Apple iPhone 15

Nog niet aangekondigd

Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


De Apple iPhone 15 in het nieuws

ts iPhone 15 Cad Render 9to5mac

Grotere Apple iPhone 15 verschijnt vroegtijdig in CAD-render

iPhone 15 en 15 Plus krijgen beiden Dynamic Island

Geruchten ·

Het ontwerp van de iPhone 15-serie lijkt vast te staan. 9to5Mac heeft CAD-tekeningen bemachtigd van de iPhone 15 en deze om laten zetten in product renders. Hierdoor wordt goed duidelijk dat de iPhone 15 ook het Dynamic Island krijgt van z'n grotere Pro-broer.

De bron verwacht dat Apple een groter 6,2 inch scherm toepast voor de iPhone 15. Bij de iPhone 14 was dat nog 6,1 inch. Helaas kunnen we uit de renders niet opmaken of de schermverversing ditmaal hoger is dan 60 Hz.

Render based on CAD drawing of the Apple iPhone 15
Ook basis iPhone 15 ruilt notch in voor Dynamic Island

Wel laten de renders zien dat de iPhone 15 een USB-C poort krijgt. Eindelijk! Ook de dubbele camera achterop blijft. Voor meer moet je ook komend jaar weer bij de Pro zijn. De verwachte capacitieve knoppen lijken exclusief voorbestemd te zijn voor de Pro-modellen. Dat zijn geen echte fysieke knoppen maar simuleren een knop.

iPhone 15-serie

En alhoewel de bron het niet expliciet noemt verwachten we komend jaar wel een iPhone 15 Plus. De Plus-uitvoering valt tegen qua populariteit en verkoopaantallen. Er zouden daarom geruchten gaan over het schrappen van het model, net als destijds met de mini gebeurd is. Net als vorig jaar zal de iPhone 15-serie dus gewoon uit vier verschillende modellen bestaan.

Side view of both iPhone 15 Pro and iPhone 15 showing the significantly thicker cameras on the Pro
Camera's van de iPhone 15 Pro steken flink verder uit dan bij de iPhone 15

De aankondiging van de serie laat nog even op zich wachten. Naar verwachting kondigt Apple deze pas in het najaar aan, net als voorgaande jaren. Ook van de iPhone 14 verschenen de eerste beelden al begin van het jaar. Ook deze waren gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen. Apple heeft dus nog een gat te dichten.

(via)


ts iPhone Rounded Display Glass

“Beeldscherm Apple iPhone 15 krijgt weer afgerond glas”

Geruchten ·

Persoonlijk associeren we volledig platte schermen met goedkoop. Lekker makkelijk te maken, weinig kosten. Zoiets zullen ze bij Apple ook gedacht hebben want ze zijn voornemens om de iPhone 15-serie weer afgerond glas te geven.

Afgeronde schermranden hebben als voordeel dat de rand kleiner oogt, al zou Apple ook de schermranden zelf kleiner maken. Het scherm zou hierdoor lijken dat van de Apple Watch S8. Al geldt dit alleen voor de duurdere iPhone 15 Pro. De instap iPhone 15 krijgt iets dikkere randen, maar ook het Dynamic Island.

Photo of the Apple iPhone X with rounded glass
Sinds de iPhone 11 gebruikt Apple geen afgerond schermglas meer

Hiermee trekt Apple het ontwerp tussen de iPhone-modellen gelijk, met een iets verfijnd ontwerp voor de duurdere Pro-modellen. Apple introduceerde het Dynamic Island met de iPhone 14 Pro en 14 Pro Max en daarmee oogstte het veel lof. Apple heeft de pil-vormige gaten waar de camera's en Face ID-componenten in zitten geïntegreerd in de gebruikersinterface en dankzij diverse animaties oogt dat zeer natuurlijk.

Bestaan iPhone 15 Plus blijft onduidelijk

Onduidelijk is wat Apple wil met de iPhone 15 Plus. Dat model wordt niet expliciet genoemd door de bron. Naar verluidt gaat het niet goed met de verkoopaantallen van de iPhone 14 Plus. Onduidelijk is dus of Apple werkt aan een opvolger. Er gaan geruchten dat Apple het model geschrapt heeft. Of dat daadwerkelijk zo is, blijkt in het najaar van 2023. Dan kondigt Apple traditiegetrouw nieuwe iPhones aan.

(via)

  • Tags:
  • apple
  • glas
  • iphone15
  • iphone15pro

ts Greedy Adjective

Apple iPhone 15 krijgt USB-C poort, wel langzame 2.0 versie

Schaamteloos

Geruchten ·

Het einde van Lightning is in zicht. Apple zou haar eigen poort, bekend van de iPhones, willen inruilen voor het meer universelere USB-C. We gaan de poort op alle iPhone 15-modellen terugzien volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo maar er zullen wel onderlinge snelheidsverschillen zijn.

Apple zou Apple niet zijn als het geen onnodige beperkingen inbouwt om je te verleiden een duurder toestel te kopen. Zo ondersteunt de iPhone 15 volgens berichtgeving van Ming-Chi Kuo slechts USB versie 2.0 wat een maximale snelheid kent van 480 Mbit/s. De (veel) duurdere iPhone 15 Pro ondersteunt tenminste USB-versie 3.2 wat zo'n 100x sneller is (40 Gbit/s).

An image showing the definition of the word Greedy
Definitie van het woord "hebzucht"

De eerstgenoemde snelheid komt overeen met Apple's huidige Lightning-poort maar is te traag om grote video-bestanden snel te kopiëren. Er is eigenlijk geen goede reden te verzinnen waarom Apple de verouderde 2.0-versie zou toepassen. De standaard is inmiddels zo oud dat het prijsverschil tussen USB 2.0 en nieuwere componenten verwaarloosbaar is. Zelfs als Apple versie 3.0 zou toepassen dan zou dat de snelheid vertienvoudigen.

Gedwongen door de EU

Het liefst was Apple trouw gebleven aan Lightning. De zelf ontwikkelde poort met bijbehorende (fragiele) kabeltjes levert Apple behoorlijk wat geld in het laatje. Fabrikanten die compatible iPhone-accessoires willen uitbrengen moeten zich daarvoor certificeren, en betalen. Dit zogenaamde MFi-programma moet volgens Apple een consistent ecosysteem nastreven waarbij "alles gewoon werkt".

Europa steekt nu een stokje voor de Lightning-poort; het wil dat ieder consumentenelektronica werkt met USB-C. De omkeerbare kabel die tegenwoordig vrijwel overal op zit. En ook steeds meer op Apple-producten, van MacBooks tot iPads. Maar nog niet de iPhone maar dat gaat in 2023 veranderen. Eindelijk.

  • Tags:
  • apple
  • iphone15
  • kuo
  • usbc

Video over de Apple iPhone 15

Hoe zou de Apple iPhone 15 Pro Max er uit kunnen zien? Puur speculatief maar we mogen dromen toch?


Vragen en antwoorden over de Apple 15