Google mobiele telefoons
Google Pixel nodig? Vind en vergelijk hier alle door Google gemaakte smartphones. Maar ook prijzen, reviews en specificaties. Alles handig op een rij en altijd actueel. Ben jij op zoek naar een Pixel-telefoon, dan is dit het startpunt van je zoektocht. Lees verder
Laat een ervaring achter en maak kans op € 50
Afbeeldingen zijn op schaal, zo kun je het formaat eenvoudig vergelijken
Google geeft Android 15 uit, maar niet voor jou
Mogelijk eerste beelden van Google Pixel 9a verschenen
Google Pixel Watch 3 komt in 41 en 45mm formaat
Even slikken: zoveel kost de Google Pixel 9 Pro Fold
Google noemt Tensor G4 in Pixel 9-Serie "game-changing"
Google is van oudsher een zoekmachine maar het brengt ook eigen hardware uit. Denk dan aan telefoons, tablets, volledig draadloze oordopjes en smart speakers. De meeste van die apparaten draaien Android.
Nexus
Google toonde al vroeg interesse in het uitbrengen van eigen hardware. In 2010 werd in samenwerking met HTC de Nexus One uitgebracht. Er zouden nog diverse modellen uitkomen in de Nexus-lijn, die afwisselend door HTC, LG en Samsung werden gemaakt.
Pixel
Eind 2016 nam Google afscheid van de Nexus-naam en werden telefoons voortaan onder de naam Pixel uitgebracht. Google ontwierp de telefoons, HTC maakte ze. Niet lang daarna nam Google de telefoondivisie van HTC over waarna alles in-house ontwikkeld en gemaakt kon worden.
Tensor-chip
Naast het maken van telefoons heeft Google ook interesse getoond in het ontwikkelen van een eigen processor. Deze worden op de markt gebracht onder de naam Tensor en worden alleen door Google gebruikt. De eerste Tensor werd in 2016 uitgebracht en was bedoeld voor gebruik in servers.
De Tensor Processing Unit (TPU) werd gebruikt om AI-functies te versnellen. De eerste Tensor voor in een mobiele telefoon zag in 2021 het levenslicht met de introductie van de Pixel 6. Ook deze zijn geoptimaliseerd om AI-taken sneller af te handelen.
Voordelen Pixel-telefoons
De telefoons van Google blinken met name uit in de camera's. Hiervoor gebruikt Google 'Computational Photography'. Hierbij worden diverse algoritmes gebruikt om foto's te verbeteren. Het meest bekende algoritme van Google is HDR+. Hierbij worden meerdere foto's met de hulp van een algoritme samengevoegd tot één. Dit algoritme leunt erg veel op machine learning, iets waar de Tensor-chip goed in is.
Andere voordelen van een Pixel-telefoon zijn de snelle Android-updates. Google is de uitgever van Android en na het uitkomen van een nieuwe versie staan Pixel-telefoons vooraan om die te ontvangen. Ook kun je je als Pixel-eigenaar aanmelden om vroege Android-previews te ontvangen, mocht je dat willen. Deze bevatten nog vaak wel bugs, maar ze bieden een uniek vroeg kijkje in wat komen gaat.
Pixel-telefoons zijn verder best goed betaalbaar in vergelijking met vlaggenschepen van de concurrentie. Google heeft naast de telefoons natuurlijk nog een grote inkomstenbron; advertenties op haar zoekmachine. Wie op zoek is naar een scherp geprijsd alternatief voor een iPhone kan goed bij Google terecht.