De Apple iPhone 6 en 6 Plus vergeleken met de concurrentie

· 9 reacties


We praten al lange tijd over de iPhone 6 en diens grotere broer de iPhone 6 Plus. Maar nu hij eindelijk is aangekondigd en we grotendeels z'n definitieve specs kennen kunnen we hem pas goed vergelijken. Vergelijken met andere vlaggenschepen bijvoorbeeld.

We zien her en der plaatjes opduiken waarop de iPhone 6 en iPhone 6 Plus verwelkomt worden in 2012. Het 4,7 inch grote HD-scherm, NFC-betaling, 3rd party keyboards en foto-opslag in de Cloud; de Nexus 4 had het ook in. Maar dan in 2012. Die vergelijking is niet geheel terecht. De iPhone 6 is heel wat krachtiger dan de Nexus uit 2012. En bovendien werkt een iPhone nou eenmaal anders dan een Android-telefoon. Tijd dus om betere concurrenten te zoeken.

Sony Xperia Z3 Compact

Te beginnen bij de Sony Xperia Z3 Compact. We bewaren de Z3 even voor de grotere iPhone 6 Plus. De Z3 Compact beschikt over een iets kleiner beeldscherm van 4,6 inch. Los daarvan is de Xperia Z3 Compact stukken compacter dan de iPhone 6. Apple's nieuwste kent relatief grote balken boven en onder het scherm en daardoor is hij bijna even groot als 5 inch grote Android-telefoons. Ondanks de kleinere behuizing claimt Sony een batterijduur van 2 dagen. Apple houdt het bij een dag.

Sony Xperia Z3 Compact glass water
Dit kun je alleen bij de Z3 Compact doen

Je krijgt bij Sony geen vingerafdrukherkenning om je toestel te beveiligen. Wel heb je een flink hogere cameraresolutie van 20,7 megapixel. En ook video schiet je in 4K. De super slo-mo functie ontbreekt dan weer. Maar misschien wel het grootste verschil tussen beiden; de Sony Xperia Z3 Compact is waterdicht. Apple's telefoon kun je daarom niet onder de douche, in het zwembad en tijdens een flinke regenbui gebruiken. Qua prijskaartje is de Compact trouwens een flink stuk goedkoper; voor minder dan 500 euro heb je een exemplaar.

HTC One M8

Apple's grootste Android-concurrent op het gebied van design is HTC. De One (M8) ziet er erg mooi uit. Je moet dan alleen wel een flink dikker toestel op de koop toenemen. De One M8 is dik 9 millimeter dik. Ooit was dat dun maar bedenk dan dat de nieuwe iPhone nog geen 7 millimeter dik is.

HTC iPhone 6 tweet
HTC maakte op Twitter alweer grappen over de iPhone 6

Het scherm van de HTC is flink scherper. Het beschikt over een pixeldichtheid van 441 tegen 326 op de iPhone. Waar je echter op gaat inboeten is de camera. HTC gebruik ook voor de One M8 een UltraPixel-exemplaar met extra grote pixels. Apple gebruikt diezelfde pixelgrootte maar dan met 8 megapixel. Bovendien kent de iPhone een snellere en dus betere autofocus dan HTC. Ben je echter meer fan van selfies dan ben je bij HTC aan het juist adres. Die kent een 5 megapixel front-facing camera tegen de 1,2 megapixel variant op de iPhone. Ook is de M8 een stuk luider dan de iPhone, twee BoomSound-luidsprekers aan de voorzijde zorgen daarvoor.

Samsung Galaxy S5

Samsung heeft als eerste kandidaat de Galaxy S5 klaarstaan. Deze dateert alweer uit februari en is dus al wat ouder. Ook de S5 is op alle fronten groter; breder, langer, dikker en zwaarder. Dat is grotendeels verklaarbaar door het 5,1 inch grote Full HD-scherm. Samsung's AMOLED-schermen zijn flink verbeterd door de jaren heen en ze geven inmiddels kleuren erg realistisch weer. Of het kan tippen aan het nieuwe scherm in de iPhone 6 moet nog maar blijken.

Samsung Galaxy S5 wallet case

Op gebied van de camera lijken ze alleen in resolutie te verschillen; 8 tegen 16 megapixels. De pixels bij de iPhone zijn groter dus ze vangen meer licht op dan de S5. Wat ze gelijk hebben is Phase Detection autofocus. Ook een vingerafdrukscanner hebben ze gemeen, al is de werking tussen beiden fundamenteel anders. De S5 probeert te imponeren met een hartslagmeter, hygrometer en thermometer. In de praktijk heb je daar alleen niet zoveel aan. Groot nadeel is alleen dat de S5 voornamelijk van plastic is.

Samsung Galaxy Alpha

Een meer recentere concurrent van de stal van Samsung is de Galaxy Alpha. Bijkomend voordeel is dat de Samsung Galaxy Alpha over een metalen frame beschikt. Ook de Alpha beschikt over een 4,7 inch scherm, al heeft hij een iets lagere 720p resolutie. Een ander punt wat hij gemeen heeft is een processor die op 20nm gebaseerd is en de vingerafdrukscanner.

Samsung Galaxy Alpha women
Elegant en zeer dun

De Galaxy Alpha wordt niet door Samsung als premium high-end gezien, dat komt vooral door z'n specificaties. In vergelijking met bijvoorbeeld de recente Note 4 zijn die lager. Vergelijken we hem met de iPhone 6 dan komen ze redelijk overeen of zijn zelfs beter. Toch denken we dat de Alpha iets minder krachtig is in de praktijk dan Apple's iPhone 6.

Nokia Lumia 930

Van een hele andere categorie is de Lumia 930 van Nokia/Microsoft. Qua platform is Windows Phone nog lang niet zo volwassen als iOS of Android. Er missen nog enkele functies en apps zijn bij lange na nog niet zo doorontwikkeld. Kun je daar doorheen kijken dan is de Lumia 930 best een aardig alternatief. Ook de Lumia 930 kent een metalen unibody maar de achterzijde is toch echt van plastic. Bedenk wel dat de 930 stukken dikker is; bijna 10 millimeter. In de praktijk is dat wel erg fors. Qua scherm is de Nokia groter en beschikt over meer pixels. En ook op cameragebied overtroeft de Nokia de iPhone. Een 20 megapixel PureView-camera met optische beeldstabilisatie. Dat ga je wel merken.

Nokia Lumia 930 green
Opvallen ga je zeker met de Lumia 930

Ook bij de Lumia 930 is het niet mogelijk om het geheugen uit te breiden met kaartjes, net als bij de iPhone dus. Bij alle Android-alternatieven met uitzondering van de Galaxy Alpha is dat wel mogelijk. Eigenlijk is de beste reden om voor de Nokia te gaan om op te vallen. Het marktaandeel Windows Phone is nog erg laag en je komt dus niet snel iemand anders tegen met datzelfde toestel. Hoe anders is dat vandaag de dag met een iPhone die iedereen lijkt te hebben. Bovendien komt de Lumia 930 in diverse felle kleuren om nog meer op te vallen.

Tijd om de iPhone 6 Plus te vergelijken. Klik gauw door naar pagina 2.


Prijsvergelijker Apple iPhone 6
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Green Mobile
16 GB Silver Refurbished
€ 115,00 € 115,00   Bekijk
Remarketed
Grey Licht gebruikt
€ 199,00 € 199,00   Bekijk
Remarketed
Grey Zo goed als nieuw
€ 199,00 € 199,00   Bekijk
Remarketed
Grey Refurbished
€ 199,00 € 199,00   Bekijk
Azerty
64 GB Grey Refurbished
€ 604,40 € 604,40   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Prijsvergelijker Apple iPhone 6 Plus
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
TelefoonDiscounter.nl
Silver Refurbished
€ 229,00 € 229,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6 Plus


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel