothoeklens
Quad-core-processor (Snapdragon 821) op 2,4 GHz + 4 GB RAM-werkgeheugen
Selfiecam van 5 megapixel met 100 graden groothoeklens
Onderweg snel mobiel internetten dankzij 4G-ondersteuning (categorie 11)
Niet modulair, wel waterdicht
De LG G6 is een totaal andere telefoon van het jaar daarvoor, dat moge duidelijk zijn als je alleen al naar het scherm kijkt. Maar er zijn meer verschillen. Zo past LG ditmaal een metalen frame toe met een glazen achterkant. Grootste pluspunt is echter de water- en stofbestendigheid. Daarmee verlies je wel het modulaire karakter van de G5 maar gelet op het geringe aantal beschikbare uitbreidbare modules is dat niet echt een verlies te noemen. Wel min of meer gelijk gebleven is de dubbele camera achterop. Hiervan is één uitgerust met een vrij reguliere 71° standaardhoek, de andere heeft een 125° groothoeklens. Met die eerste schiet je 'normale' foto's, met de groothoek camera leg je meer vast maar is het beeld wel wat meer vertekend. LG past hier wel duidelijk een andere strategie toe dan andere fabrikanten die kiezen voor een dubbele camera. Daar wordt de 2e camera vaak gebruikt om scherpte-diepte vast te leggen. LG heeft het wel makkelijk gemaakt om te kiezen tussen beide. Al bij het zoomen wissel je ongemerkt tussen beide camera's. Daarnaast zijn er nog 4 vierkante camerafuncties; snap shot, grid shot, guide shot en match shot. Hiermee kun je grappige en creatieve foto's en collages maken.
Echt een multimediatelefoon
LG heeft geprobeerd om van de G6 echt een multimediatelefoon te maken. Zo hebben ze niet alleen gekeken naar video en camera's, ook aan het geluid is gedacht. Door de aanwezigheid van 2 AOP-microfoons kan ook hard geluid opgenomen worden. Film je bijvoorbeeld een live concert dan klinkt geluid achteraf niet misvormd. Dat komt omdat geluid tot maar liefst 129 decibel nog natuurgetrouw opgenomen kan worden, veel andere telefoons blijven vaak bij 120 decibel steken. Voorafgaand aan de lancering van de LG G6 ging het gerucht dat het toestel over een Quad DAC zou beschikken wat ook de kwaliteit van het afspelen van geluid zou bevorderen, maar inmiddels blijkt dat alleen het model in de VS daarover beschikt. Hier is het afspelen van audio beperkt tot 24 bits en 48 kHz. Dat is ergens wel jammer want op de G5 had je tenminste nog de mogelijkheid om een aparte DAC-module van B&O te plaatsen.