Apple geeft gebruikers keuze om oude iPhone sneller te maken


In plaats van het automatisch terugschroeven van de snelheid van oudere iPhones waarvan de batterij niet meer de volledige capaciteit heeft laat Apple het nu aan gebruikers over. Volgens topman Tim Cook zal in een toekomstige iOS-update de optie aanwezig zijn om dit aan of uit te zetten. Daarmee kunnen oude iPhone sneller gemaakt worden.

Cook benadrukt in een interview met ABC News overigens dat Apple altijd in het belang van de gebruiker heeft gehandeld. Het terugschroeven van de processorsnelheid is volgens hem niet gedaan om 'klantje te pesten' maar juist om de correcte werking van de iPhone te garanderen. Wel betreurt hij dat het bedrijf niet duidelijk genoeg geweest in haar beweegredenen. Eerder werd bekend dat Apple de prestaties van oudere iPhones naar beneden schroefde om niet spontaan uit te vallen. Een iPhone werd als "oud" bestempeld wanneer de batterijcapaciteit onder een bepaald niveau was gedaald. Het dalen van de batterijcapaciteit is een nadelig gevolg van lithium-batterijen en dus niet uniek voor iPhones.

Tim Cook bij ABC News

In een toekomstige iOS-update zal dit als optie aangeboden worden. Die zal vermoedelijk standaard "aan" staan en Apple raadt ook niet aan dat je deze optie wijzigt. Wijzelf zijn minder kritisch en denken dat veel gebruikers een spontane reboot liever op de koop toenemen in ruil voor een snellere iPhone. Gebruikers betichten Apple er al langer van om oudere iPhones bewust langzamer te maken na het uitkomen van een nieuw model. Louter en alleen om de verkoop van het nieuwe model te stimuleren. Bewijs daarvoor ontbrak maar kwam nu onlangs wel aan het licht. Dat daar een plausibele reden achter schuilt zal, het had Apple wel gesierd daar transparant over te zijn. Het bedrijf verlaagde daarom onlangs nog de prijs voor het vervangen van een iPhone-batterij naar €29. Dit programma loopt tot 31 december 2018 en geldt voor de iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus en zelfs de nieuwe iPhone X.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel