Apple geeft langzamer maken oude iPhone toe: feature geen bug


De pleuris is uitgebroken in iPhone-land nadat Apple tegenover The Verge heeft toegegeven oudere iPhones bewust langzamer te maken. Daar heeft het overigens een goede reden voor. Toch zijn veel fanboys op Twitter en andere social media helemaal over de rooie.

Na het uitkomen van een nieuwe iOS-versie zien we steevast het aantal zoekopdrachten op "langzame iPhone" sterk toenemen. Het gerucht dat Apple dit bewust doet om de verkoop van nieuwere iPhones te stimuleren ging al langer, er was alleen geen bewijs voor. Dat is er nu wel. iPhones met een oudere batterij worden opzettelijk langzamer gemaakt. Apple doet dit volgens een verklaring aan The Verge niet om gebruikers te pesten en verkopen te stimuleren, maar om een heel andere valide reden. Toch wantrouwen mensen het verhaal en hekelen het niet transparant zijn hierover.

iPhone batterij vervanging
Batterij oude iPhone vervangen loont

In iPhones zitten lithium-batterijen. De capaciteit daarvan neemt naar verloop van tijd af. Dat is de reden waarom oudere telefoons sneller leeglopen dan nieuwe. Dit is een nadelige eigenschap van lithium. Telefoons, dus niet alleen iPhones, vragen niet altijd hetzelfde van een batterij. Er zijn piekmomenten en vooral wanneer een batterij koud is of een kleinere capaciteit kent kan een iPhone spontaan uitvallen. Dat is een veiligheidsmaatregel. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen schroeft Apple de processorsnelheid terug, soms met wel meer dan de helft. Hier was het al mee begonnen met de iPhone 6 en 6s maar sinds iOS 11.2 valt ook de iPhone 7 hieronder. Hoe ouder de batterij van die iPhone, hoe langzamer hij wordt.

Veel openstaande vragen

De vraag rijst wel of het langzamer maken in verhouding staat met de overlast die gebruikers zouden ervaren van het spontaan uitvallen van de oudere iPhone. Ook wordt afgevraagd of er geen andere manieren te verzinnen zijn om met die piekbelasting om te gaan zonder de telefoon altijd te moeten knijpen. Moeten gebruikers niet gewoon de mogelijkheid krijgen dit aan of uit te zetten? Waarom komt Apple nu pas met de bevestiging oudere iPhones langzamer te maken? Er mag dan wel een erg goede reden zijn waarom Apple dit doet, veel mensen hadden liever wat meer transparantie gewild. We weten nu inmiddels door dit alles wel dat een nieuwe batterij in een oude iPhone flink wat verschil kan maken. Misschien toch het overwegen waard.

Foto: iFixit


Prijsvergelijker Apple iPhone 8
Maandelijks Bijbetalen Minuten Internet      
hollandsnieuwe abonnement € 18,00 € 0,00 5000 5 GB 4G+ Bekijk
Ben abonnement € 18,00 € 0,00 200 2 GB 4G+ Bekijk
Odido abonnement € 24,00 € 0,00 120 2 GB 5G Bekijk
Vodafone abonnement € 25,00 € 0,00 150 3 GB 5G Bekijk
KPN abonnement € 27,50 € 0,00 150 6 GB 5G Bekijk
Budget Mobiel abonnement € 21,00 € 68,00 onbeperkt onbeperkt 5G Bekijk
Lebara abonnement € 21,88 € 104,00 150 40 GB 4G Bekijk
50plusmobiel abonnement € 7,00 € 180,00 onbeperkt 2 GB 4G+ Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 8


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel