Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.
“Zelfs met glazen scherm blijft hij raar”
The Verge ·
Goede prestaties
Degelijke accuduur
Degelijk en soepel scharnier
Plastic beschermlaag over glazen scherm krast snel
Camera's niet zo goed als bij S10 en iPhone 11
Prijzig
Is de Galaxy Z Flip een normale telefoon? Natuurlijk niet! Hij is opvouwbaar e heeft een 30 micron dik glazen scherm met plastic beschermlaag. Hij is vele malen breekbaarder dan welke telefoon je nu hebt. En voor een prijs van 1499 euro krijg je een telefoon met een gemiddelde camera.
Maar na een week gebruik voelt hij behoorlijk normaal aan. Dit is een belangrijke stap voor vouwbare telefoons. Het doel is om er een redelijke alternatief bij te krijgen als het gaat om hardware ontwerp, iets dat mensen met kleine broekzakken die wel een grote telefoon willen vast wel zien zitten. Juist daarom weiger is het idee van opvouwbare telefoons op te geven. Ik zie het belang van verschillende telefoonontwerpen wel in.
Voordat opvouwbare telefoons ooit uit de schaduw stappen van dure eigenaardige producten moeten ze eerst normaal worden. Ik moet het dan gewoon over het scherm, de prestaties en z'n camera's kunnen hebben en niet alleen maar praten over dat, misschien, het scherm en scharnier niet exploderen. Ze moeten, natuurlijk, ook veel lagere prijzen krijgen.
Aan het eind van de dag is de Samsung Galaxy Z Flip nog altijd een dure vreemde telefoon die je niet zou moeten kopen. Maar het is wel een teken dat iets veel minder raar en veel normaler mogelijk is.
De Samsung Galaxy Z Flip is alweer de 2e opvouwbare telefoon van Samsung. Ditmaal eentje die je verticaal inklapt, net als de oude klaptelefoon van vroeger. Maar wordt vooral niet te nostalgisch van de Z Flip; het is een fonkelnieuw toestel met hagelnieuwe specificaties waaronder uiteraard een indrukwekkend vouwbaar scherm.
Onorthodox uiterlijk
Samsung heeft vooral een modestatement willen maken met de Galaxy Z Flip. Dat is wel aardig gelukt, vooral opvallende paarse Mirror Purple-uitvoering. Als je één van de gelukkigen bent met een Z Flip zul je merken dat veel mensen er meer vanaf willen weten. Hij valt op in een wereld waar iedere telefoon er toch een beetje hetzelfde uitziet. En wat nu zo fijn aan de Flip is is dat je niet inboet op functies. Alles zit er gewoon op, het is een hedendaagse smartphone met groot scherm, keurige camera en snelle prestaties. Hij zit alleen in een nogal onorthodox jasje. En die zit hem gegoten wat ons betreft.
Slimme interface
Je vouwt de Galaxy Z Flip dus in het midden dicht. En toch bestaat de gehele binnenkant uit een scherm. Eentje van 6,7 inch groot. Het Infinity Flex Display is ondanks z'n flexibele karakter toch van ultradun glas en voelt daarom premium aan en is minder krasgevoelig. Vooral in vergelijking met eerdere 'foldables'. Een grote notch heeft de Flip niet, Samsung maakt gebruik van een klein rond gat voor de 10 megapixel selfiecamera. Selfies maken kan zelfs zonder handen, door het toestel half opengevouwen ergens neer te zetten. Het onderste deel van het scherm wordt dan slim gebruikt voor de bediening. Dankzij dat free-stop-mechanisme in het scharnier wordt er op meer plekken in de interface slim omgesprongen met het in tweeën delen van het scherm.
Belangrijkste Samsung Galaxy Z Flip specificaties
Opvouwbaar 6,7 inch scherm van ultradun glas
Secundair 1,1 inch scherm voor notificaties en klok
Dubbele 12 megapixel hoofdcamera waaronder met 123° groothoeklens
Krachtige high-end processor (Snapdragon 855+) op maximaal 2,95 GHz
Ondersteuning voor snel 4G-internet LTE
Draadloos op te laden en draadloos andere producten laden
Tekortkomingen
De Galaxy Z Flip is aan de buitenkant uitgerust met een klein schermpje waarop je de tijd en notificaties kunt aflezen. Het is niet zo groot als het scherm buitenop de eveneens uitklapbare Motorola Razr maar dat stimuleert je alleen maar om hem open te klappen. Samsung had misschien wel een andere goede reden om dat scherm niet groter te maken. De ingebouwde batterij is met 3300 mAh wat aan de krappe kant. Samsung belooft weliswaar een dag telefoonplezier maar daarvoor moet je hem niet te vaak openklappen. Verder is jammer dat de Z Flip een ware vingerafdrukmagneet is. Dat komt natuurlijk door de volledig glazen behuizing. In de doos zit wel een beschermhoes al moet je eigenlijk het zachte kalfsleren hoesje hebben om zonder vingerafdrukken door het leven te gaan. Dat klinkt duur maar dat is de Galaxy Z Flip zelf ook al. En dat is meteen het laatste minpuntje dat we hier willen benoemen.
Niet fragiel, wel oppassen geblazen
Een nieuwe productcategorie komt met kinderziektes. Toch is deze Z Flip geen eerste generatie product meer. Samsung heeft veel geleerd van de Galaxy Fold. Zo is het scharnier beter bestand tegen stof dankzij speciale borstels die vuiligheid buiten houden. Ook het glazen Ultra Thin Glass-scherm is een welkome verbetering. Toch kan stof zich onder het scherm nestelen en we weten inmiddels dat dat problemen kan opleveren. Hou hem dus uit de buurt van het strand, vuil en water. Zonde als je dure opvouwbare telefoon stuk gaat door iets minuscuuls kleins als een zandkorrel.
Samsung had wel een succesje nodig bij haar nieuwste opvouwbare telefoon. De vorige kamptje namelijk met nogal wat tegenslag. De vooruitzichten van de Galaxy Z Flip zien er gunstig uit: de eerste lading was binnen enkele uren uitverkocht in zowel Zuid-Korea en de VS.
Dit levert altijd mooie koppen op, maar we weten natuurlijk niet precies hoeveel exemplaren Samsung beschikbaar had gesteld. Voor Zuid-Korea wordt dit aantal geschat op een magere 900 stuks. Dat is natuurlijk niet heel veel maar slechts 7,5 uur is ook niet heel lang. Vooral niet voor een toestel die los een stevige 1380 dollar moet kosten.
Ook in de VS duurde het niet lang voordat alle exemplaren van de Galaxy Z Flip verkocht waren. Op zowel Samsung's eigen website als op die van Best Buy staat het toestel op "uitverkocht". Vandaag, 14 februari 2020, werd het startsein gegeven voor de verkoop. Waarmee het lijkt dat toekomstige klanten enige tijd geduld moeten hebben voordat ze hun klappen.
Galaxy Z Flip in Nederland
De berichten die we uit Korea binnenkrijgen is dat de paarse Mirror Purple-uitvoering het meest populair is. De Z Flip is daarnaast ook verkrijgbaar in Mirror Black en Gold. In een gelimiteerde oplage komt straks ook een Thom Brown-uitvoering uit met de iconische rode, witte en blauwe strepen. In Nederland staat het toestel voorlopig nog steeds op "pre-order" voor een vanaf-prijs van 1500 euro. We gaan de komende tijd zien of dat verandert.
De familie van foldables heeft er een nieuw lid bij; de Samsung Galaxy Z Flip. Een opvouwbare telefoon met een clamshell-formfactor die vooral gericht is op mensen die zich willen onderscheiden. En onderscheiden doet ie.
De Galaxy Z Flip klapt dubbel als een ouderwetse clamshell of klaptelefoon. Opengeklapt heb je een scherm van 6,7 inch tot je beschikking; immens voor hedendaagse begrippen. Toch is hij opgeklapt slechts de helft al is hij met 17,3 millimeter natuurlijk niet echt dun te noemen. Hij zal dus opvallen in je broekzak. Maar dat is met de Z Flip misschien ook wel de bedoeling.
Om dezelfde problemen als met de Galaxy Fold te voorkomen is er extra veel aandacht uitgegaan naar het scharnier. De zogenaamde 'Hideaway Hinge' is diep in het toestel weggestopt en moet stof en vuil buiten de deur houden dankzij een nylon borstels. Je hoeft de Galaxy Z Flip niet helemaal te openen of te sluiten, het scharnier biedt de mogelijkheid om hem voor de helft te openen, net als een laptop. De interface past zich hier dan ook op aan waarbij de bovenste helft van het scherm gebruikt kan worden voor content en het onderste voor bediening. Dit geeft maar weer eens aan hoe veelzijdig foldables kunnen zijn.
Samsung Galaxy Z Flip in Nederland
De Samsung Galaxy Z Flip is vooral een mode-statement met een opvallend paarse kleur en verder redelijk bescheiden eigenschappen. Denk aan een dubbele 12 megapixel camera achterop en 10 megapixel selfiecamera. De batterijcapaciteit komt uit op 3300 mAh waarmee het niet echt een duurloper lijkt te zijn. Wel stevig is de adviesprijs. Die bedraagt 1380 dollar, omgerekend zo'n 1500 euro inclusief belasting. De Z Flip moet vanaf 14 februari in de winkels liggen.
Een dag voordat hij officieel wordt aangekondigd heeft Samsung een reclame uitgezonden van de Galaxy Z Flip. Een reclame van het uitklapbare toestel van Samsung werd uitgezonden tijdens de Oscar-uitreiking.
Het uitzenden van een reclame voor een telefoon nog voordat hij is aangekondigd is redelijk bijzonder. Telecomfabrikanten houden de kaken doorgaans stevig op elkaar als het gaat om onaangekondigde producten. De Galaxy Z Flip is echter een uitzondering. Veel materiaal van het toestel lekte vooraf toch al uit dus zal Samsung gedacht hebben dat het toch weinig kwaad kon.
In de 27 seconden durende reclame zien we vooral één functie terug: het kunnen inklappen van het toestel. Toch leren we een nieuwe functie. Het secundaire scherm lijkt aanraakgevoelig te zijn. Daarover bestonden wel geruchten maar duidelijkheid daarover hadden we niet, tot nu dan.
Specificaties Samsung Galaxy Z Flip
De Z Flip beschikt opengeklapt over een Infinity Flex-scherm van 6,7 inch groot, aan de buitenkant zit een 1,06 inch Alway On-scherm. Binnenin houden we rekening met een Snapdragon 855+ processor met 8 GB aan RAM-werkgeheugen en 256 GB opslaggeheugen. Qua batterij zul je het moeten doen met een 3300 mAh exemplaar wat gelet op het schermformaat wat aan de krappe kant is. Of we hiermee nu alles weten van het toestel of Samsung nog verrassingen achter de hand heeft zal dinsdag 11 februari moeten blijken. Dan wordt hij officieel aangekondigd.
We hebben eindelijk bewegend beeld van de Galaxy Z Flip van Samsung. Eén ding is duidelijk; het opklapbare toestel dat mogelijk halverwege februari aangekondigd wordt combineert traditioneel met modern.
Renders van het toestel hadden we al gezien maar hoe de Galaxy Z Flip in de hand ligt was nog onduidelijk. Tot nu want onderstaande video laat goed zien wat Samsung voor ogen heeft met de Flip. Een redelijk breed toestel met bovengemiddeld langgerekt scherm wanneer geopend. Maar vooral het scharniermechanisme wekt vertrouwen.
Deze geeft een redelijk bevredigende klik bij het sluiten, oogt stevig en rekt het scherm genoeg zodat van een opvallende vouw nauwelijks sprake is. De rand van het scharnier doet wel denken aan de Galaxy Fold en daarmee hebben we wat zorgen over de stofbestendigheid. Het moet in de praktijk nog maar blijken hoezeer dat een probleem is. De video geeft verder duidelijk weer dat het scherm behoorlijk groot is en bovenin voorzien is van een rond schermgat voor de enkele selfiecamera. Een Infinity O-Display dus.
Nut tweede scherm
Het secundaire scherm buitenop lijkt qua functionaliteit maar weinig toe te voegen. Het is dusdanig klein dat het nut gering is. Veel meer dan de tijd en notificaties zal het niet kunnen geven. Hierin verschilt de Samsung Galaxy Z Flip duidelijk van de Motorola Razr 2019 waarbij het scherm buitenop groter en bovendien aanraakgevoelig is.
Toch stevige vanaf-prijs
Dat bewegende beelden van de Z Flip nu opduiken is pijnlijk voor Samsung. De officiële aankondiging staat op moment van schrijven over een week gepland. Echter doken onlangs ook al beelden op van het toestel en ook alle specificaties liggen vrijwel op straat. Bleef over de prijs en alhoewel die er in eerste instantie gunstig uitzag lijkt die op 1599 euro uit te komen. Alhoewel lager dan de 2020 euro die de Galaxy Fold moet kosten, het is nog altijd aan de hoge kant.
Via verschillende kanten hebben we officiële persafbeeldingen binnen van de aankomende Galaxy Z Flip; de 2e opvouwbare telefoon van Samsung. Het in zwart en paars verkrijgbare toestel heeft een ouderwetse clamshell-vormgeving en gaat daarmee de directe concurrentie aan met de Motorola Razr 2019.
We wisten dat hij kwam, hoe hij er uit zou zien en welke specs hij kreeg; de Galaxy Z Flip. Al is daar de laatste weken wel het nodige aan veranderd. Zo ging de prijs bijna over de kop en ging het toestel van high-end naar mid-range en weer terug naar high-end. Ook op camera-gebied was er veel onduidelijkheid maar aan dat alles komt nu een einde.
De aanstaande Galaxy Z Flip
De eerste plaatjes vonden we bij WinFuture die ons eveneens van specificaties voorziet. Zij bevestigen het 6,7 inch grote Infinity Flex-paneel met 22:9 verhouding en Full HD-resolutie. In tegenstelling tot de Galaxy Fold is het scherm van de Flip van echt glas gemaakt; Ultra Thin Glass. Dat moet hem duurzamer maken al zit daar bovenop nog altijd een plastic laag ter bescherming. Als een echt glazen paneel voelt hij dus vermoedelijk niet aan.
Conservatieve camerakeuze
Middenin het scherm zit bovenin een selfiecamera van 10 megapixel groot en met een f/2.0 lens. Het scherm kent geen ingebouwde vingerafdrukscanner; die zit aan de zijkant van de behuizing. Die behuizing is trouwens gemaakt van Gorilla Glass 6 en kent een tweede scherm van 1,06 inch. Groot genoeg voor notificaties en de tijd. Het lijkt er vooralsnog niet op dat dit scherm reageert op aanrakingen.
Aan de buitenkant vinden we een tweetal camera's, beiden 12 megapixel. Samsung kiest voor een reguliere camera met f/1.8 lens en een ultra-groothoeklens van 123° en f/2.2 diafragma. Het geheel wordt van kracht voorzien door een Snapdragon 855+ waarmee WinFuture terecht opmerkt dat de Galaxy Z Flip niet over 5G beschikt. Er is 8 GB aan RAM-geheugen en het opslaggeheugen komt uit op 256 GB. Dat is zoveel omdat het geheugen niet uitbreidbaar is. De batterij bestaat uit 2 delen en is in totaal 3300 mAh groot. Er is ondersteuning voor snelladen tot 15 Watt via een USB-C poort. Draadloos laden behoort ook tot de mogelijkheden.
De 'Z' van ?
Ook ontvangen we afbeeldingen van @evleaks die meteen duidelijk maken waarom Samsung de letter Z gekozen heeft. Waarschijnlijk wordt dit de nieuwe serienaam voor alle foldables. Of dit betekent dat de opvolger van de Galaxy Fold ook in deze serie gehuisvest wordt moet nog maar blijken.
De opvouwbare clamshell die we tot nu toe de Galaxy Fold 2 hebben genoemd komt mogelijk onder een heel andere naam op de markt. Er duikt nu een heel andere naam op; de Samsung Galaxy Bloom.
'Bewijs' hiervoor komt uit een afbeelding. Die roept wel de nodige vragen op. De foto lijkt op eerste gezicht te zijn gemaakt met een aardappel. Erg scherp is hij niet. Ander bezwaar wat we hebben is dat de vouw niet helemaal in het midden lijkt te zitten. Dat strookt niet met renders die Samsung zelf van het toestel heeft gegeven.
Galaxy Fold 2 of toch Galaxy Bloom?
Ook interessant; de cameramodule achterop heeft een vierkante uitstraling, geheel in lijn met Galaxy 2020-modellen. Hoe Samsung de Galaxy Fold 2 uiteindelijk ook gaat noemen; het wordt de voordeligste opvouwbare telefoon tot nu toe. Met een verwachte verkoopprijs van 850 dollar zit hij ver onder die van andere modellen zoals de Galaxy Fold, Mate X en Razr 2019.
Bloem
Een andere naam voor de Fold 2 is trouwens niet heel raar. Het toestel lijkt niet op de eerste Galaxy Fold. Was die nog horizontaal opvouwbaar, zoals een boek, de 'Fold 2' is een ouderwetse clamshell die je verticaal vouwt. Een andere naam is dus best op z'n plek. En een verwijzing naar een bloem is dan helemaal geen gekke.
Glas staat niet bekend om z'n buigbare eigenschappen. Sterker nog, bij mobiele telefoons kennen we het vooral van barsten en scheuren. Als het verkeerd gaat tenminste, anders oogt het premium en is het krasbestendig. We vinden het daarom verrassend dat Samsung voor de aankomende Galaxy Fold 2 kiest voor glas.
De Samsung Galaxy Fold is nog uitgerust met een Infinity Flex van 7,3 inch groot. Dat scherm bestaat weliswaar uit diverse lagen maar het hoofdbestanddeel is plastic tegenover glas in de meeste andere telefoons. Ergens ook niet gek want het moet natuurlijk buigen en niet barsten. Een nadeel is dat het ribbelig oogt en sneller krast. Reden voor Samsung ook de Fold 2 uit te rusten met een scherm van echt glas.
Het ultra dunne glas van DoInsys
Ultra-Thin Glass, of kortweg UTG, is wat Samsung volgens Twitteraar Ice Universe gaat toepassen. Dit beschermlaagje moet voorkomen dat de vouw erg zichtbaar is en geeft bovendien extra bescherming tegen onbedoelde krassen. Mogelijk koopt Samsung dit ultra dunne glas in bij DoInsys waar het in november een langjarig contract mee afsloot.
Aankondigingsdatum Fold 2
Het doet ons allemaal denken aan de eerste generatie touchscreens. Die waren resistief en van plastic. Latere generaties waren capacitief en van glas. Het oogde veel meer premium en bleek een stuk duurzamer (al zit er altijd een grens aan). Mocht het Samsung lukken om haar vouwbare telefoons ook van glas te maken dan heeft het een enorm concurrentievoordeel want andere fabrikanten voorzien hun 'Foldables' nog altijd van plastic schermen. Of het echt allemaal zo is wordt mogelijk 11 februari 2020 al duidelijk. Die datum gaat momenteel rond als mogelijke lanceerdatum van zowel deze Fold 2 als de Galaxy S20.
Er zijn foto's verschenen van een clamshell Samsung-telefoon met opvouwbaar scherm; mogelijk de Galaxy Fold 2. Naar verwachting is dit het $850 kostende toestel dat Samsung voor Q1 2020 op de planning heeft staan.
Hadden we al gezegd dat we enthousiast zijn over opvouwbare telefoons? Vandaag duiken voor het eerst beelden op van Samsung's volgende opvouwbare toestel; momenteel bekend onder de naam Galaxy Fold 2. Dit zal een clamshell-achtig toestel worden en werd al kort besproken tijdens Samsung's Developer Conference eind oktober in San Francisco.
Samsung had zelf al een schets gepubliceerd en die komt overeen met de foto's die we vandaag onder ogen krijgen. Ze werden niet lang geleden gepubliceerd op Weibo; een Chinees microblogplatform. We zien een vrij langgerekt scherm, mogelijk tussen de 6,7 en 6,9 inch lang, met aanzienlijke schermranden die bovendien overeenkomen met die op de Galaxy Fold. Hierbij lijkt het flexibele scherm onder een beschermrand gestopt te zijn. Het scherm kent een ronde uitsparing bovenin voor een enkele selfiecamera.
Geen App continuity
Buitenop zit nog een 2e scherm voor de tijd en notificaties. Dit secundaire scherm oogt kleiner dat die op de Motorola Razr 2019 die over een soortgelijke vormgeving beschikt. Daarnaast zitten 2 camera's met een flitser. Exacte specificaties meldt de bron niet. Duidelijk is wel dat deze Fold 2 niet over dezelfde functionaliteit beschikt als de eerste Fold. Die beschikt bijvoorbeeld over App continuity waarbij je apps die je op 1 scherm opent verder laat draaien op een ander scherm die groter is. Het secundaire scherm van de Fold 2 is daarvoor te klein.
Samsung plant de aankondiging van deze Galaxy Fold 2 mogelijk gelijktijdig met die van de Galaxy S11. Dat moet begin 2020 gebeuren ergens rond het Mobile World Congress in Barcelona. Dat event start op 24 februari. Vorige jaren werd het Galaxy S-vlaggenschip meestal enkele dagen eerder op een eigen Unpacked event gepresenteerd.
Volgens een publicatie op Bloomberg krijgt de toekomstige Galaxy Fold 2 een indrukwekkende camera-upgrade. Namelijk dezelfde als in de aankomende Galaxy S11, te weten een 108 megapixel camera met 5x telezoom. Niet gek voor een telefoon met een verwacht prijskaartje van 850 dollar.
Maar eerst even een korte samenvatting van de Fold 2. Naar verwachting wordt dit een clamshell-achtige opvouwbare telefoon met ook aan de buitenkant een scherm. Het prijskaartje ligt flink lager dan bij de eerste Fold die nog voor ruim twee duizend euro over de toonbank ging. Volgens eerdere berichten moet de Fold 2 'slechts' 850 dollar kosten.
Eerder bracht Oppo al een telefoon uit met 5x zoom
De Samsung Galaxy Fold 2 wordt mogelijk rond hetzelfde tijdstip als de Galaxy S20 aangekondigd. Die laatste krijgt een indrukwekkend setjes camera's mee. Een 108 megapixel camera, een camera met 5x telezoom, groothoeklens en een ToF diepte-sensor. Daarvan krijgt de Fold 2 de 108 megapixel sensor en die met 5x optische zoom. Dat zou Bloomberg hebben vernomen van bronnen rondom Samsung die verstand zouden hebben van diens toekomstplannen.
5x optische zoom
Indien waar zou Samsung's volgende opvouwbare telefoon flinke camera-specificaties krijgen. Weliswaar is 5x zoom niets nieuws op een telefoon, ook Huawei en Oppo hebben al iets soortgelijks. Samsung liet eerder al schetsen zien van de Fold 2 die in tegenstelling tot de Galaxy Fold niet horizontaal open te vouwen is maar juist verticaal; als een clamshell. Ook Lenovo bracht al een soortgelijk product uit; de Motorola razr 2019.
Tijdens de Samsung Developer Conference 2019, kortweg SDC, heeft het bedrijf een concept gegeven van een toekomstig opvouwbare mobiel. In tegenstelling tot Galaxy Fold die je nog als een boek opent klap je deze toekomstige Galaxy Fold 2 open als een oude vertrouwde clamshell-telefoon.
Of het hier daadwerkelijk om de Galaxy Fold 2 gaat is nog onbekend. Het is ook goed mogelijk dat dit model naast de horizontaal open te vouwen Fold uitgebracht gaat worden, als 2 losstaande series. Er zijn namelijk meerdere manieren hoe de foldable-markt er uit gaat zien. In de demo die Samsung zelf geeft zien we iets meer over de te verwachten interface.
Zo lijkt de interface in twee helften gesplit te worden wanneer het toestel licht gevouwen wordt. Het onderste deel kan dan bijvoorbeeld voor de bediening gebruikt worden terwijl de content op het bovenste gedeelte door blijft spelen. We zien verder dat Samsung niet meer zo'n grote notch wil gebruiken als bij de Galaxy Fold maar in plaats daarvan kiest voor een gecentreerde schermgat. Net als bij de Note 10. Dergelijke details verraden wat ons betreft al iets over de toekomstige specificaties.
Volledig dicht te klappen
Samsung heeft een patent op een dergelijke clamshell-achtige vormgeving, iets waarvan wij eerder al renders lieten maken. Bovenstaande video toont daar gelijkenissen mee maar er zijn verschillen. Zo lijkt op Samsung's video het toestel volledig dicht te kunnen klappen. Naast een opvouwbaar scherm aan de binnenkant lijkt het logisch dat dit toestel ook een kleiner scherm aan de buitenkant heeft. Ook een hoog prijskaartje wordt verwacht dat Samsung iets lager mikt dan de ruim twee duizend euro dure Galaxy Fold. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Er wordt al een tijd gesproken over een Samsung Galaxy-telefoon met een opvouwbaar scherm. Hoe zou zoiets er in het echt uit zien? Samen met de getalenteerde Jonas Dähnert doken we diep de patenten in en reconstrueerden we deze renders die goed laten zien wat mogelijk de meest innovatieve smartphone van 2019 gaat worden.
Het gaat hier weliswaar niet om uitgelekte renders, ze zijn wel degelijk gebaseerd op echte informatie. We hebben namelijk diverse patenten doorgespit om onderstaande afbeeldingen te maken. Samsung legt al een behoorlijke tijd patenten vast waarin een opvouwbare telefoon beschreven wordt. Veel van deze patenten heb je de afgelopen tijd mogelijk al voorbij zien komen. Samen met de getalenteerde Jonas Dähnert hebben we voor het eerst deze schematische tekeningen en beschrijvingen omgezet naar realistische renders.
Allereerst even iets over de naam. 'Galaxy X' wordt al een tijdje gebruikt om Samsung's opvouwbare toestel aan te duiden maar net zoals @MMDDJ_ denken wij dat z'n officiële naam juist de Galaxy F wordt. Waarbij F voor 'Fold' of 'Foldable' staat, opvouwbaar dus. Doordat het scherm ongeveer door de helft gevouwen kan worden kan Samsung de aspect ratio oprekken van 18,5:9 op de Galaxy S9+ naar een flinke 21:9. Dat zou omgerekend een resolutie opleveren van 1440 bij 3360 pixels, ideaal voor het bekijken van films. Wil Samsung op dezelfde pixeldichtheid (PPI) uitkomen als de S9 en S9+ dan moet het scherm rond de 7,3 inch groot zijn. Immens dus maar dat is nou net z'n Unique Selling Point.
Scherm zichtbaar bij opvouwen
Wat het eerst aan deze afbeelding opvalt is dat de Galaxy F niet helemaal plat gevouwen kan worden. Er blijft een opening die sterk doet denken aan die op de Microsoft Surface Book laptop. Dit beeld komt in telkens in patenten terug en is mogelijk omdat een te scherpe vouw niet goed voor het beeldscherm is. Om ook in gesloten toestand toch nog wat aan het scherm te hebben vouwt de Galaxy F niet precies in het midden. Hierdoor blijft een deel altijd zichtbaar wat dienst doet als ticker of om bedieningsknoppen weer te geven.
We hebben in deze renders de vingerafdrukscanner op de achterkant geplaatst maar het is niet ondenkbaar dat Samsung deze juist in het scherm integreert. We verwachten niet dat Samsung een notch zal toepassen maar om toch ruimte te laten voor de selfiecamera en sensoren zal bovenin het scherm niet strak tegen de rand aan zitten. Onderaan hoogstwaarschijnlijk wel, al was het maar om als extern scherm in gesloten toestand te dienen. Qua camera's zou het ons niets verbazen als er zowel achterop als voorop een dubbele camera wordt toegepast waarvan tenminste één met Dual Aperture.
Verwacht wordt dat Samsung alle registers zal opentrekken, verwacht dus zeer high-end specificaties. Die zullen het hoge prijskaartje zowel rechtvaardigen als verklaren. De duurste Galaxy Note9 gaat voor € 1249 over de toonbank, de ‘F’ zal daar naar verwachting boven zitten. Daarmee is de Samsung Galaxy F niet voor iedereen weggelegd. Dat zal gevolgen hebben voor de verkoopaantallen, die zullen vooral in het begin niet erg hoog zijn. Iets wat Samsung zichzelf ook realiseert al zien ze hem daar vooral als een prestigeproject. Samsung wil de wereld laten zien waar ze toe in staat zijn. Dan is het alleen wel noodzakelijk om als eerste een opvouwbare telefoon te presenteren. Er gaan geruchten dat ook Huawei met een dergelijk product bezig is. Haast is dus geboden en dat maakt januari 2019 erg aannemelijk als lanceerdatum. Het beloven spannende tijden te worden waarin hopelijk de saaie rechthoekige vormgeving van de laatste jaren op z'n einde zullen lopen.
Tags:
exclusief
foldable
galaxyf
galaxyx
render
samsunggalaxyf
Beknopte specificaties van de Samsung Galaxy Z Flip
Heb jij de sprong naar foldables al gemaakt? Samsung heeft er een leuk filmpje over gemaakt met in de hoofdrol de Galaxy Z Flip 4
Samsung trollt Apple weer eens in een nieuwe video. Met in de hoofdrol de Galaxy Z Fold 4 en Flip 4
Nu ook in het paars verkrijgbaar! De Samsung Galaxy Z Flip 4 Bora Purple edition. Eindelijk eens wat anders dan zwart of wit
Naast zwart, paars, rose goud en blauw kun je de Samsung Galaxy Z Flip 4 ook geheel naar eigen wens en kleur samenstellen. We hebben het over de Bespoke Edition. Spreek je uit!
Daar is hij eindelijk! De Galaxy Z Flip 4 van Samsung. Nog altijd compact, nog altijd een groots 6.7 inch scherm. Verbaas vriend en vijand door je telefoon in tweeën te vouwen