Motorola stond in 2003 op punt Huawei te kopen


Hoe anders had de wereld er uit gezien als de overnamegesprekken tussen Motorola en Huawei in 2003 waren geslaagd? Het toen nog grote Motorola stond namelijk op punt om voor 7,5 miljard dollar het Chinese Huawei over te nemen. De overname ketste op het laatst af, zo wordt nu onthuld.

Begin 2000 kent vrijwel niemand buiten China nog Huawei. Het bedrijf maakt telecomapparatuur, telefoons werden toen nog niet gemaakt. Motorola zocht naar mogelijkheden om uit te breiden op de markt van netwerkapparatuur, iets waar Huawei is gespecialiseerd was. Er volgden overnamegesprekken en er werd zelfs een prijs afgesproken; 7,5 miljard dollar.

Ren Zhengfei van Huawei en Mike Zafirovski en Larry Cheng van Motorola
Ren Zhengfei van Huawei en Mike Zafirovski en Larry Cheng van Motorola

De foto hierboven toont rechts van de vrouwelijke tolk de oprichter van Huawei; Larry Cheng. Rechts van hem zien we Mike Zafirovski en Larry Cheng, respectievelijk toenmalig COO en Vice President van Motorola. Het had een historische foto kunnen zijn als de deal niet op het laatst zou zijn afgeketst. Bij Motorola vonden ze de prijs voor een relatief onbekend bedrijf uiteindelijk te hoog.

Grootste ter wereld

Hoe anders had het kunnen zijn; Huawei groeide uit tot grootste telecomnetwerk-leverancier ter wereld en de op één na grootste telefoonfabrikant. Over 2018 doorbrak het voor het eerst de grens van 100 miljard dollar in omzet. Motorola ging het juist slechter af; het werd in 2011 voor 12,5 miljard dollar verkocht aan Google. Drie jaar verkocht Google het onderdeel voor 3 miljard door aan Lenovo.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel