Apple onthult iOS 9 met slimmere Siri


Apple heeft tijdens het WWDC-event de nieuwste versie van iOS gepresenteerd. Het besturingssysteem voor iPhones en iPads is alweer toe aan versie 9. Vooral zoeken werd flink onder handen genomen.

Apple legde tijdens de presentatie flink aandacht op Siri. Vanaf versie iOS 9 wordt Siri een stuk proactiever. Het snapt context waarmee je uitgebreidere zoekopdrachten kunt geven. Zoeken kan niet alleen vanuit Siri het kan ook vanuit Spotlight dat nu links van het homescreen zit. Hier staan ook veelgebruikte contacten en app-suggesties op basis van je locatie. Handig aan het vernieuwde Spotlight is dat het kan zoeken binnen apps en ook kan doorlinken binnen die app. Ook naar video's kan gezocht worden en Apple maakt een API beschikbaar zodat ontwikkelaars het kunnen integreren in hun apps.

iOS 9 Siri

Er werd ook aandacht besteed aan enkele ingebouwde apps die jaren lang hetzelfde gebleven zijn. Zo werd de notities-app flink onder handen genomen. Er komt ondersteuning voor opmaak, lijstjes maar ook kunnen foto's en webpagina's toegevoegd worden. Apple Maps krijgt ondersteuning voor openbaar vervoer maar dat zal voorlopig niet voor Nederlandse steden beschikbaar zijn. Verder breidde Apple de Apple Pay-app uit met ondersteuning voor klanten- en kortingskaarten. Ook werd de Passbook-app hernoemd naar Wallet.

News

iOS 9 kent ook een nieuwe app genaamd News. Het bevat een gepersonaliseerd overzicht van nieuwsartikelen. Apple ontwikkelde er een speciaal formaat voor zodat contentaanbieders er gebruik van kunnen maken. Nieuws kan video bevatten en wie door het artikel scrollt wordt getrakteerd op de nodige animaties. News leert van wat je leest en snapt ook de onderwerpen die je belangrijk en interessant vindt. News zal eerst in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië beschikbaar zijn. iOS 9 komt komende herfst uit voor alle apparaten die ook voor iOS 8 beschikbaar waren.

iOS 9 News

watchOS en OS X

Er was ook nog nieuws op het gebied van de Apple Watch. Apple kondigde native apps aan voor watchOS; het besturingssysteem van Watch. Ontwikkelaars kunnen hiermee binnenkort een stuk krachtiger apps maken met nieuwe mogelijkheden. Los daarvan was er ook nog een update van Mac OS X genaamd El Capitan. Nieuw in deze versie is Split View, een nieuw standaard lettertype en snellere opstarttijden. OS X El Capitan komt komende herfst uit als gratis update.


Prijsvergelijker Apple iPhone 6
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Green Mobile
16 GB Silver Refurbished
€ 115,00 € 115,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel