Apple licht nieuwe functies iOS 11 toe


Apple heeft gisteravond tijdens de opening van het WWDC de elfde versie van iOS toegelicht. iOS 11 is voor de iPhone een relatief kleine update maar voor de iPad zijn de verschillen groter.

Voor de iPhone komen er zoals gezegd relatief weinig functies bij. Live Photos is de uitzondering. Daar komen effecten en bewerkfuncties bij. Zo kun je een andere foto selecteren als hoofdfoto en video's herhalen, terug laten spoelen en bewegingen in elkaar over laten vloeien (long exposure). Ook Messages (berichten) krijgt een update, daar is het straks mogelijk om berichten te wissen. Deze worden dan ook op de Mac en iPad gewist. In Maps (kaarten) gaat Apple plattegronden van winkelcentra en luchthavens toevoegen, waaronder van Schiphol. Zo kun je ook indoor navigeren.

iOS11 Live PhotosiOS11 indoor maps

Apple wist ook echt met iets nieuws te komen. Zo komt er een speciale functie die geactiveerd wordt wanneer de iPhone herkent dat hij in een auto zit. Deze Do not disturb while driving-functie dempt notificaties zodat de bestuurder z'n volle aandacht bij de weg heeft. Wie een bericht stuurt krijgt automatisch een antwoord terug dat je momenteel niet in staat bent te antwoorden. Voor belangrijke mensen is er een mogelijkheid door te breken om je toch te bereiken in geval van nood. Apple is hiermee de eerste telecomfabrikant die serieus werkt maakt van het gevaar van smartphonegebruik achter het stuur. Het andere nieuwtje is ondersteuning voor Augmented Reality. Apple komt dus niet met een eigen VR- of AR-bril zoals Microsoft eerder deed met de HoloLens maar tovert alle iPhones en iPads om tot AR-apparaten. Hiervoor moeten ontwikkelaars nog wel even aan de slag om bijbehorende apps te maken. Apple zelf lijkt deze vooralsnog niet te ontwikkelen. Wordt vervolgd dus.

iOS11 don't disturb while drivingiOS11 Augmented Reality

Mannelijke stem

Verder krijgt Siri naast een betere vrouwelijke stem ook een mannelijke versie. Ook kan ze vanaf iOS 11 zinnen vertalen, maar voorlopig alleen naar het Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Chinees. Apple Pay kan straks betalingen naar personen doen en Control Center (bedieningspaneel) heeft een nieuwe layout. Wat ook vernieuwd is is de App Store-app. Apple heeft die geheel omgegooid naar een soort kaarten-overzicht. Hiermee lijkt hij wel wat op de Apple Music-app.

iOS11 App StoreiOS11 Control Panel

Ook lichtjes anders is het toegangsscherm dat ook eerdere notificaties kan weergeven. Al met al kleine wijzigingen die overigens pas in het najaar beschikbaar komen want dan komt iOS 11 officieel uit. Compatible iPhones zijn de iPhone 7, 7+, 6s, 6s Plus, SE en 5s.

Nadruk op iPad

iOS 11 heeft voor de iPad grotere gevolgen. Apple's tablet wordt hiermee een stuk gebruiksvriendelijker en productiever. Zo is er een nieuw Dock waar je meer apps in kwijt kunt. Ook is het dock vanuit iedere app te openen door van onder het scherm omhoog te vegen. Dat is handig want het stelt je eenvoudiger in staat om twee apps tegelijkertijd te openen. Sleep een icoontje vanuit het dock naar rechts of links van het scherm en de app zweeft daar boven. Vervolgens een split view starten is ook mogelijk. Bestanden, tekst of afbeeldingen vanuit de ene app kunnen nu versleept worden naar de andere (drag and drop) en er is zelfs een heuse Files-app bijgekomen waarin je bestanden vanuit iCloud, Dropbox en Google Drive kunt bekijken en beheren.

iOS11 dockiOS11 files

Apple heeft verder goed gekeken naar Microsoft met haar Surface Pen. Zo kun je met de Apple Pencil eenvoudiger aantekeningen maken en delen met anderen. Handig is de functie om een document te scannen en direct te bewerken. Dat gebeurt met de ingebouwde camera en het document wordt daarna automatisch bewerkt en omgezet alsof je het hebt ingescand met een scanner. Verder zijn er nog tal van kleine wijzigingen zoals in het QuickType-toetsenbord. Zo staan leestekens en cijfers nu standaard op het toetsenbord en zijn te bereiken door de letter in te drukken en omlaag te vegen. Apple maakt iOS 11 in het najaar beschikbaar voor de volgende iPads: iPad Pro 12.9 (2017), iPad Pro 12.9, iPad Pro 10.5, iPad Pro 9.7, iPad Air 2, iPad Air, iPad (2017), iPad mini 4, iPad mini 3 en iPad mini 2.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel