iOS 9 komt 16 september uit voor iPhone en iPad


Over bijna een week brengt Apple versie 9 van iOS uit. De nieuwste versie van de iPhone, iPad en iPod Touch krijgt betere integratie met Siri en is gratis voor eigenaren van een iPhone 4s en hoger.

Apple maakte dit nieuws bekend tijdens haar jaarlijks keynote waar het de iPhone 6s, 6s Plus en iPad Pro aankondigde. iOS 9 kenmerkt zich voornamelijk door onderhuidse wijzigingen. Zo wordt Siri een stuk intelligenter, snapt het beter ingewikkelde zoekopdrachten en probeert het proactief met je mee te denken.

iOS 9 News app
Nieuw in iOS 9: een nieuws-app

Apple maakte ook een nieuwe app; Nieuws. Hier kun je een eigen overzicht samenstellen op basis van je interesses. Uitgevers kunnen hier ook op inpluggen om specifiek nieuws voor deze app te maken. Aan andere apps werd flink gesleuteld, waaronder de Notitie-app. Daar heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om lijstjes aan te maken en tekeningen te maken. Ook komt er informatie over het openbaar vervoer in Apple Maps. Helaas werkt deze dienst nog niet in Nederland.

Specifieke iPad-functies

Voor de iPad komen er extra multitask-mogelijkheden om meerdere apps tegelijk te draaien. Zo kunnen er vanaf iOS 9 meerdere apps tegelijk in beeld draaien. Ook wordt het mogelijk om video in een apart scherm te draaien dat zweeft boven een ander scherm. Dit heet ook wel Picture-in-Picture.

iOS 9 zal vanaf woensdag 16 september als gratis update aangeboden worden aan mensen met een iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6 en iPhone 6 Plus. De nog uit te komen iPhone 6s en 6s Plus worden al standaard met iOS 9 geleverd.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel