Apple iPhone 6s en iPhone 6s Plus met 3D Touch gepresenteerd


Apple heeft tijdens haar Hey Siri-event officieel de nieuwe generatie iPhones gelanceerd. De iPhone 6s en 6s Plus beschikken over nieuwe camera's en krijgen een Force Touch-scherm dat verschil in druk kan waarnemen.

Een groot verschil met z'n voorganger is het beeldscherm. Nog steeds meet die voor de iPhone 6s 4,7 inch en 5,5 inch voor de iPhone 6s Plus. Groot verschil is nu dat het scherm verschil kan waarnemen in hoe hard iemand drukt. In andere Apple-producten heet dat Force Touch maar op de iPhone noemen ze dat '3D Touch'. Het moet een extra dimensie geven aan multi-touch.

Apple iPhone 6s met 3D Touch
3D Touch

Dankzij 3D Touch kun je shortcuts openen. In de mail-app kun je harder op een bericht drukken om een voorbeeld te zien van die mail. Apple noemt dat 'peek' of 'gluren'. Nog een keer hard drukken en het bericht 'popt' open. De 3D Touch-functie werkt ook op app-icoontjes. Je krijgt dan een optie-menu om snel bepaalde functies te starten. Zo kun je vanuit het camera-app icoontje snel naar de selfie-camera. Apple geeft ontwikkelaars de mogelijkheid om hun eigen snelkoppelingen te maken. Zo kun je straks door hard op het Facebook-icoontje te drukken meteen een statusupdate invoeren.

12 megapixel iSight-camera

Een andere belangrijkste wijziging van de iPhone 6s en iPhone 6s Plus is de nieuwe camera. Apple vergroot de resolutie van 8 naar 12 wat 50% meer detail oplevert. Dit betekent ook meteen dat de sensor nu groot genoeg is om video in 4K-resolutie op te nemen. Weliswaar hebben nog niet veel mensen een dergelijke TV thuis staan, het is wel de toekomst.

Apple iPhone 6s iSight
Nieuwe 12 megapixel iSight-camera

Wie een foto schiet neemt ook automatisch een kort filmpje op. Die kan bekeken worden als iemand hard drukt op de foto in de camera-rol. Er zit zelfs geluid bij. Apple claimt dat deze zogenaamde Live Photo-functie niet veel extra ruimte in beslag neemt. Niet alleen de hoofdcamera ging er qua megapixels op vooruit, vooral de selfiecam kreeg een flinke upgrade. De camera die Apple zelf FaceTime HD noemt ging omhoog van 1,2 naar maar liefst 5 megapixel en ligt daardoor meer in lijn met de rest van de telecomwereld. Apple moest wel want selfies zijn inmiddels ondenkbaar en de iPhone lag op dat gebied flink achter.

Apple iPhone 6s FaceTime HD

Apple komt selfieliefhebbers nog meer tegemoet want iOS 9 kent diverse selfie-functies. Zo kan het beeldscherm wit oplichten tijdens het schieten van een selfie en daardoor een flitser simuleren. Deze zogenaamde 'Retina Flash' is vooral handig in het donker.

A9-processor

De nieuwe iPhones krijgen een A9-processor die 70% sneller is dan z'n voorganger. Het grafische gedeelte is zelfs 90% sneller. Verder is er een nieuwe generatie Touch ID-knop die 2x sneller is dan vroeger. Ook vernieuwd is de behuizing. Om het buigprobleem van vorig jaar de baas te zijn past Apple dit jaar het steviger 7000 Series Aluminium toe en dat betekent meteen het einde van 'bendgate'.

Apple iPhone 6s en 6s Plus models

Apple brengt de iPhone 6s en 6s Plus in de kleuren Space Grey, Silver en Gold uit. Dit jaar komt daar een nieuwe kleuruitvoering bij; Rose Gold. Dezelfde kleur zagen we eerder al bij de Apple Watch. Ook komen er nieuwe docks beschikbaar in dezelfde kleuren als de iPhone in verkrijgbaar zijn. Ook zijn er nieuwe kleuren hoesjes in zowel leer als plastic. De nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus liggen vanaf 25 september in de winkel maar daarvoor moet je wel naar de VS of Duitsland. Nederlanders moet nog even geduld hebben maar kunnen wel alvast een pre-order voor de iPhone 6s plaatsen. Prijzen komen overeen met die van vorig jaar.


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
16 GB Black
€ 309,95 € 309,95   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s Plus
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
16 GB Silver
€ 279,00 € 279,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s Plus


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel