Apple verkoopt wederom minder iPhones, analisten toch tevreden


Apple heeft in het fiscale 3e kwartaal maar liefst 40,4 miljoen iPhone verkocht. Vorig jaar was dat nog 47,5 miljoen. Toch zijn analisten tevreden omdat ze rekening hadden gehouden met een nog grotere daling.

Het aantal verkochte iPhones daalt nu al twee kwartalen op rij. Voor Apple is dit een unicum. Vooral in China ging het hard. Daar werd 33% minder omzet geboekt. In totaal kwam de omzet overigens uit op 42,1 miljard dollar, hiervan kon het 7,8 miljard dollar bijschrijven als winst. Omdat de cijfers iets gunstiger uitvallen dan verwacht ging het aandeel nabeurs met zo'n 5 procent omhoog. Toch ging de winst bijna 30 procent onderuit en ging ook de gemiddelde verkoopprijs van een iPhone omlaag van 660 naar 595 dollar. Dat kwam vooral door de introductie van de goedkopere iPhone SE.

Apple Store London
Iets rustiger dan gebruikelijk bij de Apple Store

Er waren ondanks de neergaande telefoonverkopen ook positieve geluiden, zo verdiende Apple flink aan haar dienstentak. Hier zitten bijvoorbeeld de opbrengsten van Apple Music en de App Store in. Inmiddels komt 11% van de omzet van deze diensten. Ook steeg sinds lange tijd de opbrengsten van de iPad-tablet. Omdat Apple deze cijfers niet verder uitsplitst weten we niet exact hoe dat komt maar algemeen aangenomen wordt dat dit komt door de introductie van de iPad Pro 9.7. Een aanwijzing hiervoor ligt in de gemiddelde verkoopprijs van een tablet, die steeg namelijk van 415 naar 490 dollar. De Pro-tablets zijn doorgaans iets duurder. Voor komend kwartaal verwacht Apple een omzet te boeken van tussen de 45,5 en 47,5 miljard dollar. Hierin zullen slechts deels de verkopen van de nieuwe generatie iPhone zitten.


Prijsvergelijker Apple iPhone 7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
32 GB Silver
€ 286,00 € 286,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 7


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
64 GB Space Grey
€ 219,00 € 219,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel