Google geeft eerste beta Android Q vrij


Android Q is te downloaden. De eerste beta althans en alleen voor Pixel-telefoons. Google richt zich in eerste instantie op meer privacy. Zo krijgen gebruikers meer te zeggen over wat apps mogen en wat niet. Maar Q brengt ook ondersteuning voor de volgende generatie telefoons; de vouwbare.

Google geeft vaker beta's vrij van Android voordat het officieel onthuld is. Dat gebeurt nu dus ook voor Android Q wat nog geen officiële naam heeft. In een uitgebreide blogpost legt Google uit wat er allemaal anders is aan Android Q. In het kort komt het er op neer dat gebruikers meer mogelijkheden krijgen om hun privacy te beschermen.

Android Q
Android Q

Nu kun je op app-niveau al heel veel instellen wat hij mag en niet. Nieuw is dat je per app toestemming kunt geven om Foto's, Video's en Audio te benaderen. Ook is er voor locatie-toestemming een nieuwe optie bij gekomen; "alleen wanneer de app in gebruik is". Dit is tevens de nieuwe standaard-optie en het moet voorkomen dat een app op de achtergrond je locatie kan blijven peilen.

Foldables

Onlangs kondigde Samsung de Galaxy Fold aan waarvoor het samen met Google aanpassingen aan Android heeft gedaan om optimaal van het vouwbare scherm te maken. Deze wijzigingen zitten nu in Android Q. Google verwacht naast de Fold en Mate X van Huawei duidelijk nog veel andere opvouwbare telefoons en is hierop voorbereid. Opvallend is verder dat de beta weinig uiterlijke verschillen kent. Er zijn nauwelijks nieuwe icoontjes, kleuren en stijlen. Android wordt volwassen.

Android Q for foldables

Android Q Beta downloaden

Zoals gebruikelijk is de eerste Android Q Beta direct te downloaden en te testen. We raden het af om dit voor je dagelijkse telefoon te doen. Dit soort beta's zijn bedoeld om alle bugs te vinden en op te lossen zodat gebruikers van een probleemvrije Android-versie kunnen genieten. Durf jij het wel aan dan kun je je aanmelden voor het Beta-programma en kun je Android Q downloaden voor je Google Pixel-telefoon waaronder de Pixel 3 XL, Pixel 3, Pixel 2 XL, Pixel 2, Pixel XL en OT Pixel. Andere telefoons worden (nog) niet ondersteund.


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel