Apple kondigt samen met iPhone 5S nieuw instapmodel iPhone 5C aan


Apple heeft de verwachte iPhone 5S ook de iPhone 5C aangekondigd. De opvolger van de iPhone 5 heeft een vingerafdrukscanner, verbeterde camera en een nieuwe kleuroptie. De iPhone 5C is het nieuwe instapmodel verkrijgbaar in diverse kleuren.

Voor het uiterlijk hoef je niet over te stappen op een iPhone 5S, het model is zoals verwacht nagenoeg gelijk aan z'n voorganger de iPhone 5. Tenzij je een goud- of champagnekleurige uitvoering wilt hebben, dan moet je wel overstappen. Dat is het overwegen waard want dan krijg je ook een vernieuwde homeknop met geïntegreerde vingerafdrukscanner. Deze geeft toegang tot het apparaat.

Apple iPhone 5S
De nieuwe Apple iPhone 5S

Apple zag kans om de aperture op de camera te vergroten naar F/2.2 en de sensor met 15%. Het aantal megapixels is teleurstellend gelijk gebleven op 8 megapixel. Terwijl vlaggenschepen van Nokia en Sony met respectievelijk 41 en 20,7 megapixel zijn uitgerust blijft Apple's nieuwste vlaggenschip met 8 megapixel wel erg ver achter. Wel is de cameramodule in staat om video in 120 frames per seconde op te nemen. Dit is dan wel in maximaal 720p. De camera krijgt er tot slot een tweede LED-lamp bij in een afwijkende kleur om foto's extra goed belicht en natuurgetrouw te krijgen.

Apple iPhons 5S camera

De nieuwe A7-processor is 64 bit, een unicum voor een mobiele telefoon. Hij moet tot twee maal sneller zijn dan z'n voorganger evenals het grafische gedeelte. Ook draait hij OpenGL/ES 3.0, wat goed nieuws is voor game-liefhebbers en ontwikkelaars.

iPhone 5C

Het was voor het eerst dat Apple een tweede iPhone aankondigde. Apple werkt al jaren zo dat de vorige iPhone als instapmodel wordt voortgezet. Dat ging al een tijdje niet meer op omdat de iPhone 3GS ook nog steeds verkocht werd. Deze voordelige iPhone gaat al een tijdje mee en beschikt bovendien uit verouderde hardware en standaarden zoals de Lightning-adapter.

Apple iPhone 5C
De kleurrijke Apple iPhone 5C

Tijd dus voor een nieuw instapmodel gemaakt van plastic, pardon "Hard-coated Polycarbonate". De komst van de iPhone 5C betekent automatisch het pensioen voor de iPhone 5. Apple heeft goed gekeken naar de iPod-lijn en diverse kleuropties geïntroduceerd die bovendien goed aansluiten bij de kleuren uit iOS 7. Dit moet direct een jonger publiek aanspreken. Helaas dat de prijs beduidend hoger uitvalt dan vooraf gedacht, denk aan ruim 550 euro voor een los toestel.

Apple iPhone 5C colors

De iPhone 5C beschikt net als z'n grotere broer over een 4 inch Retina-display. Verder lijkt de 5C erg op de iPhone 5 met een 8 megapixel camera en een A6-processor. Nieuw is echter dat hij meerdere 4G-banden ondersteunt. Apple brengt tevens een rubberen hoesje uit met uitsparingen zodat de kleur van het apparaat altijd goed zichtbaar is. Apple blijft de iPhone 4S voeren waarmee de totale line-up bestaat uit de 5S, de 5C en de 4S.

iOS 7

Misschien nog wel belangrijker dan de aankondiging van twee nieuwe iPhone is de lancering van de zevende versie van iOS. Het mobiele besturingssysteem had naast de toevoeging van nieuwe functies nog niet eerder een poetsbeurt gekregen. iOS 7 is flink anders en zal voor iPhone-veteranen even wennen zijn.

Apple iOS 7 screenshots

Belangrijkste ontwerpaspect van iOS 7 is eenvoud. Overbodige ontwerpelementen zijn verdwenen. Naast een nieuw gezicht brengt iOS 7 ook enkele nieuwe functies. Belangrijkste zijn het controlecentrum, het berichtencentrum en AirDrop. Met het controlecentrum schakel je snel Bluetooth, WiFi of de vliegmodus in. Het berichtencentrum vervangt het notificatiescherm en brengt je een dagoverzicht. Met AirDrop moet je eenvoudig content delen met andere Apple-gebruikers om je heen.

iOS 7 camera Safari and App Store

Ook oude apps zoals de camera, Safari en de App Store zien de nodige wijzigingen. Zo krijgt de camera-app filters en krijgt de browser een gecombineerd zoekscherm en een nieuwe tabbladweergave. Ook de App Store is helemaal ge-iOS-7-t en laat nu populaire apps in de buurt zien. Onder de motorkap is ook wat veranderd; iOS 7 is nu 64 bits, inclusief Apple's eigen apps.

Beschikbaarheid

Zowel de iPhone 5S en de kleurrijke iPhone 5C liggen vanaf 20 september in de winkel, maar daarvoor moet je wel naar Duitsland of Frankrijk. Nederland volgt later, mogelijk zelfs pas in december. iOS 7 zal vanaf 18 september als download gratis beschikbaar voor de 5, 4S en 4.

Fotos: The Verge


Prijsvergelijker Apple iPhone 5S
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Partly
16 GB White Refurbished
€ 99,00 € 99,00   Bekijk
Green Mobile
16 GB White Refurbished
€ 105,00 € 105,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5S


Prijsvergelijker Apple iPhone 5C
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Partly
Pink Refurbished
€ 104,00 € 104,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone 5C


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel