BlackBerry stopt met maken eigen telefoons


Het doek lijkt gevallen te zijn voor BlackBerry-telefoons; het bedrijf kondigt aan te stoppen met het zelf ontwikkelen en maken van toestellen. Toch blijft er een mogelijkheid dat je in de toekomst nog BlackBerry's in het straatbeeld zult aantreffen.

Want het laat het maken van BlackBerry-toestellen nu over aan andere fabrikanten. De onlangs uitgebrachte BlackBerry DTEK50 was daar al een goed voorbeeld van. Het toestel werd gemaakt door TCL dat hem grotendeels baseerde op de Alcatel Idol 4. Daarmee lijkt er in feite niet zoveel veranderd te zijn. CEO van BlackBerry gaf vorig jaar al aan te zullen stoppen met de handset-divisie als hij eind 2016 niet winstgevend zou zijn. Vandaag voegt hij daad bij woord. Aandeel-houders lijken het wel te zien zitten; het aandeel BlackBerry staat voorbeurs op moment van schrijven 2% hoger.

BlackBerry Priv Pokemon
Die kan op zoek naar een andere telefoonfabrikant

BlackBerry zelf gaat zich meer richten op de softwaretak die hoge groeicijfers laat zien. Hiermee is het doek dus niet gevallen voor BlackBerry en hoeven we ook niet te spreken van een zachte dood. Wel lijkt dit het einde voor zeldzame BlackBerry-telefoons zoals de Passport waarvan ooit nog gedacht werd dat daar een Android-versie van uitkwam. Dat lijkt nu niet meer te gebeuren. Ook denken we met weemoed terug aan de BlackBerry Bold met z'n uitstekende toetsenbord, de uitschuifbare Torch en de enorm gefaalde Storm.

BlackBerry's fouten

Die laatste is misschien wel het beste voorbeeld voor het falen van BlackBerry om met een antwoord te komen op de iPhone. Het gehele scherm fungeerde als een drukknop waarmee hij in feite de voorloper was van het 3D Touch-scherm wat Apple momenteel toepast sinds de iPhone 6s. Het idee was alleen zo slecht uitgevoerd dat mensen hem massaal terug naar de winkel brachten. De uiteindelijke percentages zouden de 10% genaderd zijn. Intussen is BlackBerry onder leiding van John Chen grotendeels afgestapt van het eigen BlackBerry OS-platform en bracht het alleen nog maar Android-telefoons uit. Dat stokje mogen anderen nu overnemen. Mogelijk volgt later dit jaar de DTEK60 die in feite een gerebrande TCL 950 is.


Prijsvergelijker BlackBerry DTEK50

Toon alle aanbiedingen van de BlackBerry DTEK50


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel