Google geeft Android P definitieve naam; Android Pie


Android P heeft vanaf nu een naam; Android Pie. Google heeft zojuist via een blogpost de officiële naam van Android 9 bekend gemaakt en het is Android Pie geworden. Niet een naam die vooraf veel genoemd werd maar wel past in Google's traditie van het benoemen van Android-versies.

Google heeft Android van oudsher een naam gerelateerd aan een toetje; cupcake, donut, eclair, froyo, gingerbread, honeycomb, ice cream sandwich, jelly bean, kitkat, lollipop, marshmallow, nougat en oreo. Nu we bij de letter P waren aangekomen doken er op internet enkele suggesties op; pistachio ice cream, pancake, petit fout, popsicle of misschien wel pecan pie. Google heeft zojuist de officiële naam onthuld en het is simpel geworden; Pie. Hiermee heeft Android versie 9 eindelijk z'n naam.

Android 9 Pie

Dankzij een speciale blogpost laat Google weten waar het bij Android 9 Pie exact om draait. In een notendop moet het besturingssysteem er dankzij kunstmatige intelligentie (AI) een stuk slimmer en simpeler op worden. Om ervoor te zorgen dat dat geen loze belofte is let Android vanaf versie 9 constant op wat je doet. Het wil hiermee leren wat je dagelijkse patronen zijn en voorspellen wat je wilt gaan doen. Door deze kennis kan het prioriteit geven aan apps die jij veel gebruikt en daar de batterij op aanpassen. Adaptive Battery heet dat. Een andere manier om langer met de batterij mee te gaan is Adaptive Brightness. Veel van je accu gaat naar het scherm en door de helderheid automatisch in te stellen aan de hand van jouw voorkeuren kan het in theorie een langere accuduur garanderen. Slimmer wordt Android door functies zoals App Actions en Slices waarmee je functies van je favoriete apps sneller kunt bereiken.

Nieuwe navigatie

Android 9 Pie kent een geheel nieuwe manier van bedienen. Weg is de ronde virtuele bedieningsknop midden en onder het scherm. Deze is vervangen door een kleine balk die één-hand-bediening moet vereenvoudigen. Veeg deze balk omhoog en je krijgt een overzicht met draaiende apps. Veeg hem nogmaals omhoog en je krijgt alle geïnstalleerde apps te zien. Het zal mogelijk even wennen zijn maar het lijkt qua functionaliteit erg op Apple's iOS 11 en nog veel eerder webOS van Palm. Android 9 Pie moet je daarnaast veel bewuster maken van je telefoongebruik. Een dashboard moet inzichtelijk maken hoeveel tijd je er mee bezig bent en functies als App Timer, Do Not Disturb en Wind Down moeten het gebruik binnen de perken houden. Iets wat Google niet bekend maakte is wanneer Android 9 Pie exact uit komt. Eerder ging nog het gerucht dat dit op 20 augustus zou gebeuren. Google's nieuwste Pixel-telefoons, de Pixel 3 en 3 XL worden mogelijk 4 oktober aangekondigd.


Prijsvergelijker Google Pixel 3

Toon alle aanbiedingen van de Google Pixel 3


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel