De Apple iPhone 6 en 6 Plus vergeleken met de concurrentie

· 9 reacties


iPhone 6 Plus concurrenten

Apple kondigde ook de grotere iPhone 6 Plus aan. Een phablet die weer hele andere concurrenten kent. We sommen de belangrijkste voor je op en bespreken te uitgebreid.

Samsung Galaxy Note 4

Zonder twijfel de grootste concurrent van de grotere iPhone 6 Plus is de onlangs aangekondigde Note 4 van Samsung. Ooit nog ongehoord grote telefoons, de Note-reeks van Samsung is uitgegroeid tot een geduchte productcategorie. Er werd zelfs een aparte naam voor verzonnen; phablets. Apple zei ooit dat niemand grote telefoons zou kopen. Het is anders gelopen en nu is zelfs Apple aan de phablet. Het is dan ook wel ironisch dat de iPhone 6 Plus qua omvang groter is dan de Note 4. Het scheelt niet veel maar toch.

Samsung Galaxy Note 4 S-pen
Vooral de S-Pen maakt de Note 4 uniek

Waar Apple vooral gekozen heeft voor een groter exemplaar met een iets andere interface heeft Samsung geprobeerd totaal nieuws te verzinnen. In de vorm van de S-Pen. Een pennetje wat je in het toestel bewaart en waarmee notities kunt maken of gewoon als vervanging van je vinger. Bij Apple zul je alles met je vinger moeten doen. Voor wat betreft het scherm verschillen ze niet zoveel; 5,7 inch tegen 5,5 inch op de iPhone. Hoe anders is dat met de hoeveelheid pixels. Een Quad HD-resolutie van 1440 bij 2560 pixels van de Note 4 tegen een Full HD-resolutie van 1080 bij 1920 pixels. De pixeldichtheid van beiden komen niet eens in de buurt; 401 tegen 515. Geloof ons echter dat het verschil minder waarneembaar is dan zou blijken. Beiden zijn erg scherp. Groter verschil zal de schermtechniek zijn. Samsung gebruikt AMOLED terwijl Apple nog steeds aan IPS vasthoudt. Verwacht daarom bij de Samsung een hoger contrast.

Samsung Galaxy Note 4 camera
Dit zit waarschijnlijk wel goed

We moeten de Note 4 nog testen maar we hebben goede verwachtingen van de camera. Deze is grotendeels gebaseerd op die van de S5 maar Samsung heeft wel tijd gehad deze te verbeteren. Als ze ook het software-gedeelte in orde hebben dan moet de 8 megapixel camera op de iPhone 6 Plus het afleggen. Beiden hebben trouwens wel optische beeldstabilisatie.

Van geheugen heb je altijd te weinig en het is daarom goed te vernemen dat je bij de Galaxy Note 4 zelf geheugen kunt bijprikken. Bij de iPhone 6 Plus kan dat niet. Je zult voordat je overgaat tot aanschaf dus goed moeten afvragen hoeveel je nodig hebt. Apple maakt het er wel iets makkelijker op door foto's op iCloud op te slaan. Je kunt echter maar 5 GB gratis opslaan en dat scheelt niet heel veel ruimte op je apparaat.

Een punt van zorg is de batterij op de iPhone 6 Plus. Apple claimt behoorlijke batterijtijden maar die moeten we nog testen. De Note-reeks staat inmiddels bekend om z'n royale batterijtijden. Enkele dagen zonder opladen is geen uitzondering. Of dat met de iPhone 6 Plus ook mogelijk is moet nog blijken. Maar als we zien dat de iPhone 6 Plus maar liefst 1,4 millimeter dunner is dan de Note 4 dan hebben we zo onze twijfels. Qua prijs ontlopen beiden elkaar niet zoveel.

LG G3

Mocht je je al afgevraagd hebben waar de telefoon van LG bleef; geen zorgen. We hebben hem bij de Plus gezet. Dat komt omdat de G3 met een fors 5,5 inch scherm is uitgerust. Even groot dus als de iPhone 6 Plus, al is het toestel qua omvang wel iets minder hoog en breed. In onze test vonden we hem wat te groot maar dat is natuurlijk persoonlijk. Het scherm komt qua resolutie overeen met de Note 4; Quad HD dus. Doordat de schermdiagonaal iets kleiner is komt de PPI zelfs nóg hoger uit. Laat dat echter niet de reden zijn om voor de G3 te kiezen. De extra pixels vallen in de praktijk nauwelijks op.

LG G3 women
Ook deze is niet verkeerd, de G3 bedoelen we

Wat wel een dealbreaker zou kunnen zijn is de laser autofocus. Een geinige functie waarmee LG de G3 razendsnel kan scherpstellen. Onze ervaring was dat het beter werkte dan de Phase Detection in de S5 en laat de iPhone nou ook autofocus middels Phase Detection hebben. Als kers op de taart schiet de LG G3 video in maximaal 4K-formaat. Nu is het nog zoeken naar een apparaat om dat op af te spelen. LG is de laatste jaren volwassen geworden qua interface, zeg maar de schil bovenop Android. Ook zijn er interessante nieuwe unieke functies bijgekomen zoals Knock Code waardoor de G3 duidelijke voordelen biedt ten opzichte van andere Androids. Maar door het open karakter van Android is er altijd wel een alternatief te downloaden die precies hetzelfde kan.

Sony Xperia Z3

Tot slot zoals beloofd de Sony Xperia Z3; het ultieme vlaggenschip van Sony. Ondanks dat de Z3 slechts een kleine update is van de vorige Z2 staat hij z'n mannetje tegen de iPhone 6 Plus. Het 5,2 inch grote scherm is iets kleiner maar de resolutie komt dan wel weer overeen. De behuizing is zelfs flink kleiner. Grappig want we beschuldigen Sony er al tijden van dat het Z-vlaggenschip te groot is.

Sony Xperia Z3 under water
Dit kun je dan weer niet bij de iPhone doen

Net als de Z3 Compact beschikt het toestel over een indrukwekkende 20,7 megapixel camera met 4K-video. Ook zou de Z3 volgens Sony langer mee moeten gaan dan de standaard dag. Dat komt onder andere door de Stamina-batterijmodus die is ingebouwd. De iPhone moet zonder zoiets stellen. En tot slot is ook de Xperia Z3 uitgevoerd in een waterdichte behuizing. Dat is in sommige gevallen best handig.


Prijsvergelijker Apple iPhone 6

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Prijsvergelijker Apple iPhone 6 Plus

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6 Plus


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel