Apple verkoopt krap toch meer iPhones


Gisteravond nabeurs presenteerde Apple haar kwartaalcijfers. Het bedrijf verkocht weer een recordaantal iPhones. Alhoewel het uiteindelijke cijfer licht lager lag dan gedacht was het wel meer dan dezelfde periode vorig jaar.

In het laatste kwartaal van 2015 verkocht Apple 74,8 miljoen iPhones tegen 74,5 miljoen dezelfde periode een jaar eerder. Alhoewel analisten rekening hielden met 75 miljoen verkochte exemplaren bleef het aandeel nabeurs nagenoeg onaangeroerd. Het bedrijf waarschuwde wel voor een afnemende vraag uit China. Voor komend kwartaal verwacht het bedrijf voor het eerst minder iPhones te verkopen vergeleken met dezelfde periode het jaar daarvoor. Uiteindelijk ontkomt ook Apple niet aan de gevolgen van een verzadigde smartphonemarkt.

Apple kwartaalcijfers
Toch weer een record, wel afvlakkende groei

Toch is het knap dat Apple wederom meer iPhones wist te verkopen. Omgerekend vertaalt zich dat naar 34.000 verkochte exemplaren per uur. En dat een heel kwartaal lang. In totaal zijn er hierdoor voor het eerst een miljard iOS-apparaten wereldwijd actief. Daar bevinden zich ook apparaten zoals de iPad en Apple Watch onder. Van die eerste productcategorie verkocht Apple er flink minder, ondanks de introductie van de grotere iPad Pro. Apple verdeelt haar verkoopcijfers nooit onder dus we weten niet hoeveel Apple precies van welk model verkocht. Dat geldt ook voor de Apple Watch die nog steeds in de productcategorie "Overige" valt. Toch groeide die categorie met 1,7 miljard naar 4,3 miljard dollar. Een groei van 62 procent jaar op jaar. We mogen dus concluderen dat het horloge gretig aftrek vindt.

Eerste daling sinds 2007

Voor komend kwartaal verwacht Apple een afnemende vraag naar iPhones. Dat zou voor het eerst zijn sinds de introductie in 2007. Vorig jaar verkocht het in hetzelfde kwartaal 61,2 miljoen exemplaren, dit jaar zal dat getal dus lager uitvallen. Dat komt vooral door een verzadigde smartphonemarkt. Ook heeft Apple last van de dure dollar. Iedere over de grens verdiende dollar in het vierde kwartaal van 2014 zou vandaag de dag nog maar 0,85 dollar waard zijn. Dat is precies de reden waarom de prijzen van sommige Apple-producten hier de afgelopen tijd gestegen zijn terwijl ze in de VS gelijk bleven.

Afbeelding: Macrumors.com


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
bol.com Partner
64 GB Space Grey
€ 219,00 € 219,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel