Android P toegelicht: méér intelligentie, eenvoud en digitale bewustwording


Android P toegelicht: méér intelligentie, eenvoud en digitale bewustwording

Google heeft tijdens haar I/O ontwikkelaarsevent de belangrijkste functies van Android P toegelicht. Het wil zich, uiteraard, richten op meer (kunstmatige) intelligentie, meer eenvoud en het wil je digitale bewustwording vergroten. Dit moet smartphone(mis)bruik en verslaving tegengaan. Los daarvan zijn er ook tal van kleine aanpassingen.

Zoals vaker richt Google zich bij de volgende generatie Android op enkele kernpunten. Dit jaar zijn dat 'Intelligence', 'Simplicity' en 'Digital wellbeing'. Ruwweg vertaald is dat intelligentie, eenvoud en je digitale welzijn. Die eerste is geen verrassing; Google richt zich al enkele jaren op kunstmatige intelligentie (AI). We zien dat momenteel vooral terug in slimmere tekstselectie en tekstvoorspelling. Oftewel kleine dingen. In Android P voegt Google nu voorspellende batterijbesparing toe genaamd Adaptive Battery. Het voorspelt welke apps je nodig hebt en welke je waarschijnlijk nog een tijd met rust laat. Die worden dan geparkeerd zodat ze niet onnodig batterij verbruiken. Het lijkt ons de omgekeerde wereld, batterijconsumptie moet je aan de voorkant aanpakken, maar volgens Google bespaart het tot 30% batterij en dat is altijd mooi meegenomen.

Adaptive Brightness
Adaptive Brightness

Intelligence

Android P leert verder hoe je de schermhelderheid het liefst hebt. Ben jij zo iemand die dagelijks de helderheid van hoog naar laag instelt dan biedt Adaptive Brightness mogelijk uitkomst. Deze automatische stand past door de dag de helderheid aan naar hoe jij het liefst hebt. En dat allemaal door te leren van jou. Ook dit kan helpen bij het besparen van de batterij. Android P zal verder proberen te voorspellen welke app of app-onderdeel je binnenkort wilt uitvoeren. Het voorspellen van de volgende app die je wilt openen is niet nieuw, welke app-handeling wel. Google verdeelt dit onder in 'App Actions' en 'Slices' en het biedt een geheel nieuwe manier om apps te bedienen.

App Actions en Slices
App Actions en Slices

Zie App Actions als snelkoppelingen zoals het bellen van een specifiek iemand of het bestellen van een Uber naar je thuisadres. In plaats van de app te openen en diverse menu's te doorgronden op zoek naar wat je wilt bespaar je op deze manier tijd en irritatie. Bovendien kan de Google Assistant deze App Actions weer gebruiken om dingen voor je te doen, mits ontwikkelaars te inbouwen in hun apps. Android P zal App Actions gebruiken om te voorspellen wat je van plan bent. Stel je loopt iedere avond een rondje met Strava dan stelt Android P deze actie voor in de app-drawer. Slices werkt vergelijkbaar maar zijn net iets anders aan te roepen. Het zijn snelkoppelingen die je vanuit andere apps kunt gebruiken zoals de Google zoek-app zonder dat je daarvoor naar de app zelf toe hoeft.

Simplicity

Toch was het grootste nieuws dat Android P een nieuwe manier van bedienen krijgt. Al sinds mensenheugenis beschikt Android over een app-drawer die je al dan niet kunt openen of omhoog kunt vegen. Dan is er nog de bekende terug-knop en een knop om draaiende apps te bekijken. Niet in Android P. De terugknop heeft het overleefd maar de andere knoppen verdwijnen. In de plaats daarvoor krijg je gestures die ergens lijken op wat Apple met de iPhone X doet en eerder Palm met webOS. De horizontale balk in het midden onderin kan één keer omhoog geveegd worden om de dan draaiende apps te openen. Ook worden een aantal app-suggesties getoond en de zoekbalk. Het mooie van dat app-overzicht is dat ze live zijn en bediend kunnen worden. Je zou bijvoorbeeld een telefoonnummer uit de ene app kunnen selecteren en plakken in de bel-app. Veeg je de balk onderin nog verder omhoog dan worden alle apps getoond. Bovenin is wederom een rij gereserveerd met app-suggesties. Die balk onderin kun je overigens ook gebruiken om snel te bladeren tussen geopende apps door horizontaal te scrollen.

Android P gestures
Gestures

Minder groot maar wel handig is het bedienen van het volume. Dat is onder Android altijd al een dingetje geweest. Vaker dan je lief is pas je het belvolume aan in plaats van het geluid van YouTube of Dumpert. Wie onder Android P de volumeknoppen gebruikt past voortaal alleen maar het volume van het media-geluid aan. Wil je het belgeluid aanpassen dan zul je de instellingen in of druk gelijktijdig de powerknop en volume-omhoog in. Andere wijzigingen zijn het niet meer automatisch roteren van het scherm, dit zul je vooraan moeten bevestigen via een knop, betere screenshots een een gewijzigde statusbalk.

Digital wellbeing

En dan was daar nog aandacht voor een onderwerp waar niemand het over wil hebben maar waar iedereen wel last van lijkt te hebben; smartphoneverslaving. We gebruiken die telefoon steeds vaker en dat gaat soms ten koste van onze naasten. Bovendien is aangetoond dat sommige sociale netwerken slecht voor je humeur kunnen zijn. Soms is even wegleggen niet onverstandig. Google wil je helpen door allereerst bewustwording te creëren. Dit moet een speciaal dashboard doen waarop je ziet hoeveel tijd je aan welke app besteed hebt en hoeveel notificaties je daarmee gekregen hebt. De volgende stap is het aan banden leggen van de tijd die je aan welke app kunt besteden. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je dagelijks maar 30 minuten aan je favoriete game kunt besteden. Eenmaal bereikt is de app niet meer te openen en is het icoontje grijs van kleur. Je kunt ook een timer instellen die afgaat en voorstelt om even een pauze in te lassen.

Android P dashboard
Dashboard

Een andere manier om je te helpen bij het soms loslaten van je mobiel is een verbeterde stille stand. Android kent al een Do Not Disturb-modus die geluiden dimt maar in Android P gaat die nog een stapje verder. Zo kan de modus ook binnenkomende notificaties dimmen of groeperen. Zo word je (nog) minder gestoord en ga je ook niet meteen kijken als je een notificatie op het vergrendelingsscherm ziet. Je kunt een contactenlijst aanmaken die prioriteit heeft en zodoende je altijd kunnen bereiken. En dan is daar nog Wind Down. Deze functie is bedoeld om te voorkomen dat je in bed nog onbedoeld uren in je telefoon zit. Het werkt simpel; het scherm gaat van kleur naar grijs. Het nodigt dan veel minder uit om apps lang te gebruiken wat de kans op een betere nachtrust vergroot.

Beta nú te downloaden

Android P is meteen als beta te downloaden en dit jaar niet alleen voor de Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. Het voegt meteen nog 8 andere telefoons toe die met de Android P beta aan de slag kunnen. Dat zijn de Essential Phone, Nokia 7+, Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Oppo R15 Pro, Vivo X21UD, Vivo X21 en de nog uit te komen OnePlus 6. Deze stap geeft hoop dat de uiteindelijke uitrol van Android P een stuk vlotter verloopt dan vorige versies. Normaal gesproken duurt dat vele maanden tot soms een jaar na de officiële lancering. De beta is niet bedoeld voor alledaags gebruik dus het valt af te raden om dit op je hoofd-smartphone te installeren. Durf je het wel aan dan kun je de beta downloaden via deze Android P beta-pagina. Eigenaren van Pixel-telefoons hebben het iets makkelijker; zij kunnen zich online aanmelden bij het Android P beta-programma. De officiële lancering van Android P, evenals de onthulling van de definitieve naam, staat gepland voor het najaar.


Prijsvergelijker Google Pixel 2 XL
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Amazon
64 GB Black & White
€ 796,18 € 796,18   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Google Pixel 2 XL


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel