Huawei Mate X

Huawei Mate X
Huawei Mate X zwart onderkant half gesloten
Huawei Mate X zwart voorkant half geopend
Huawei Mate X zwart voorkant
Huawei Mate X zwart half geopend
Huawei Mate X zwart geopend
512 GB

Plus- en minpunten Huawei Mate X

 • Uniek opvouwbaar ontwerp
 • Eerste Huawei met 5G
 • Eenmaal open een 8 inch groot OLED-scherm
 • Razendsnel opladen: 85% in half uur
 • Huawei vraagt de hoofdprijs

Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


Beschrijving van de Huawei Mate X

De Huawei Mate X is de eerste opvouwbare telefoon van Huawei. Het model is tevens het eerste 5G-telefoon van het Chinese bedrijf. Al deze 'industry firsts' levert een prijskaartje waar je stijl van achterover slaan. Of die prijs gerechtvaardigd is gaan we hier voor je proberen uit te zoeken.

Vouwen maar dan anders

Geruchten over een opvouwbare Huawei gingen al langer maar worden met de introductie van de Mate X in één klap concreet. Het toestel biedt een enkel scherm van uitgeklapt een grote 8 inch groot. Je vouwt deze grofweg door de helft. Van het scherm achterop blijft dan 6,38 inch over terwijl het display voor dan op 6,6 inch uit komt. Dat is groter dan de concurrentie bij Samsung. Ook de manier van vouwen is anders. Vouw je de Galaxy Fold dicht als een boek, de Mate X vouw je naar buiten toe. Hierdoor heeft Huawei maar één scherm nodig terwijl de Galaxy Fold er twee nodig heeft. Nadeel van de Mate X is wel dat het scherm zich altijd aan de buitenzijde bevindt en dus geen bescherming heeft als het is dichtgeklapt. Om de Huawei Mate X open te vouwen druk je een knop aan de zijkant in waarna hij ontgrendeld. Dankzij het Falcon Wing-schanier ontvouw je het scherm naar een vrijwel geheel plat geheel. Het klikt vervolgens weer op z'n plaats waarmee je van een telefoon naar een tablet gaat.

Huawei Mate X zwart voorkant half geopend

Eerste met 5G

Heeft Samsung redelijk wat aanpassingen gedaan aan Android om maximaal gebruik te maken van het nieuwe scherm, Huawei kiest duidelijk een heel andere richting. Het kiest voor nauwelijks aanpassingen en leunt op de ingebouwde mogelijkheden van Android om apps in telefoon- en tablet-modus weer te geven. Wel is er een Split Screen modus waarbij je twee apps gelijktijdig naast elkaar kunt draaien. Je kunt zelfs tekst en foto's van de ene naar de andere app slepen. Zo moet je maximaal gebruikmaken van het extra grote schermoppervlakte. De Mate X wordt aandreven door een oude bekende; de Kirin 980-processor. We troffen hem eerder aan in de Huawei Mate 20 Pro waar hij spectaculaire prestaties wist neer te zetten. Dat verwachten we van deze Mate X dus weer. Gecombineerd met de Balong 5000-chip is hij bovendien voorzien van 5G voor nog sneller mobiel internet. Voorlopig is dat alleen op papier leuk; in Nederland heb je op moment van aankondigen nog geen commercieel beschikbaar 5G-netwerk.

Belangrijkste Huawei Mate X specificaties

 • Volledig opvouwbaar ontwerp via Falcon Wing-scharnier
 • Van 6,38 inch naar 8 inch groot OLED-paneel
 • 40 + 16 + 8 megapixel camera met Leica-lens
 • 512GB aan ingebouwde opslag, uitbreidbaar via NM-geheugenkaart
 • Onderweg extra snel mobiel internetten dankzij 4G en waar beschikbaar 5G
 • Dual SIM-mogelijkheden (hybride, dus gedeeld met geheugenkaart)

Maar 3 camera's nodig

Net als veel andere high-end Huawei-telefoons is de Mate X uitgerust met camera's van Leica, drie om precies te zijn. Het gaat om een 40 megapixel hoofdschieter met 16 megapixel extra groothoeklens en 8 megapixel telezoom. Hiermee heb je voor iedere situatie een ideale lens voor het perfecte plaatje. De camera's zitten aan één enkele zijde maar dat maakt dankzij het vouwbare scherm niet echt uit. Je kunt namelijk altijd zien wat je probeert te fotograferen. Handig van het vouwbare scherm is dat de andere ook kan zien hoe hij of zij je probeert vast te leggen. Mirror Shooting heet dat. Verder heeft Huawei de vingerafdrukscanner op de zijkant geplaatst, middenin de powerknop. Daar vind je ook de volumetoetsen. Alles zit dus netjes bij elkaar in plaats van verspreid. Het extra grote ontwerp zorgt dat er ruimte was voor een extra grote batterij. Bestaande uit twee delen kent hij een capaciteit van in totaal 4500 mAh; veel meer dan traditionele smartphones. Gecombineerd met de maar liefst 55 Watt Huawei SuperCharger is hij ook in mum van tijd weer opgeladen. Een half uur is al genoeg voor 85% aan lading. Alleen dat prijskaartje he. Met een adviesprijs van 2299 euro is hij niet bepaald goedkoop. Daarvoor krijg je wel een kijkje in de toekomst.


De Huawei Mate X in het nieuws

ts Huawei Foldable

Huawei: vanaf 2021 is helft van vlaggenschepen vouwbaar

Geruchten ·

Huawei heeft een ambitieus doel gesteld om vanaf 2021 de helft van alle vlaggenschepen die ze uitbrengt vouwbaar te maken. Het bedrijf heeft al een dergelijk model aangekondigd maar die moet nog op de markt komen; de Mate X.

Vouwbare telefoons zijn de toekomst. Of je het wil of niet. Huawei doet alvast een gokje en denkt vanaf 2021 dat de helft van al haar klanten die voor een vlaggenschip gaat een dergelijke telefoon wil. Of de prijzen dan nog steeds zo hoog zullen zijn is afwachten. Momenteel kosten vouwbare telefoons rond de 2000 euro; bijna het dubbele van de gemiddelde prijs van een vlaggenschip nu.

Huawei Mate X
De toekomst is vouwbaar

Die prijs zal ongetwijfeld zakken naar mate de technologie ruimer voor handen komt. Door juist nu al zo agressief in te zetten op 'foldables' kan Huawei een concurrentievoordeel opleveren. Het heeft al een model aangekondigd in de vorm van de Mate X. De eerste reacties waren lovend al waren er ook wel wat zorgen rondom de vouw die voelbaar blijft in geopende toestand. Zaken die Huawei op kan lossen voordat ook de rest van de wereld overgestapt is op vouwbare telefoons. Naast Huawei heeft alleen Samsung als grote fabrikant een dergelijk model aangekondigd. Anderen hebben alleen nog prototypes laten zien. Apple is de grote ontbrekende, die komt niet op korte en middellange termijn met een dergelijk model.

Toekomstige Mate-serie

Als Huawei inderdaad haar vlaggenschepen vouwbaar maakt dan zijn wij benieuwd naar de toekomst van de P en Mate-serie. Het is niet ondenkbaar dat alleen de Mate-serie naar vouwbare schermen gaat en de P-serie blijft bij wat het is. Indien waar zou de Mate-serie dan wel eens een gevaar kunnen vormen voor de tablet-markt. Die is nu nog handig voor op de bank voor wie een telefoonscherm te klein is.

(via)

 • Tags:
 • huawei
 • matex
 • opvouwbaar

ts Oppo Fold

Opvouwbare telefoon van Oppo lijkt op Huawei Mate X

Telefoonnieuws ·

Ook Oppo heeft een buigbare telefoon meegenomen naar het MWC en die komt wel heel bekend voor. Hij lijkt namelijk op die van Huawei. Een enkel scherm dat je naar binnen buigt met aan de zijkant een verdikking voor onder andere de camera's. En toch is Oppo's telefoon heel anders.

Want deze buigbare telefoon van Oppo is nog lang niet verkrijgbaar. Het is een prototype die pas in productie gaat wanneer de vraag voldoende is. Verwacht hem dus niet in 2019 in de winkels. De Huawei Mate X daarentegen, en zelfs de Samsung Galaxy Fold, moet wel dit jaar nog in de verkoop gaan.

Oppo foldable during MWC 2019
Oppo's vouwbare telefoon

Bovenstaande afbeelding werd door Oppo zelf verspreid en moet laten zien waar het toe in staat is. Alhoewel indrukwekkend zijn we toch iets teleurgesteld in het ontwerp. Het blijkt een kopie van de Mate X van Huawei terwijl er zoveel manieren zijn om telefoons te buigen. We laten ons nou eenmaal graag verrassen. Specificaties van deze nog naamloze Oppo hebben we niet. Veel zin om die op te noemen is er niet want het gaat immers nog niet om een productieklaar toestel. Een mogelijke prijs hebben we gek genoeg wel voor je. Als Oppo daadwerkelijk een buigbare telefoon uitbrengt dan ligt de prijs niet beneden de 2000 dollar. Andere opvouwbare telefoons kosten dat namelijk ook.

 • Tags:
 • mwc19
 • oppo
 • opvouwbaar

ts Huawei Mate X Sizes

Huawei kondigt 2299 euro kostende buigbare Mate X aan

Telefoonnieuws ·

Al kort even gespot maar Huawei heeft een dag voor het MWC voor een verrassing gezorgd door de Mate X aan te kondigen. Het eerste opvouwbare 5G-toestel. Het scherm vouwt uit tot maximaal 8 inch en kent geen notch. Nu weten we alle details waaronder specificaties, de prijs en de beschikbaarheid.

Interessant is dat de Huawei Mate X een totaal ander scharnier kent dan in de Galaxy Fold. Huawei's scharnier bestaat uit duizend verschillende onderdelen en zorgt ervoor dat het scherm zonder naden helemaal plat kan vouwen tot maar liefst 11 millimeter. Opengevouwen is hij slechts 5,4 millimeter dik. Het scherm bevindt zich aan de buitenzijde en is daardoor altijd zichtbaar. Ingeklapt is het scherm aan de voorkant 6,6 inch groot en 6,38 inch achterop. Opengeklapt is het scherm een tablet-achtige 8 inch groot.

Opvouwbare Huawei Mate X
Opvouwbare Huawei Mate X

Om de Mate X uit te rusten met 5G heeft Huawei haar eigen 5G-modem gebouwd; de Balong 5000. Deze zorgt samen met een Kirin 980-chipset voor de rekenkracht en mogelijkheden om met de buitenwereld te communiceren. Op 5G-netwerken onder de 6 GHz moet deze duizelingwekkende snelheden behalen van 4,6 Gbit/s. Ruim 2x sneller dan wat nu met 4G+ mogelijk is. Om dit alles lang draaiende te kunnen houden bestaat de 4500 mAh grote batterij uit twee delen. Opladen gaat extra snel dankzij 55 Watt Huawei SuperCharge opladen. 30 minuten aan de lader en 85% van de batterij is weer vol.

Huawei Mate X prijs
Begin maar met sparen

Huawei Mate X prijs en verkrijgbaarheid

Grote vraag is natuurlijk hoeveel de Mate X moet kosten en wanneer we hij in de winkels ligt. Op prijs gaat Huawei in ieder geval de concurrentie niet aan met Samsung. Het model met 8 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslaggeheugen moet een stevige 2.299 euro kosten. Het revolutionaire toestel moet halverwege 2019 in de winkel liggen. Een exacter schema heeft Huawei nog niet maar het verdedigde de hoge prijs wel door het toepassen van de nieuwste innovaties in een nooit eerder vertoonde vormgeving.

 • Tags:
 • 5g
 • balong5000
 • huawei
 • kirin980
 • matex
 • opvouwbaar

ts Huawei Mate X Joshua Vergara

Vouwbare Huawei Mate X blijkt te bestaan, real life foto’s

Geruchten ·

Met nog enkele minuten voor z'n onthulling blijkt de buigbare Huawei Mate X toch echt te bestaan. Eerder verscheen al een poster maar nu zien we het echte toestel in actie. Ook de vermeende specificaties lijken binnen.

Het is Huawei menens; er komt een opvouwbare Mate-telefoon aan. En het liefst zo snel mogelijk. Vroegen we ons gisteren nog af of de Huawei Mate X wel bestond en zo ja wanneer hij dan op de markt zou komen, nu lijkt die lancering een stuk dichterbij. We hebben namelijk foto's binnen waarop het toestel in levende lijve te zien is, en beter nog; lijkt te werken.

Huawei Mate X
Opvouwbare Huawei Mate X blijkt écht te bestaan

Dat is goed nieuws want dan lijkt het er op dat de Mate X productieklaar is. Huawei zou zelfs de specificaties al definitief hebben vastgesteld. Zo meet het scherm 8 in in diameter wanneer het helemaal is uitgevouwen. Huawei zou verder gebruik maken van vier camera's achterop en twee voorop. Binnenin zou een Kirin 980-processor moeten zitten die we eerder al in de Mate 20 Pro en Mate 20 zagen. De batterij is een fractie groter dan in de Galaxy Fold van Samsung; 4500 mAh tegen 4380 in de Fold.

Huawei Mate X Aankondiging

Huawei houdt op zondag 24 februari om 14:00 een persevent voorafgaand aan het Mobile World Congress. We kijken daar met bovenstaande in het achterhoofd enorm naar uit. Zodra er meer bekend is over deze buigbare Huawei dan lees je dat hier als eerste terug.

(via)

 • Tags:
 • huawei
 • matex
 • mwc19
 • opvouwbaar

ts Huawei Mate X Pokertea

Poster toont uniek opvouwbare Huawei Mate X

Geruchten ·

Dat duurde niet lang. Slechts een paar dagen nadat Samsung haar vouwbare Galaxy Fold aankondigde komt Huawei met het antwoord. De Mate X. Ook opvouwbaar maar wel net iets anders.

Onderstaande afbeelding komt uit Barcelona. Daar zijn werknemers druk bezig om postermateriaal voor het aankomende Mobile World Congress op te hangen. In dit geval van de Huawei Mate X die weer net iets ander buigt dan de Samsung Galaxy Fold. Het is momenteel nog volstrekt onduidelijk of we hier naar een concept render kijken of een concreet product. Met andere woorden, het kan maanden duren voordat de Mate X in de winkel ligt en tegelijk jaren.

Huawei Mate X

Interessant is wel dat Huawei een andere aanpak kiest. In plaats van twee aparte schermen gebruikt Huawei er één. Nadeel is wel dat deze altijd aan de buitenkant zit en dus gevoeliger is voor krassen. En omdat het buigbaar moet zijn is het stevige krasvrije Gorilla Glass uitgesloten. Plastic is dus het enige alternatief en dat heeft de vervelende eigenschap dat het snel krast. Alle camera's lijken in de rand te zitten die dan ook een verdikking heeft. Dit is ergens wel een slimme oplossing want het biedt stevigheid en bescherming.

Productieklaar

Nu heeft Samsung er ruim 8 jaar over gedaan om de buigbare Galaxy Fold te ontwikkelen dus we zouden wat verbaasd zijn als Huawei volgende maand met een eigen variant op de proppen komt. We vermoeden daarom niet dat de Mate X productieklaar is maar we laten ons graag tegenspreken. Feit is wel dat toen Google aanpassingen aan Android aankondigde voor deze nieuwe foldable-categorie een dergelijke vormgeving wel voorbijkwam. Huawei houdt op zondag 24 februari haar keynote dus we horen het al snel.

(via)

 • Tags:
 • huawei
 • matex
 • mwc19
 • opvouwbaar

Beknopte specificaties van de Huawei Mate X

Afmetingen 161,3 x 78,3 x 11 mm
 • Opengeklapt
161,3 x 146,2 x 11 mm
Gewicht 300 gram
Bediening
Vingerafdruk-herkenning
Platform
Android 9.0 (Pie)
Beeldscherm
Kleurenbeeldscherm 8 inch, OLED
Hardware
Camera 16 MP, 40 MP, 8 MP
Processor 1.8 GHz, 1.92 GHz, 2.6 GHz, HiSilicon Kirin 980
Selfiecamera
Telefonie
Dual SIM
Gegevensnetwerk
4G (LTE)
5G
Geheugen
Intern geheugen 512 GB (Opslaggeheugen), 8 GB (Werkgeheugen (RAM))
Voeding
Batterij 4400 mAh
Snellaadfunctie
Aansluitingen
Audio jack-plug

Alle Huawei Mate X specificaties


Vragen en antwoorden over de Huawei X