Google geeft eerste preview Android P vrij


Google heeft vrij spontaan de eerste preview van de volgende versie van Android vrijgegeven. Het nog naamloze Android P is voor sommige telefoons te downloaden en te proberen al is het af te raden om hiervoor je dagelijkse telefoon te gebruiken. De preview kent nog voldoende bugs en fouten.

Zoals gebruikelijk kondigt Google de volgende Android-versie aan tijdens het I/O event in het voorjaar. Zoals het ook vorig jaar deed geeft Google in aanloop daar naar toe alvast een preview uit die ditmaal te downloaden is voor de Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. De Google Nexus 5X en Nexus 6P zullen Android P niet ontvangen al zullen ze nog wel de nodige tijd beveiligsupdates krijgen. De preview zal handmatig gedownload moeten worden en wissen alle data van je toestel. Voorzichtigheid is dus geboden! Welke nieuwe dingen kunnen we nu al vinden?


Google legt zelf de belangrijkste verschillen uit

Misschien wel de meest opvallende zijn de tal van kleine uiterlijke wijzigingen. Hoeken zijn nu afgerond, het notificatievenster is licht van kleur, het dock heeft een doorschijnende achtergrond, er zijn nieuwe animaties en de tijd wordt voortaan links bovenin weergegeven. Er zijn ook meer functionele wijzigingen zoals een vergrote weergave bij het selecteren van tekst, het tonen van de batterijstatus op het lockscreen en het weergeven van contactfoto's bij notificaties. Dat laatste is vooral handig bij WhatsApp of inkomende sms'berichten. En toch richt Google zich met Android P op een aantal andere zaken.

Android P notch support

Notch

Zo krijgt Android P ondersteuning voor schermen met een zogenaamde notch; een inkeping bovenin het scherm. Omdat dit de statusbalk in de verdrukking zou kunnen brengen kent Android P tal van oplossingen hiervoor. Zo krijgt de statusbalk in de meeste gevallen dezelfde hoogte als de notch en zijn er API's om automatisch rekening te laten houden zodat content niet onnodig wegvalt. Verder gaat Android P rekening houden met toestellen waarvan de hoofdcamera uit meer dan één camera bestaat. Nu moeten fabrikanten nog hun eigen software schrijven om daar mee om te gaan. Ook richt Google haar pijlen met Android P op privacy. Zo mogen apps op de achtergrond geen gebruik meer maken van de camera en de microfoon.

Time table Android P

3e kwartaal

Android P is nog verre van af en dus nog lang niet beschikbaar voor gebruikers. Google zal eerst nog enkele nieuwe Developer Previews vrijgeven, in de tussentijd wordt nog Google I/O verwacht waar Android P toegelicht zal worden. Pas ergens in het derde kwartaal van 2018 zal de final release klaar zijn. Daarna zal het nog wel enige tijd duren voordat jouw mobiel over Android P zal beschikken. Verwacht wordt dat de Pixel-telefoons als eerste de versie krijgen, andere toestellen zullen volgen.


Prijsvergelijker Google Pixel 2
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Amazon
64 GB Black
€ 529,18 € 529,18   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Google Pixel 2


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel