5 grootste verrassingen van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus


Gisteren kondigde Apple haar nieuwe generatie iPhone aan. De jaarlijkse keynote was groter dan ooit net als de hoeveelheid aangekondigde producten. Maar waarmee wist Apple ons het meest te verrassen? Wij sommen er 5 op.

10 september; de dag na. We betrappen ons er de laatste jaren steeds vaker op dat keynote's tegenvallen. Dat is niet Apple's schuld, dat komt omdat de opgebouwde spanning te groot is. Geruchten overspoelen het internet voorafgaand aan een keynote en Apple kan simpelweg niet iedere wens vervullen. Er valt altijd wel iets af. Toch was de keynote van gisteren weer eentje voor in de geschiedenisboekjes. De introductie van de iPhone 6, de iPhone 6 Plus, Apple Watch en Apple Pay.

Geen verrassingen

Misschien wel de grootste verrassing was dat er geen verrassingen waren. Het klinkt flauw, maar het is de realiteit. De geruchten bleken dit jaar te kloppen. Met de introductie van de iPhone 5s bleken de geruchten ook grotendeels waar maar toen werden we nog totaal verrast door de 64-bits A7-processor. Het lukt Apple niet meer als voorheen om nieuwe producten geheim te houden. Dat is enerzijds mooi voor ons consumenten en journalisten. We weten waar we op kunnen rekenen. Voor Apple is het minder mooi. Het geeft de concurrentie tijd om te anticiperen en tijdig met concurrerende producten te komen. Nu zijn er natuurlijk mensen die beweren dat alles in scene is gezet, dat Apple bewust alles heeft laten lekken. Dat is echter erg onwaarschijnlijk. Apple heeft geen enkele reden om af te stappen van een winning strategie, zelfs niet onder een nieuwe CEO.

iPhone 6 storage

Geen 32 GB-uitvoering, nieuwe 128 GB-variant

Wie een nieuwe iPhone 6 wil aanschaffen kan voortaan kiezen uit een 16 GB, een 64 GB en een 128 GB uitvoering. Apple werd in het verleden vaak verweten om goedkoop geheugen duur te verkopen. Daar komt nu enigszins verandering in. De prijzenstappen zijn namelijk gelijk gebleven. Dat betekent dat je voor de prijs van een 32 GB iPhone nu een 64 GB variant krijgt. Dat is toch mooi meegenomen.

Apple A8-processor op 20nm

De nieuwe A8-processor was bij lange na niet de verrassing als de 64-bits A7 destijds was maar het kent wel een leuk nieuwtje. En dat is dat hij op 20nm gebaseerd is. De in totaal 2 miljard transistoren zijn kleiner en dat betekent dat electronen minder ver hoeven te reizen en de chip dus sneller is. Apple claimt een snelheidswinst van 25% ten opzichte van de A7-processor.

Apple A8 performance

Qua graphics zijn de iPhone 6 en iPhone 6 Plus maar liefst 1,5 maal sneller. Vergeleken met de eerste iPhone is dat maar liefst 84x krachtiger. Apple is trouwens niet de eerste met een 20nm processor. Alleen de Samsung Galaxy Alpha gaat hem voor.

Focus Pixels en 240 fps slo-mo

Apple kiest er ook bij de iPhone 6 en 6 Plus om een 8 megapixel camera toe te passen. Dat klinkt vandaag de dag wat weinig dus het moest met iets anders komen om mee te pronken. Dat lijkt te zijn gelukt met de introductie van 'Focus Pixels'. Het is Apple manier om Phase Detection Autofocus aan te duiden. Een trucje wat ook in de Galaxy S5 van Samsung zien. Je kunt hierdoor sneller scherpstellen en dus eerder een foto schieten. Ook komt dit van pas in het nemen van video's vanwege 'continuous autofocus'.

iPhone 6 Focus Pixels
Geen onscherpe foto's meer dankzij Focus Pixels

Een andere nieuwe functie is de nog langzamere slo-mo-functie. Oftewel het vertraagd opnemen van video. Apple introduceerde dit al bij de iPhone 5s maar was toen nog beperkt tot 120 frames per seconde. Ditmaal bedraagt het 240 frame per seconde en dat biedt nieuwe mogelijkheden om beelden vast te leggen.

Apple Pay

Ook wel uitgelekt was dat Apple met een eigen betaaldienst zou komen. Dat deed het inderdaad en ze noemen het Apple Pay. Apple combineert enkele oude functies zoals Passbook met nieuwe techniek zoals NFC om met je iPhone contactloos betalingen te verrichten. Banken lijken er al jaren om te vragen maar echt doorbreken wil het nog niet. Ons lijkt het wel handig, al was het maar omdat onze portemonnee door de jaren heen steeds dikker is geworden met betaalpassen, klantenkaarten, bonnetjes en wisselgeld. Apple Pay poogt dat allemaal te vervangen.

Apple Pay with Passbook

Het werkt eenvoudig. Je houdt je iPhone naast een betaalautomaat, legt je vinger op de Touch ID en klaar is kees. Wie volgend jaar een Apple Watch koopt kan het ook daar mee doen. Apple meldt dat de dienst ook in apps werkt al is dat wel wat verwarrend. Apple heeft namelijk al een in-app betalingsmogelijkheid via iTunes. Mogelijk gaat Apple Pay die op termijn vervangen.

Apple Pay scan creditcard
Creditcards toevoegen met de camera

Creditkaarten sla je op in Passbook, net als instapkaarten, klantenkaarten en toegangskaarten. Nieuwe kaarten voeg je toe door de camera er na te laten kijken. Niet ellenlange cijfers invoeren dus. Apple belooft een hoge mate van veiligheid. Creditcardnummers worden opgeslagen op een aparte veilige chip; de Secure Element. Apple claimt verder niet bij te houden welke transacties je allemaal doet en deelt je kaartinformatie zoals naam ook niet met de verkopende partij. Voorlopig werkt de dienst alleen in de VS al wordt hard gewerkt aan beschikbaarheid in andere landen. Ook werkt Apple Pay alleen met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus omdat die over de juiste hardware beschikken.


Prijsvergelijker Apple iPhone 6

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6


Prijsvergelijker Apple iPhone 6 Plus

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6 Plus


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel