Apple presenteert grotere iPhone 6 en iPhone 6 Plus


Apple heeft zoals verwacht geleverd. Het kondigde niet alleen de 4,7 inch grote iPhone 6 aan maar ook de nóg grotere iPhone 6 Plus van 5,5 inch groot. Twee nieuwe iPhones, net als vorig jaar maar ditmaal niet van plastic.

Apple koos sinds jaren weer eens voor het 'Flint Center for Performing Arts' als plek voor de keynote. Enerzijds komt dat omdat het meer ruimte biedt voor grote evenementen als deze, het heeft ook een symbolische betekenis. 30 jaar geleden kondigde wijlen Steve Jobs daar namelijk de allereerste Macintosh-computer aan. Ditmaal mocht CEO Tim Cook in de schijnwerpers staan. Hij had echter geen gemakkelijke taak. De verwachtingen waren hooggespannen en Apple móest leveren. En dat deed hij met de introductie van de iPhone 6 en de nog grotere iPhone 6 Plus.

Apple iPhone 6 and iPhone 6 Plus
De Apple iPhone 6 en iPhone 6 Plus naast de 'oude' iPhone 5s

iPhone 6

Het lukt Apple steeds minder goed om iPhone-geruchten geheim te houden. Dit jaar was niet anders. Het kondigde geheel volgens verwachting de 4,7 inch grote iPhone 6 aan. Naast het grotere scherm is het uiterlijk flink op de schop gegaan. De iPhone is ronder en minder hoekig dan z'n voorganger.

iPhone 6 Plus screen

Het is trouwens pas de tweede keer dat Apple een groter scherm in de iPhone plaatst. De laatste keer gebeurde dat bij de iPhone 5. Het ging toen van 3,5 naar 4 inch. De huidige 4,7 inch komt dichterbij de huidige smartphone-standaard en dat zal voor veel mensen even wennen zijn in het begin. Het bleek uiteindelijk onvermijdelijk, vanuit alle kanten werd erom gevraagd.

Veel uiteindelijke specificaties laten nog op zich wachten. Apple laat traditiegetrouw weinig los over bijvoorbeeld hoeveelheid intern geheugen, processorsnelheid en batterijvermogen. Dat zal de komende dagen blijken wanneer de eerste tests gedaan worden en componenten worden blootgelegd.

iPhone 6 Plus from the side

iPhone 6 Plus

Naast de 4,7 inch grote iPhone 6 had Apple ook een nog grotere iPhone meegebracht. Een exemplaar van 5,5 inch groot genaamd iPhone 6 Plus. Hiermee zit hij precies tussen een iPad mini en een iPhone in. Leek ooit de kans uitgesloten dat Apple met een phablet kwam, het is vandaag realiteit geworden.

Apple positioneert de grotere iPhone wel apart van de 4,7 inch grote iPhone 6. Dat mag ook wel met het extra grote beeldscherm. Zo zijn in landscape andere functies mogelijk dan wanneer je de iPhone rechtop houdt. Zelfs het homescreen is hierop aangepast. Hiermee gedraagt de grotere iPhone zich ook meer als iPad dan als iPhone.

Beide iPhones gaan 19 september in de verkoop. Voorlopig wel alleen in de VS en acht andere landen. Nederland valt hier niet onder. Wij moeten waarschijnlijk tot 26 september wachten. Prijzen zijn nagenoeg vergelijkbaar met vorige iPhones.


Prijsvergelijker Apple iPhone 6

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Prijsvergelijker Apple iPhone 6 Plus

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6 Plus


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel