LG G6 review

LG groots met zesde G

· 2 reacties


LG G6 review

LG slaagt er al langere tijd in om grote schermen in relatief compacte behuizingen te plaatsen. In de vorm van de G6 komen ze met een overtreffende trap daarvan.

Voorgaande jaren probeerde LG zicht te onderscheiden van de concurrentie door ongebruikelijke opties aan het toestellen toe te voegen. Dit had op zijn zachtst gezegd een wisselend resultaat. Met de G6 richt LG zich op het 5,7 inch beeldscherm met een beeldverhouding van 18:9 en zo weinig mogelijk ruimte eromheen.

Inhoud van de doos
Adapter (model MCS-N04EP)
USB C-kabel (DC12WB-G)
SIM-slot verwijdertool

Verder is het toestel stof- en waterdicht en beschikt over 32 GB aan opslaggeheugen, een dubbele 13 megapixel met een standaard- en een groothoeklens, quad-core processor draaiend op 2,4 GHz en gecombineerd met 4 GB werkgeheugen. Zo op het eerste oog niet een heel spectaculaire lijst specificaties, maar als LG erin geslaagd is om hier alles uit te halen dat erin zit dan kan dit desalniettemin resulteren in een prima smartphone.

Dat zal ook wel moeten om de strijd aan te kunnen gaan met die andere smartphone van een Koreaanse fabrikant die bekend staat om de edges van zijn beeldschermen en vlak na LG ook een toestel uitbracht met een beeldscherm met ongebruikelijk verhouding. We hebben het natuurlijk over de onlangs door ons geteste Samsung Galaxy S8. Lukt het LG om het op te nemen tegen die andere Zuid-Koreaanse grootmacht?

8,5 / 10

Plus- en minpunten LG G6

  • Schermweergave en formaat
  • Snelle vingerafdrukscanner
  • Cameramogelijkheden
  • Interface oogt gedateerd

Ontwerp

Met de komst van de G5 maakte LG eindelijk de overstap naar metalen toestellen en daar is nu water- en stofbestendigheid bijgekomen. Al heeft de G6 geen volledig metalen omhulsel meer en is afscheid genomen van de ondersteuning voor uitbreidingsmodules en een verwisselbare accu. Ons testmodel was uitgevoerd in Ice Platinum (grijs). De kleur is zowel aan de voor- als achterkant van het toestel te zien.

LG G6 voorkant
Groot 5,7 inch QHD+ FullVision-beeldscherm met kleine schermranden
Selfiecamera met 100 graden groothoeklens om meer vast te leggen
Metalen frame met waterdichte behuizing

De G6 zit met een screen-to-body ratio van 79,8% net onder de Galaxy S8. Desalniettemin is dit nog steeds een indrukwekkend percentage. Aan weerszijden van het scherm is een minimale rand zichtbaar. In tegenstelling tot de S8 is de ruimte onder en boven het scherm van de G6 niet precies gelijk maar aan de onderkant een fractie hoger. Hier is nog plek gevonden voor het LG-logo. Linksboven het scherm zit de selfiecamera en naast de luidspreker een paar sensoren. Er is geen notificatielampje aanwezig.

Rondom is de G6 gehuld in een stevige metalen rand die aan de boven- en onderkant een tikkeltje breder is dan aan de zijkanten. De rand is heel licht gebold en is aan de voor- en achterkant geslepen waardoor het toestel een solide, industriële uitstraling heeft. Hij lijkt er ook meteen een stuk dikker van vooral in vergelijking met de S8.

Links op het toestel zitten twee knoppen die dienen als volumeknoppen en als snelkoppelingen voor het openen van de camera en QuickMemo+ wanneer het scherm uitstaat. Deze snelkoppelingen kunnen niet worden aangepast. De lade voor de SIM-kaart en MicroSD-kaart zit er precies tegenover aan de rechterkant. De headset moet bovenop het toestel worden ingeplugd en onderop vinden we de USB-C poort en de luidspreker.

LG G6 achterkant
Dubbele 13 megapixel camera met verschillende lenzen
Razendsnelle vingerafdrukscanner
Stevig glas van Gorilla Glass 5

De achterkant van de G6 is bedekt met Gorilla Glass 5 en heeft een lichte bolling. Een beetje zoals we dat in het verleden zagen bij de Note 5 van Samsung. De cameramodule met twee camera's is volledig gelijkvloers aan de rest van de achterkant. Dit geldt ook voor de vingerafdrukscanner die er recht onder zit en van bescheiden formaat is. Deze doet tevens dienst als powerknop.

De G6 ademt in alles een robuuste telefoon te zijn. Dit kan ook als 'lomp' gekenmerkt worden maar hij slaagt er toch in om handelbaar te blijven met één hand. Door de afgeronde hoeken en stevige zijkanten voelt het toestel erg solide aan.

Prestaties

De G6 draait op de Snapdragon 821-processor. Dit is een geüpdatete versie van de processor waar de meeste topmodellen van het jaar daarvoor werden aangedreven. LG koos hiervoor omdat de beschikbaarheid van het nieuwste type processor van Snapdragon nog beperkt was tijdens de productie van de G6. Desalniettemin is er in combinatie met 4 GB werkgeheugen niks merkbaar van verminderde processorkracht. Wel verbruikt dit type mogelijk iets meer energie en heeft geen ondersteuning voor het iets snellere Quick Charge 4.0.

De G6 heeft een accu met een capaciteit van 3300 mAh. Dat is iets groter dan die van de Samsung Galaxy S8. Ondanks de misschien iets minder zuinige processor is het uithoudingsvermogen juist een fractie beter. Met een scherm aan-tijd van ruim zes uur halen we kantje boord een gebruikstijd van 36 uur. Dat moet ruimschoots voldoende zijn om zorgeloos een lange dag door te komen en wellicht is twee rustige dagen ook haalbaar.

Er is een spaarstand die bij 5% of 15% resterend accuniveau automatisch in kan schakelen. Wanneer dit het geval is worden schermhelderheid, trilfunctie en het verversen van apps op de achtergrond beperkt. Daarnaast is er ook een speciale batterijbesparing voor het spelen van games waarbij de videoresolutie en framerate worden aangepast.

Een nieuwe gewoonte voor fabrikanten is het meeleveren van een toepassing om de telefoon te monitoren. LG doet dat met Smart Doctor. Hierin wordt een overzicht gegeven van het gebruik van opslag- en werkgeheugen. Er is een knop om het toestel te optimaliseren waarna het geheugen wordt opgeruimd. Dit kan makkelijk zijn voor onervaren gebruikers maar echt noodzakelijk voor high-end telefoons is het niet. Verder zijn er knoppen voor het checken van batterijgebruik, spaarstand, hardware testen en diagnosticeren. Al is voor die laatste twee niet duidelijk wat ze precies doen.

Scherm

De meest opvallende feature van de G6 is natuurlijk zijn beeldscherm. Het meet diagonaal 5,7 inch maar door een beeldverhouding van 18:9 is het ook nog eens extra langgerekt. LG was eerder al de eerste die een telefoon voorzag van een scherm met Quad HD-resolutie en dit is momenteel al erg royaal in smartphoneschermen, maar omdat de G6 zo'n groot scherm heeft moest LG de resolutie nog iets verder opkrikken naar 2880 × 1440 pixels. Het gaat hierbij om een LCD-scherm dat behalve qua details ook erg goed scoort op kleur- en contrastweergave.

In tegenstelling tot toestellen van Samsung kan de schermresolutie niet handmatig teruggeschroefd worden om stroom te besparen. Ook kleurtoon is niet instelbaar al zal dat voor een dergelijk IPS-scherm ook minder snel hoeven. Wel is er een blauwlichtfilter aanwezig dat op drie intensiteiten kan worden ingesteld. Helaas is het niet mogelijk om hem automatisch aan en uit te laten gaan.

Het scherm heeft afgeronde hoekjes maar de ronding loopt niet helemaal vloeiend over naar de zijkanten. Er zit een klein knikje in. Dit is niet echt storend maar toch een klein schoonheidsfoutje. De ongebruikelijke beeldverhouding heeft wel tot gevolg dat sommige apps en content er niet voor zijn geoptimaliseerd. Voor de meeste apps levert dit geen problemen op maar bij foto's en video zal een deel van het scherm zwart blijven. Er is een mogelijkheid om tegenstribbelende apps te schalen. Volgens de daar vermelde informatie kunnen gedownloade apps in 16.7:9 getoond worden. Wij konden zo 1-2-3 geen voorbeeld-app vinden waarvoor dat nodig was.

De G6 heeft ook een Always-On display. Eerder zagen we dit bij Motorola en Samsung waar het op AMOLED-schermen erg goed werkt omdat daar alleen het oplichtende deel stroom verbruikt. Op de G6 zal het dus iets meer stroom vragen maar de uitvoering is wel erg netjes. Op het uitgeschakelde scherm worden een klok, datum, batterijpercentage en icoontjes van notificaties getoond. Wanneer een nieuwe melding binnenkomt wordt het icoontje van de betreffende app vergroot weergegeven. In een broekzak is het Always-On display niet actief.

Software

De G6 draait op Android 7.0 met daar overheen een behoorlijk dikke laag cosmetische aanpassingen van LG. Die schil was een paar jaar terug best in orde maar inmiddels is LG links en rechts voorbij gestreefd door de meeste andere fabrikanten. LG lijkt niet alleen stil te staan maar zelfs af te zakken naar het niveau van Huawei/Honor. Zo was er bij het uitkomen van de G6 geen applicatiemenu beschikbaar in de interface. Bij het in gebruik nemen van het toestel is dat nog steeds geval. Om dit te kunnen aanpassen moet eerst de launcher geüpdatet worden. Naast de startschermen kan een extra scherm met informatie worden getoond in de vorm van LG's Smart Bulletin. Echt ‘smart' is het echter nog steeds niet want er kan alleen informatie worden weergegeven van je agenda, LG Health, Evernote, smart settings en de muziekspeler.

Standaard is de interface nogal groot opgeblazen. Dit kan gelukkig ook één standje kleiner worden afgesteld. Wil je naast vier ook nog een vijfde app op een rij kwijt dan zul je in de Homescreen-instellingen moeten duiken. App-icoontjes krijgen standaard de vorm van een afgerond vierkant. Echt lelijke resultaten levert dit niet direct op maar het kan ook uitgezet worden.

Het snelle instellingenmenu is gelukkig wel gemoderniseerd. Wanneer je de statusbalk naar beneden sleept heb je zes knoppen ter beschikking en een schuif voor de schermhelderheid. Door dit nog verder open te vegen komen nog eens maximaal elf pictogrammen, verdeeld over twee tabbladen, tevoorschijn.

Het toetsenbord van LG is goed aan te passen aan persoonlijke voorkeuren maar slaagt er nog altijd niet in om automatisch een spatie in te voegen na een leesteken of nadat je een woord gecorrigeerd hebt. De automatische woordkeuze bij het invoeren door te swypen laat ook te wensen over.

De voordelen van het meeleveren/opdringen van zo min mogelijk apps is bij LG nog altijd niet doorgedrongen. Een extra e-mail-app naast Gmail is een te vergoelijken keuze maar apps als LG Friends Manager, LG Health, LG Mobile Switch en RemoteCall Service heb je echt niet voortdurend nodig. De toevoeging van Evernote naast LG's eigen QuickMemo+ vinden wij ook wat veel van het goede. Dan is er ook nog een extra app store in de vorm van LG SmartWorld. Bovendien kan geen van deze toepassingen verwijderd worden. De enige mogelijkheid die je hebt is ze te verbergen. Daardoor worden ze compleet uitgeschakeld en verdwijnen uit het applicatiemenu.

Hardware

De vingerafdrukscanner van de G6 is waanzinnig snel. Je krijgt nauwelijks de kans om de powerknop in te drukken. Wanneer het toestel detecteert dat hij in je zak zit dan werkt de scanner niet. Je kan het toestel dan dus niet per ongeluk ontgrendelen. De scanner is op de tast enigszins moeilijk te vinden omdat er geen duidelijke rand omheen zit. Toch is dit niet echt een probleem want de scanner zit op een ergonomisch natuurlijke plek en hoeft niet volledig bedekt te worden om te werken. Zelfs een bewegende of vochtige vinger kan hem niet van de wijs brengen.

Het scherm van een LG-telefoon kan sinds enige jaren ook geactiveerd worden door er twee keer op te tikken. Dit werkt nog steeds erg prettig. De telefoon vergrendelen kan ook door twee keer te tikken, maar dat moet dan wel gebeuren op een ongebruikt deel van een startscherm. Om het scherm uit te zetten met de knop aan de achterkant is het wel even zaak dat je het toestel goed vasthoudt zodat je de knop kunt indrukken.

Het standaard opslaggeheugen van de G6 is met 32 GB relatief mager. De gebruiker heeft daarvan nog iets meer dan 22 GB tot zijn beschikking.

Camera

De huidige vlaggenschepen ontlopen elkaar praktisch niet als het aankomt op fotokwaliteit. LG probeert zich daarom te onderscheiden met twee in plaats van één camera. Al zijn ze ook daar niet uniek in. De twee camera's hebben nu allebei 13 megapixel maar worden niet tegelijkertijd gebruikt om bijvoorbeeld meer diepte of contrast vast te leggen. In plaats daarvan wordt telkens één van de twee gebruikt. Het verschil tussen de camera's zit hem in de opnamehoek van de lenzen. Daarbij heb je de keuze uit een vrij reguliere 71° standaardhoek en een 125° groothoeklens. De eerste heeft wel optische beeldstabilisatie en de tweede niet.

Standaard wordt de camera met de groothoeklens gebruikt. Er zit wel wat vervorming in de groothoeklens dus deze is niet echt geschikt voor opnames dichtbij. Met twee icoontjes in de interface kan snel geschakeld worden van de ene naar de andere camera. Tijdens het uitzoomen verloopt deze overgang bijna naadloos. In de 5 megapixel selfiecamera kan ook geschakeld worden naar een groothoekstand maar dit is geen aparte camera. De selfiecamera heeft een lens met een bereik van maximaal 100 graden. Naast filters en belichting aanpassen kun je in de selfiecamera ook beltoon aanpassen. Al zal met dit laatste eerder huidtoon bedoeld worden.

De interface van de camera is sowieso een beetje omslachtig en ongepolijst. Zo zijn er vier opnamestanden. In de basisstand kan zowel gefotografeerd als gefilmd worden en kan HDR op automatisch worden ingesteld. Daarvoor moet je wel even de instellingen openen. Verder zijn hier de opnamemodi automatisch, panorama, 360 panorama, voedsel, pop-out, snap, slow motion en timelapse beschikbaar. Naast basis is er ook een stand voor vierkante opnames en voor handmatige foto en video. Bij vierkante opnames kan dankzij het grote beeldscherm van de G6 naast het zoekerscherm tegelijkertijd een voorbeeld van de vorige opnames getoond worden.

In de handmatige fotostand kunnen beelden ook vastgelegd worden in RAW-formaat. Dit moet wel even apart worden ingeschakeld in de instellingen. Datzelfde geldt voor opnemen met geluid van hogere kwaliteit in de handmatige videostand. Als je dit dus allemaal wil gebruiken ben je heel wat heen en weer aan het switchen. Dat is overigens niet echt nodig want de resultaten van de automatische modus in de basisstand zijn heel keurig. Bij minder omgevingslicht presteert de camera met groothoeklens wel minder en vooral langzamer dan de standaard camera.

Conclusie

De G6 is de beste smartphone van LG in de afgelopen jaren en daarmee meldt LG wat ons betreft zich weer bovenaan in de ranglijsten. De fabrikant is afgestapt van de futuristische toevoegingen en heeft een meer traditionele allrounder gemaakt met een groot scherm in een relatief compacte behuizing. Het omhulsel is qua ontwerp misschien niet erg spectaculair maar wel erg effectief en gebruiksvriendelijk.

Het uithoudingsvermogen is solide. De camera werkt goed en heeft veel mogelijkheden al wordt hij een beetje tekort gedaan door de onoverzichtelijke interface. De vingerafdrukscanner is razendsnel en functioneert vrijwel vlekkeloos. De kwaliteit van het beeldscherm is uitstekend en het formaat heeft weliswaar niet al teveel extra functionaliteit maar is prettig in gebruik.

In een vergelijking met de Samsung Galaxy S8 zou je die kunnen zien als het ranke dressuurpaard met zijn sierlijke lijnen terwijl de LG G6 meer een robuust werkpaard is met een degelijke bouw en krachtige uitstraling. Bovendien is de G6 op moment van schrijven ruim 100 euro goedkoper dan de S8.


Vermelde toestellen

Vragen en antwoorden over deze LG G6 review