Analisten verwachten in 2016 voor het eerst dalende iPhone-verkoop


Na jarenlange soms spectaculaire groeicijfers verwachten analisten voor volgend jaar voor het eerst een afnemende vraag naar iPhones. Reden daarvoor is dat de markt verzadigd is en er geen nieuwe grote groeimarkten zoals China zijn.

Dat neemt niet weg dat het volgend jaar slecht zal gaan met Apple, in tegendeel. Het bedrijf zal nog steeds enorm veel geld verdienen aan haar iPhones. Er zit alleen geen groei meer in. De analisten van Morgan Stanley verwachten zelfs een krimp van tussen de 2,9 en 5,7 procent, afhankelijk hoe je het jaar opknipt. Wil het toch meer verdienen dan het in 2015 deed dan zal de verkoop van de Apple Watch en andere producten omhoog moeten. Ook kan het in de kosten snijden.

Statista iPhone sales
Bron: Statista

De verwachting dat de iPhone-verkoop komend jaar zal dalen lijkt onverwachts te komen. Vooral als je kijkt naar de groeicijfers. De sterkste groei (in absolute aantallen) werd zelfs nog dit jaar geboekt. 231,22 miljoen iPhones gingen er dit fiscale jaar over de toonbank, 66 miljoen meer dan het jaar daarvoor. Die groei kwam bijna volledig voor rekening van China waar Apple pas sinds de iPhone 6 actief is. De markt lijkt daar alsmede in de rest van de wereld verzadigd te zijn.

Apple: bedankt!

We moeten Apple bedanken want dankzij hen zit iedereen vandaag de dag aan een smartphone. We kunnen ons nog goed herinneren dat de smartphonemarkt in het pre-iPhone-tijdperk gedomineerd werd door Windows Mobile met die onhandige pennetjes, de met knopjes overladen BlackBerry's en door het buggy Symbian. Apple bracht hier vereenvoudiging in waardoor iedereen overweg kon met een smartphone. De rest volgde, al hebben sommigen die transitie niet overleefd. Apple profiteerde er het meeste van, het verdient momenteel veruit het meeste aan de verkoop van mobieltjes. Maar als je aan de top staat is er slechts één weg, en dat is naar beneden. Mogelijk begint dat dus in 2016.

Bron: Business Insider


Prijsvergelijker Apple iPhone 6s
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
iUsed.nl
16 GB Gold Refurbished
€ 121,63 € 121,63   Bekijk
Swoop
16 GB Gold Refurbished
€ 155,00 € 155,00   Bekijk
Remarketed
Silver Refurbished
€ 179,00 € 179,00   Bekijk
Azerty
16 GB Gold Refurbished
€ 199,00 € 199,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 6s


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel