Huawei Mate X

Huawei Mate X
Huawei Mate X zwart onderkant half gesloten
Huawei Mate X zwart voorkant half geopend
Huawei Mate X zwart voorkant
Huawei Mate X zwart half geopend
Huawei Mate X zwart geopend
Kies je opslag
512 GB

 • Uniek opvouwbaar ontwerp
 • Eerste Huawei met 5G
 • Eenmaal open een 8 inch groot OLED-scherm
 • Razendsnel opladen: 85% in half uur
 • Huawei vraagt de hoofdprijs

Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


Beschrijving van de Huawei Mate X

De Huawei Mate X is de eerste opvouwbare telefoon van Huawei. Het model is tevens het eerste 5G-telefoon van het Chinese bedrijf. Al deze 'industry firsts' levert een prijskaartje waar je stijl van achterover slaan. Of die prijs gerechtvaardigd is gaan we hier voor je proberen uit te zoeken.

Vouwen maar dan anders

Geruchten over een opvouwbare Huawei gingen al langer maar worden met de introductie van de Mate X in één klap concreet. Het toestel biedt een enkel scherm van uitgeklapt een grote 8 inch groot. Je vouwt deze grofweg door de helft. Van het scherm achterop blijft dan 6,38 inch over terwijl het display voor dan op 6,6 inch uit komt. Dat is groter dan de concurrentie bij Samsung. Ook de manier van vouwen is anders. Vouw je de Galaxy Fold dicht als een boek, de Mate X vouw je naar buiten toe. Hierdoor heeft Huawei maar één scherm nodig terwijl de Galaxy Fold er twee nodig heeft. Nadeel van de Mate X is wel dat het scherm zich altijd aan de buitenzijde bevindt en dus geen bescherming heeft als het is dichtgeklapt. Om de Huawei Mate X open te vouwen druk je een knop aan de zijkant in waarna hij ontgrendeld. Dankzij het Falcon Wing-schanier ontvouw je het scherm naar een vrijwel geheel plat geheel. Het klikt vervolgens weer op z'n plaats waarmee je van een telefoon naar een tablet gaat.

Huawei Mate X zwart voorkant half geopend

Eerste met 5G

Heeft Samsung redelijk wat aanpassingen gedaan aan Android om maximaal gebruik te maken van het nieuwe scherm, Huawei kiest duidelijk een heel andere richting. Het kiest voor nauwelijks aanpassingen en leunt op de ingebouwde mogelijkheden van Android om apps in telefoon- en tablet-modus weer te geven. Wel is er een Split Screen modus waarbij je twee apps gelijktijdig naast elkaar kunt draaien. Je kunt zelfs tekst en foto's van de ene naar de andere app slepen. Zo moet je maximaal gebruikmaken van het extra grote schermoppervlakte. De Mate X wordt aandreven door een oude bekende; de Kirin 980-processor. We troffen hem eerder aan in de Huawei Mate 20 Pro waar hij spectaculaire prestaties wist neer te zetten. Dat verwachten we van deze Mate X dus weer. Gecombineerd met de Balong 5000-chip is hij bovendien voorzien van 5G voor nog sneller mobiel internet. Voorlopig is dat alleen op papier leuk; in Nederland heb je op moment van aankondigen nog geen commercieel beschikbaar 5G-netwerk.

Belangrijkste Huawei Mate X specificaties

 • Volledig opvouwbaar ontwerp via Falcon Wing-scharnier
 • Van 6,38 inch naar 8 inch groot OLED-paneel
 • 40 + 16 + 8 megapixel camera met Leica-lens
 • 512GB aan ingebouwde opslag, uitbreidbaar via NM-geheugenkaart
 • Onderweg extra snel mobiel internetten dankzij 4G en waar beschikbaar 5G
 • Dual SIM-mogelijkheden (hybride, dus gedeeld met geheugenkaart)

Maar 3 camera's nodig

Net als veel andere high-end Huawei-telefoons is de Mate X uitgerust met camera's van Leica, drie om precies te zijn. Het gaat om een 40 megapixel hoofdschieter met 16 megapixel extra groothoeklens en 8 megapixel telezoom. Hiermee heb je voor iedere situatie een ideale lens voor het perfecte plaatje. De camera's zitten aan één enkele zijde maar dat maakt dankzij het vouwbare scherm niet echt uit. Je kunt namelijk altijd zien wat je probeert te fotograferen. Handig van het vouwbare scherm is dat de andere ook kan zien hoe hij of zij je probeert vast te leggen. Mirror Shooting heet dat. Verder heeft Huawei de vingerafdrukscanner op de zijkant geplaatst, middenin de powerknop. Daar vind je ook de volumetoetsen. Alles zit dus netjes bij elkaar in plaats van verspreid. Het extra grote ontwerp zorgt dat er ruimte was voor een extra grote batterij. Bestaande uit twee delen kent hij een capaciteit van in totaal 4500 mAh; veel meer dan traditionele smartphones. Gecombineerd met de maar liefst 55 Watt Huawei SuperCharger is hij ook in mum van tijd weer opgeladen. Een half uur is al genoeg voor 85% aan lading. Alleen dat prijskaartje he. Met een adviesprijs van 2299 euro is hij niet bepaald goedkoop. Daarvoor krijg je wel een kijkje in de toekomst.


Laatste nieuws over de Huawei Mate X


Beknopte specificaties van de Huawei Mate X

Afmetingen 161,3 x 78,3 x 11 mm
 • Opengeklapt
161,3 x 146,2 x 11 mm
Gewicht 300 gram
Bediening
Vingerafdruk-herkenning
Platform
Android 9.0 (Pie)
Beeldscherm
Kleurenbeeldscherm 8 inch, OLED
Hardware
Camera 16 MP, 40 MP, 8 MP
Processor 1.8 GHz, 1.92 GHz, 2.6 GHz, HiSilicon Kirin 980
Selfiecamera
Telefonie
Dual SIM
Gegevensnetwerk
4G (LTE)
5G
Geheugen
Intern geheugen 512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))
Voeding
Batterij 4400 mAh
Snellaadfunctie
Aansluitingen
Audio jack-plug

Alle Huawei Mate X specificaties


Alternatieven van de Huawei Mate X

Scroll de tabel hieronder om meer te zien
Productafbeeldingen zijn op schaal
Huawei Mate X
OnePlus Open (CPH2551)
Honor Magic V2
 Huidig product  
Vingerafdruk-herkenning
Android9.0 (Pie)1313
Kleurenbeeldscherm8 inch, OLED7.82 inch, Flexi-fluid AMOLED, schermgat7.92 inch, OLED
Camera16 MP, 40 MP, 8 MP48 MP, 48 MP, 64 MP20 MP, 50 MP, 50 MP
Processor1.8 GHz, 1.92 GHz, 2.6 GHz, HiSilicon Kirin 980Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, octa core2.0 GHz, 2.8 GHz, 3.19 GHz, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Selfiecamera
Dual SIM
4G (LTE)
5G
Intern geheugen512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))512 GB (Opslaggeheugen), 16 GB (Werkgeheugen (RAM))256 GB (Opslaggeheugen), 512 GB (Opslaggeheugen), 16 GB (Werkgeheugen (RAM))
Batterij4400 mAh4805 mAh5000 mAh
Snellaadfunctie
Audio jack-plug

Volledige vergelijking Huawei Mate X en deze alternatieven of vergelijk met andere modellen


Vragen en antwoorden over de Huawei X