De verrassingen van de iPhone 5S en 5C aankondiging


Het is de dag na en dan is het terugblikken geblazen. Veel van Apple's nieuws was voorafgaand al uitgelekt, nagenoeg alles. Waren er nog verrassingen? Dingen die door alle techjournalisten en analisten niet voorzien waren?

Het korte antwoord is "ja", het eerlijke antwoord is "nagenoeg niet". Dat Apple twee iPhone's zou aankondigen, de iPhone 5S en de iPhone 5C, was bekend. Dat de iPhone 5S over een vingerafdrukscanner zou beschikken ook. Zelfs de kleuren van de iPhone 5C waren voorafgaand al breed uitgemeten in de media. Bewijs dat Apple steeds meer moeite heeft onaangekondigde producten geheim te houden voor de buitenwereld. Of zeg maar gerust, helemaal in gefaald heeft.

64 bit A7-processor

Toch waren er wel wat verrassingen te melden. Zo was niet bekend dat Apple's nieuwe A7-processor gebaseerd zou zijn op 64 bit architectuur. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat aan de buitenkant ook moeilijk te zien is. De transitie naar 64 bit is ook een knappe prestatie, vooral als je bedenkt dat Apple nog maar relatief kort in de mobiele processors zit.

64-bit iPhone

Ook iOS 7 is 64 bits, alsmede Apple's eigen Apps. Beta's van iOS worden al geruime tijd verstrekt aan geregistreerde ontwikkelaars. Dat nieuws over een 64 bits iOS 7 niet eerder uitlekte mag bijzonder genoemd worden.

Geen 128 GB uitvoering

Niet echt een verrassing maar er werd wel voorzichtig rekening mee gehouden; een 128 GB iPhone. Apple levert immers ook een iPads met zoveel opslaggeheugen. De 128 GB zou misschien zelfs ten koste gaan van de 16 GB uitvoering.

Capacity and Price iPhone 5S

De prijzen zouden dan 'opschuiven', geheugen is immers niet meer zo duur als in 2007 toen de eerste iPhone uitkwam. Het mocht niet zo zijn. De 128 GB uitvoering werd niet aangekondigd en de 16 GB variant blijft het instapmodel.

Geen WiFi ac

Opvallender is het ontbreken van het snellere 802.11ac WiFi. Terwijl de HTC One, Samsung Galaxy S4 en de Sony Xperia Z1 er wel mee uitgerust zijn. Nu is Apple wel vaker laat met het omarmen van nieuwe technieken, vooral als ze er het nut voor de consument niet inzien.

802.11ac Wi-Fi Apple
Apple ziet nut WiFi ac wel degelijk in

Maar vreemd genoeg ondersteunen de nieuwe AirPort Extreme en Time Capsule routers het wel gewoon. Waarom het dan niet in het nieuwste iPhone vlaggenschip terecht is gekomen is pure speculatie.

Stevige prijs iPhone 5C

Ander opvallend punt is de prijs van de iPhone 5C, deze is namelijk hoger dan vooraf werd gedacht. Vooraf werd aangenomen dat de van plastic gemaakte iPhone 5C een goedkopere iPhone moest worden, onder andere voor opkomende markten en nieuwe gebruikers.

iPhone 5C pricing

Dat de prijs ervan nu hoger uitkomt dan voor een iPhone 5 is ronduit teleurstellend te noemen. Blijkbaar heeft Apple toch een ander publiek voor ogen. Al gaan er wel geruchten dat de prijs van de 5C de komende maanden flink naar beneden zal gaan.

Geen 12 maar een verbeterde 8 megapixel camera

Voor ons niet echt verrassend maar sommigen zullen het hier wel verwachten: de iPhone 5S heeft geen 12 megapixel camera. De geruchten spraken er weliswaar over, er waren er ook talloze die spraken over een 8 megapixel variant. Apple sprak met geen woord over megapixels, maar over grotere pixels die meer licht opvangen.

iPhone SS camera module

Het deed ons aan HTC denken met hun UltraPixel-camera. Overigens zien de voorbeeldfoto's van de iPhone 5S er meer dan prima uit. Bedenk echter wel dat deze door Apple gemaakt zijn, vermoedelijk onder ideale omstandigheden en misschien zelfs wel met statief en hulp-lichtbronnen. Of hij in het echt ook zo goed presteert zal blijken wanneer de iPhone 5S uitkomt en de doorsnee consument er foto's mee schiet.


Prijsvergelijker Apple iPhone 5S
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Partly
16 GB White Refurbished
€ 99,00 € 99,00   Bekijk
Green Mobile
16 GB White Refurbished
€ 105,00 € 105,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5S


Prijsvergelijker Apple iPhone 5C
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Partly
Pink Refurbished
€ 104,00 € 104,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5C


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel