Google Nexus 5X

8,5 / 10 op basis van 1 review
Niet meer nieuw verkrijgbaar
Google Nexus 5X (H791F)
Google Nexus 5X voorkant linkerzijkant schuin
Google Nexus 5X rechterzijkant wit
Google Nexus 5X wit achterkant

Reviews over de Google Nexus 5X

8,5
1 review
5 sterren
0 reviews
4 sterren
1 review
3 sterren
0 reviews
2 sterren
0 reviews
1 ster
0 reviews
€ 50 verdienen?

Iedere maand weer verloten we een waardebon van € 50 onder alle inzenders van een ervaring. Het enige wat je hoeft te doen is laten weten wat je van dit product vindt. Klik op de knop hierboven om te beginnen.


Voeg jouw review toeHelp anderen en maak zelf kans op € 50

Maximaal 5 plus- en/of minpunten


“Eindelijk weer een compacte en voordelige Nexus”

·

 • Kleurweergave beeldscherm
 • Standaard Android
 • Camera
 • Uithoudingsvermogen
 • Beperkt opslaggeheugen

Google Nexus 5X review: eindelijk weer een compacte en voordelige Nexus Samen met de eerder door ons gereviewde Nexus 6P presenteerde Google ook de Nexus 5X. Deze draait ook op Android 6.0 Marshmallow maar heeft een 5,2 inch scherm en plastic behuizing. Met de Nexus 5X is er eindelijk weer een Nexus verkrijgbaar met een kleiner schermformaat en na twee jaar mogelijk een waardige opvolger voor de Nexus 5. De Nexus 5 bood veel waar voor je geld en daar was met de duurdere Nexus 6 een beetje verandering in gekomen. Ook bij de Nexus 6P en 5X was er de nodige kritiek op de hoge introductieprijs. Vooral voor de kleinere en van plastic gemaakte Nexus 5X leek de prijs dispropor…


Alle Google Nexus 5X reviews


Beschrijving van de Google Nexus 5X

De Google Nexus 5X is een remake van de populaire Nexus 5 uit 2013. Ook deze 5X is door LG gemaakt en we herkennen er dus veel in terug. En toch is het toestel ook modern met nieuwe functies en betere specs.

Moderne Nexus, toch compact

Deze Nexus 5X is de aangewezen kandidaat voor wie op zoek is naar een compacte Nexus-telefoon. Verraste Google in 2014 nog vriend en vijand met de immense Nexus 6 van (inderdaad) 6 inch, het scherm in de 5X is een meer bescheiden 5,2 inch groot. Dat past tenminste nog in een hand, een tas en in een broekzak. LG past een IPS-scherm met Full HD-resolutie toe. Om dat in gewone mensen-taal uit te drukken; dat is meer dan prima en het levert scherpe beelden op en realistische kleuren. Voor wie dat scherm toch een maatje te klein is kan altijd nog voor dat andere Nexus-toestel gaan die ook in 2015 uitkwam; de Nexus 6P van Huawei.

Google Nexus 5X voorkant linkerzijkant schuin

Bijzondere camera, snelle privacy

Google richt zich met de Nexus-toestellen uit 2015 op twee dingen; de camera en de vingerafdrukscanner. Die camera is 12,3 megapixel groot en dat lijkt op het eerste gezicht een vreemd aantal. Dat komt omdat de Sony-sensor eigenlijk voor een videocamera bedoeld is en over extra grote pixels beschikt. Groot is in dit geval goed want daardoor vangen ze extra veel licht op. Foto's in het donker of schemer zijn dus in veel gevallen nog prima belicht. Scherpstellen kan de Nexus 5X door middel van laserstralen. Dat klinkt futuristisch maar LG past het al langer toe. Bovendien werkt de camera met fase en contrast-detectie en dat zorgt voor het snel scherpstellen en een kleinere kans op onscherpe of wazige foto's en video's. We noemden hem al even; de vingerafdrukscanner. Deze bevindt zich bij de Google Nexus 5X op de achterzijde en deze werkt bijzonder snel. Vingers zijn in een aantal tellen geregistreerd en je hoeft hem vervolgens maar licht aan te raken om toegang te krijgen. Snel en veilig.

Belangrijkste Google Nexus 5X specificaties

 • 12,3 megapixelcamera aan de achterkant + 4K video-opname
 • Keuze uit 16 en 32 GB aan opslagruimte
 • Scherpe selfiecamera van 5 megapixel
 • Hexa-core processor (Snapdragon 808) op 1,8 GHz + 2 GB RAM-werkgeheugen
 • Voorzien van snel mobiel 4G-internet
 • Beeldscherm van 5.2 inch groot met Corning Gorilla-glas

Snelle Android-updates

De Google Nexus 5X kun je op moment van schrijven kopen in twee kleuren; wit en zwart. Vervolgens zul je de keuze moeten maken uit of 16 of uit 32 GB. Dat is niet veel en je kunt ook geen geheugen bijplaatsen bijvoorbeeld via een apart geheugenkaartje. Dat is jammer maar gelukkig kun je veel in de 'cloud' opslaan, foto's en muziek bijvoorbeeld. Qua prijs loont het wel de moeite om goed rond te kijken. Ook de concurrentie heeft voor deze prijs interessante alternatieven. Voordeel van deze Nexus 5X is wel dat Android-updates vrijwel als eerste binnenkomen. Google blijft het toestel nog jarenlang ondersteunen en lang wachten op updates hoeft niet.


De Google Nexus 5X in het nieuws

ts Android O Notifications

Google geeft eerste preview van Android O

Telecomnieuws ·

Google komt vrij uit het niets met een technische preview van de volgende grote versie van Android; versie O. Android O heeft nog geen definitieve naam en datzelfde geldt over deze preview; hij is nog lang niet klaar.

Toch is deze strategie niet onbekend voor Google. Android N, inmiddels bekend als Nougat, onderging een zelfde soort lot. Daarvan kwam ook ruim voor de naamlancering een Developer Preview van uit. Wel nieuw is het moment waarop Google de preview uitgeeft. Normaliter wacht het op een I/O event of een ander event. Ditmaal wordt de preview op een ogenschijnlijk willekeurige dinsdagavond wereldkundig gemaakt.

Android O notificaties
Android O: nog meer controle over je notificaties

Genoeg daarover, wat brengt Android O zoal? Vooralsnog niet veel want het gaat om een zeer vroege preview. Wel wordt duidelijk dat Google zich met name richt op notificaties en batterijbesparing. Zo kan Android O verschillend overweg met notificaties binnen een app. En Background Limits kan een halt toeroepen aan arbeidsintensieve apps die op de achtergrond draaien. Nieuwe functies vinden we in de videospeler waar Picture in Picture wordt toegevoegd en er komt ondersteuning voor hoge kwaliteit audio via Bluetooth dankzij Sony's LDAC-techniek. Ondersteuning voor LDAC vinden we tot nu toe vooral bij Sony Xperia's. Dat nu ook andere Android-telefoons deze functie krijgen maakt het daar ook mogelijk om draadloos naar 24-bits audio te luisteren. Voorheen moest dit naar 16-bits te gedowngrade worden.

Zelf met Android O aan de slag

Wil je met de Developer Preview aan de slag? Dan heb je een Google Pixel, Pixel XL, Nexus 6P of 5X nodig. Is dit je dagelijkse telefoon dan raden we af om deze image te installeren. Deze preview kent nog tal van bugs die het dagelijks werken ermee flink kunnen frustreren. Je vindt alle system images op de developer-pagina van Android. Daar wordt ook uitgelegd hoe je te werk moet gaan.

 • Tags:
 • android
 • androido
 • google

ts Android Nougat

Google geeft Android N z'n uiteindelijke naam

Telecomnieuws ·

Android N, de opvolger van Marshmallow heeft eindelijk z'n officiële naam gekregen. Voortaan zullen we het hebben over Android Nougat. Een officieel versienummer is er altijd nog niet.

Google geeft Android N z'n uiteindelijke naam

Google onthulde de naam vandaag via haar Twitteraccount. De bijbehorende mascotte is inmiddels al in Google's tuin geplaatst, iets wat traditiegetrouw met iedere onthulling gebeurd. Voor het eerst riep Google de hulp van het publiek in om een naam te verzinnen. Onder de inzendingen namen als Nachos, Neapolitan en Nutter Butter. Het is dus uiteindelijk Nougat geworden, een zout lekkernij wat we hier ook wel als noga kennen. Android Nougat volgt Marshmallow op en krijgt diverse VR-functies maar ook zaken als split-screen en verbeterde notificaties. Onduidelijk is onder welk versienummer we Nougat leren kennen. Android Marshmallow kreeg versienummer 6. Dan klinkt versie 7 aannemelijk maar het is ook mogelijk dat Google kiest voor 6.1. Een dergelijk kleine versieverhoging kreeg destijds ook Lollipop. Android Nougat komt later dit jaar uit maar is al als beta te downloaden voor gebruikers met een Nexus 5X, 6P en 6.

 • Tags:
 • android
 • androidn
 • google
 • nougat

ts Android N Logo

Automatische updates Android N alleen voor nieuwe telefoons

Telecomnieuws ·

Een belangrijke nieuwe functie van Android N zijn de automatische updates. Probleem is alleen dat het technisch lastig is om dit bij bestaande toestellen te doen, gevolg is dat alleen nieuwe Android-telefoons het hebben.

Op vragen van Android Police bevestigt Google dat om automatische updates te ondersteunen een telefoon over een dubbele systeempartitie moet beschikken. Huidige Android's hebben dat niet en om dat later alsnog te doen is vrij lastig. Eenvoudiger is het om een telefoon volledig opnieuw in te richten bijvoorbeeld na het terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Omdat dit niet erg gebruiksvriendelijk is heeft Google ervoor gekozen, althans voor de huidige Nexus-telefoons, om de automatische updates in Android N uit te zetten.

Android N split screen
Naast automatische updates is ook multi-window een nieuwe functie in Android N

Nieuwe Android N-telefoons zullen vanuit de fabriek met een dubbele systeempartitie zijn uitgerust waardoor automatische updates meteen goed werken. Het automatisch kunnen updaten van Android N betekent niet dat updates sneller op je Android-telefoon binnenkomen. Het is wel zo dat zodra een update beschikbaar is deze automatisch en dus zonder melding op de achtergrond uitgevoerd kan worden. Android N kent naast automatische updates nog meer verbeteringen en nieuwe functies. Eén daarvan is multi-window (split-screen) waarbij je meerdere apps gelijktijdig in beeld kunt draaien.

 • Tags:
 • android
 • androidn
 • automatischeupdates
 • updates

ts Android N Demo

Google geeft demo van Android N met ruime aandacht voor VR

Telecomnieuws ·

Google heeft tijdens haar I/O event een demonstratie gegeven van de nieuwe versie van Android. De opvolger van Marshmallow gaat nog naamloos door het leven maar de beginletter staat wel vast; een N. Het bedrijf vraagt mensen nu voor suggesties.

Google richt zich met Android N op drie speerpunten; performance, security en productivity. Dat laat zich vertalen naar prestaties, beveiliging en productiviteit. Om ervoor te zorgen dat Android-apps sneller worden schreef Google eerder al een nieuwe API genaamd Vulkan. Het gaat hier vooral om grafische apps zoals games. Door gebruik te maken van Vulkan kan een ontwikkelaar rechtstreeks gebruikmaken van de GPU waardoor games betere graphics zullen krijgen. Ook niet-games zullen profijt hebben van Android N door de nieuwe JIT compiler. Deze zorgt ervoor dat apps tot 75% sneller geïnstalleerd worden en eenmaal geïnstalleerd 50% kleiner in omvang zijn.

Android N speerpunten

Ander speerpunt in beveiliging. Heikel punt van Android blijven de updates. Vanaf Android N kan je telefoon automatisch op de achtergrond updaten. Bij een volgende herstart zal de nieuwe versie live staan. Maar misschien wel de zichtbaarste verandering zit hem in productiviteit. Google gooit het multitaskoverzicht in Android N overhoop. Hier worden vanaf straks de laatste gebruikte 7 apps getoond. Twee keer klikken op de zogenaamde 'recents'-knop en je gaat naar je vorige app. Ook nieuw is de multi-window ondersteuning wat vooral bij grotere telefoons of tablets handig is. Picture-in-picture zal alleen voor Android TV beschikbaar komen.

Android N notificaties

Andere veranderingen zien we bij de notificaties, altijd al een sterk punt van Android. Vanaf versie N kun je notificaties per app instellen, bijvoorbeeld op stil of blokkeren. Ook wordt het mogelijk om direct vanuit een notificaties iemand te beantwoorden met een berichtje. Verder kent Android N nieuwe emoji's uit de Unicode 9.0 specificatie. Hierin zitten plaatjes voor onder andere werkende vrouwen en kan er gekozen worden uit huidtinten.

Android N emoji's

Instant apps

Een andere interessante demo liet de mogelijkheid zien om apps te gebruiken zonder ze te hoeven installeren. Dat kan handig zijn als iemand je bijvoorbeeld een BuzzFeed Video stuurt zonder dat je de BuzzFeed-app geïnstalleerd hebt. Android N zal dat deel van de app uit de Play Store halen wat nodig is om toch de video af te kunnen spelen. Er werd ook een demo getoond van een parkeerautomaat waarbij je met je Android-telefoon kunt afrekenen. In plaats van de bijbehorende parkeerapp eerst te moeten installeren kon dankzij een NFC-sticker alleen dat deel van de app geladen worden waardoor je kunt afrekenen. Android Instant Apps werkt zelfs op oudere versies van Android en moet later dit jaar uitkomen.

Google Daydream

Daydream

Een speciale sectie tijdens het Google I/O event ging over VR en de rol van Android daarin. Google kondigde een speciaal programma aan genaamd Daydream. Het is niets meer dan een set specificaties waaraan fabrikanten zich kunnen houden bij het ontwikkelen van nieuwe Android-telefoons en headsets waarin deze gestopt kunnen worden. Zie het als de Android-tegenhanger van de Samsung Gear VR. App ontwikkelaars kunnen vervolgens sneller apps schrijven voor al deze VR-brillen. In feite is Daydream de professionalisering van de Google Cardboard. Dat was nog een kartonnen hoesje, Daydream-producten worden een stuk krachtiger en professioneler. Tevens komt er een gestandaardiseerde controller waarmee je de apps kunt bedienen. De eerste Daydream Ready-producten worden in het najaar verwacht, onder andere van Samsung, HTC en LG.

Android N functies

Beta nu verkrijgbaar

Na eerdere developer previews is er nu voor het eerst een beta beschikbaar van Android N, onder andere voor de Nexus 5X, 6P en 6. De uiteindelijke versie zal later dit jaar uitkomen. Intussen kun jij nadenken over de naam. Ideeën daarover kun je achterlaten op android.com/n.

 • Tags:
 • android
 • androidn
 • daydream
 • emoji
 • google

ts Google Nexus Live case

Google komt met gepersonaliseerde achterkantjes voor Nexus 5X, 6 en 6P

Telefoonnieuws ·

Voor wie de zwart/wit achterkantjes van de laatste Nexus-toestellen maar wat saai vindt kan binnenkort ook z'n eigen achterkantje samenstellen. De cases van het Google's My Live Case-project beschikken tevens over een camera-sneltoets.

Naast het ontwerpen van een eigen achterkantje, bijvoorbeeld gebaseerd op een foto, brengen de My Live Cases ook een eigen live wallpaper en een snelkoppeling naar de camera via een knop op de achterkant van het hoesje. Voor wie geen inspiratie heeft voor een foto-achterkant kan ook kiezen voor een achterkant van een stadskaart. De hoesjes zijn verkrijgbaar voor de nieuwste modellen de Nexus 5X en 6P maar ook voor de verouderde Nexus 6.

Google Live Case

De hoesjes beschikken over een geïntegreerde NFC-knop waarmee je de camera-app kunt openen. De hoesjes worden voor een bedrag van 35 dollar aangeboden en zijn helaas nog niet in Nederland verkrijgbaar. Onduidelijk is nog of dat uiteindelijk wel gaat gebeuren. Ook weten we nog niet of er ondersteuning komt voor meerdere modellen. Vooralsnog richt Google zich op haar eigen Nexus-modellen. De hoesjes kunnen vooral voor de Nexus 5X een uitkomst bieden; die beschikt namelijk in tegenstelling tot de 6P over een vrij gevoelig plastic achterkantje.

 • Tags:
 • google
 • mylivecase
 • nexus

ts Marshmallows

Aandeel Android 6.0 Marshmallow voor het eerst meer dan 1%

Telecomnieuws ·

Android 6.0 Marshmallow is nu op meer dan 1 procent van de apparaten geïnstalleerd. Veel is dat natuurlijk nog niet maar gelet op de hoeveelheid Android-apparaten in omloop zijn gaat het wel om vrij veel.

De opmars van Marshmallow gaat erg langzaam. Stond het vorige maand nog op een aandeel 0,7%, inmiddels is dat gegroeid naar 1,2%. Dat is weliswaar relatief gezien een flinke stijging, in absolute aantallen stelt het allemaal nog weinig voor. Veel fabrikanten moeten nog een update uitbrengen voor bestaande toestellen. Het zal pas echt hard gaan als nieuwe telefoons standaard met de Marshmallow uitkomen. En we zien nog steeds nieuwe modellen uitkomen met Android 5.1 Lollipop.

Android 6.0 Marshmallow marktaandeel februari 2016

Google kondigde Android 6.0 Marshmallow in augustus van 2015 aan en de eerste producten zijn sinds oktober dat jaar verkrijgbaar. In Nederland was dat zelfs een maand later met de komst van de Nexus 5X en 6P. Van alle actieve Android-apparaten draait nog altijd het merendeel versie 4.4 KitKat; 35,5 procent in totaal. Vlak daarna gevolgd door 5.x Lollipop met een marktaandeel van 34,1 procent. Het zou trouwens komende maand hard kunnen gaan. De Marshmallow-update voor de Galaxy S6-familie staat voor de deur en er worden ook veel nieuwe Android-telefoons verwacht. Die krijgen vermoedelijk standaard Marshmallow mee.

 • Tags:
 • android
 • marktaandeel
 • marshmallow

ts Nexus Door Htc

HTC zou dit jaar twee Nexus-telefoons mogen maken

Geruchten ·

Het in problemen verkerende HTC zou in 2016 van Google de volgende Nexus-telefoons mogen maken. Tot nu toe klonk vooral de naam van Huawei vanwege Google's tevredenheid met de Nexus 6P.

HTC heeft al eerder Nexus-apparaten voor Google mogen maken. De allereerste Nexus, de Nexus One is afkomstig van de Taiwanese fabrikant en ook de Nexus 9 tablet is door HTC gemaakt. Volgens een bericht op Weibo zou HTC dit jaar twee telefoons voor Google mogen maken. Sinds 2015 brengt Google niet één maar twee Nexus-telefoons uit. Hiervan kan de Nexus 5X gezien worden als het compacte model en de Nexus 6P als het grotere flagship.

Google Nexus One door HTC
De Nexus One krijgt mogelijk een HTC-vervolg

Bracht LG afgelopen jaar een 5,2 inch model uit en Huawei een 5,7 inch versie, voor komend jaar zal HTC het houden bij 5,0 en 5,5 inch. Zoals in de inleiding rijmt dit bericht niet met eerdere geruchten over een nieuwe Huawei Nexus. Daarvan werd vorig jaar al gezegd dat deze zou worden uitgerust met een Snapdragon 820-processor. Misschien is het echter nog wel veel te vroeg om conclusies te trekken. We blijven daarom de geruchten voor je in de gaten houden. Tot die tijd raden we je aan om vooral van je 5X of 6P te genieten. Opvolging duurt nog wel even.

 • Tags:
 • google
 • htc
 • nexus

ts Nexus 5X Door Lg

Google geeft Nexus 5X prijsverlaging

Telefoonnieuws ·

Krap twee maanden nadat de Google Nexus 5X in de winkel kwam geeft Google het toestel al een prijsverlaging. De korting wordt momenteel alleen nog in de Amerikaanse Google Store gegeven maar ook daalt de prijs van het toestel gestaag.

Sinds het uitkomen van de Nexus 5X is de prijs ervan al met ruim 100 euro gezakt. Of dit komt vanwege een teleurstellende vraag is onbekend. Het toestel was in de VS van begin af aan al goedkoper dus daar kan de prijsverlaging ook vandaan komen. Momenteel moet daar (inclusief deze prijsverlaging) 350 dollar voor betaald worden, omgerekend zo'n 325 euro. De laagste prijs hier is op moment van schrijven 373 euro. Daar krijg je overigens wel het 16 GB model voor.

Google Nexus 5X zwart
Prijs Nexus 5X omlaag

De Google Nexus 5X is met z'n 5,2 inch scherm eindelijk weer een compacte Nexus-telefoon. De Nexus 6 was namelijk wel heel erg groot en ook de Nexus 6P is geen kleine jongen. Los van het schermformaat hebben beide toestellen veel overeenkomsten. Zo beschikken beiden over een 12,3 megapixel sensor van Sony met een f/2.0 lens. Ook identiek zijn de vingerafdrukscanners op de achterkant. Ontgrendelen gaat bijzonder snel zo bleek eerder al uit onze tests. Overigens is ook de prijs van de Google Nexus 6P gezakt maar niet zo hard als die van de 5X. Of dat nog gaat gebeuren zal binnenkort moeten blijken.

 • Tags:
 • 5x
 • google
 • nexus5x
 • prijsdaling

ts Oneplus Rtfm

Google raadt USB Type-C kabel van OnePlus af

Telecomnieuws ·

Nog een paar jaar en iedere telefoon kan worden opgeladen met een USB Type-C kabel. Handig want het maakt bij dit type kabel niet uit hoe je de stekker erin stopt. Alleen de ene USB Type-C kabel is de andere niet.

Zoals wel vaker bij standaarden geldt; het heeft alleen nut als je je daaraan houdt. En schijnbaar hebben de mensen van OnePlus niet goed de documentatie gelezen want volgens een Google engineer voldoet de USB Type-C kabel die OnePlus bij de OnePlus 2 levert niet aan de standaard. Nu zal dat voor de OnePlus 2 weinig problemen opleveren maar de kabel kan bij andere apparaten wel degelijk voor schade zorgen zo waarschuwt de Google-medewerker.

OnePlus USB Type-C
Deze kun je beter overslaan...

Benson Leung besloot de proef op de som te nemen en enkele USB Type-C kabels te testen die hij via Amazon kon kopen. Hij nam ook de kabel van OnePlus mee en ontdekte een probleem met de afgifte van stroom. Vooral apparaten die beschikken over een snellaad-functie zijn incompatible met deze kabel, denk aan de Nexus 5X en 6P. Gebruik van deze kabel zou de oplader kunnen beschadigen. Als OnePlus de USB Type-C specificaties juist had toegepast dan was dit voorkomen. Leung raadt daarom mensen af om de kabel te kopen.

 • Tags:
 • oneplus
 • usb
 • usbtypec

ts Nexus 5X

Google Nexus 5X van LG eerder dan verwacht verkrijgbaar

Telefoonnieuws ·

Eerder nog werd gemeld dat de Nexus 5X vanaf maandag 9 november verkrijgbaar zou zijn. Nu blijkt dat je het nieuwe Nexus-toestel nu al kunt kopen. Wie er vroeg bij is kan het toestel komend weekend al in huis hebben.

Weliswaar hebben de meeste webshops de Nexus 5X nog niet op leverbaar staan maar NieuweMobiel.NL vond enkele shops die het toestel nu al op voorraad hebben. Nu bestellen is in het weekend in huis. Dat scheelt weliswaar een paar dagen met de eerder gecommuniceerde datum maar fijn is het wel. We kregen eind september al even de gelegenheid om te spelen met de instap-Nexus. Naast de 5X bracht Google ook de Nexus 6P uit met een groter beeldscherm.

Google Nexus 5X van LG hands-on
Google Nexus 5X nu al verkrijgbaar

Shops die de Google Nexus 5X al op voorraad hebben zijn Castle, Belsimpel.nl, Phoneshop en 2Call. Je kunt natuurlijk ook in het volledige abonnementen-overzicht zoeken. De Google Nexus 5X draait de nieuwste versie van Android genaamd Marshmallow en kent verder geen schil. Updates komen hierdoor vrijwel als eerste binnen op deze zogenaamde Nexus-telefoons. Naast de aanwezigheid van een vingerafdrukscanner onderscheidt de Nexus 5X zich in de camera die vooral in donkere omstandigheden zoals binnenhuis uitblinkt.

 • Tags:
 • google
 • lg
 • nexus
 • nexus5x

ts Lg Google Nexus 5X Handson

Hands-on Google Nexus 5X van LG

Telefoonnieuws ·

Gisteravond kondigde Google een tweetal nieuwe Nexus-telefoons aan waarvan de Nexus 5X het instapmodel is. Wij kregen vandaag de kans om hem aan de tand te voelen. Bovendien weten we wanneer en voor hoeveel hij verkrijgbaar is.

Nexus-telefoons zijn niet meer wat ze geweest zijn. Eerst waren het ruwe diamanten waarmee alleen fanboys konden werken, uiteindelijk werden het spotgoedkope flagship-killers en de variant van vorig jaar was zo groot dat hij onpraktisch was. Dit jaar pakt Google het anders aan en kondigt het twee Nexus-telefoons aan; de Nexus 5X van LG en de Nexus 6P van Huawei. De eerste is een remake op de succesvolle Nexus 5 uit 2013 terwijl de Nexus 6P een iets "handvriendelijker" versie is van de Nexus 6. Beiden hebben naast Android 6.0 Marshmallow de hoofdcamera en vingerafdrukscanner gemeen.

Google Nexus 5X van LG voorzijde

LG kiest wederom voor een plastic behuizing waarvan de achterkant ook ditmaal niet verwijderd kan worden. Qua uiterlijk valt er te kiezen uit zwart en wit. De mintgroene uitvoering wordt hier niet door LG uitgebracht. Of ze dit later alsnog doen wilden ze niet zeggen. Het ontwerp is vrij saai met veel rechte lijnen. Voorop zit tweemaal een gril maar wie denkt dat daar stereo geluid uit komt heeft het mis. Knoppen vinden we alleen aan de rechterzijkant met een powerknop en een langwerpige volumeknop. Dit zit vrij laag waardoor je er snel per ongeluk op drukt. Het beeldscherm kent geen Quad HD-resolutie maar een meer reguliere Full HD. Ondanks dat weet het ons toch redelijk te imponeren. Kleuren zien er goed uit en qua scherpte valt er weinig op aan te merken. Het toestel is ook lekker responsief, natuurlijk mede dankzij Android 6.0 Marshmallow. Tot slot valt op dat ondanks het iets grotere beeldscherm de Google Nexus 5X wel flink groter is dan z'n voorganger.

Google Nexus 5X wit achterkant

Achterop treffen we de camera aan die iets uitsteekt. Links ervan zitten de flitser en de laser autofocus. Dat is trouwens niet de enige manier om scherp te stellen, de Nexus 5X kan ook overweg met fase detectie en het traditionele contrast detectie. Drie verschillende manieren dus en in de praktijk heeft het toestel dan ook geen enkel probleem om in welke situatie dan ook scherp te stellen. De camerasensor meet 12,3 megapixel maar kan maximaal foto's in 12,2 megapixel vastleggen. Voorop zit een 5 megapixel exemplaar en beiden hebben een lens met een maximale diafragma van f/2.0 wat gewoon erg keurig is. De hoofdcamera is sowieso erg gevoelig dankzij extra grote pixels van 1,55 micron groot. Deze vangen lekker veel licht en ook de nieuwe HDR+ modus heeft daar baat bij. Onderstaand een voorbeeldfoto geschoten met de Nexus 5X met de HDR+ modus aan.

HDR+ Google Nexus 5X

Ook de videocamera krijgt er een geinige feature bij; slow motion en wel tot 120 frames per seconden. Dat klinkt veel maar de Nexus 6P gaat tot 240. En dat terwijl beide toestellen dezelfde camera hebben. We hebben er kort mee gespeeld en het is leuk maar ook niet meer dan dat. In het resultaat is trouwens goed te zien dat optische beeldstabilisatie ontbreekt. Naast de slow motion kan video ook in 4K, Full HD (1080p) en HD (720p) opgenomen worden.

Onder de cameramodule treffen we een vingerafdrukscanner aan. Dit is geen knop en je kunt hem dus niet indrukken zoals bijvoorbeeld bij de iPhone 6s of Galaxy S6. Het registreren van een vingerafdruk is in enkele tellen gebeurd en je wordt tijdens dat proces gevraagd om zo nu en dan je vinger te verplaatsen. De scanner is vrij groot dus er is ruimte genoeg. Eenmaal geregistreerd is het erop leggen van je vinger genoeg om de Nexus 5X vanuit lockstand meteen te unlocken. Dit zit vrijwel geen vertraging tussen. Er is niet echt een animatie dus je krijgt ook meteen het homescreen te zien. In de korte tijd dat wij met het toestel konden spelen werkte dit foutloos. Wel is het zo dat wanneer je de Google Nexus 5X in je broekzak bewaart een korte aanraking op de scanner al genoeg is om het toestel te unlocken en dat zou dus zomaar onbedoeld kunnen gebeuren. Of dit in de praktijk een probleem is moet uit een grondiger review blijken.

Google Nexus 5X vingerafdrukscanner

LG brengt de Nexus 5X vanaf 9 november op de markt in geheugenuitvoeringen van 16 en 32 GB. Dat klinkt weinig (en is het ook) maar van Google mag LG geen geheugenkaartslot inbouwen. Je wordt zo gedwongen veel vanuit de cloud te doen wat vandaag de dag in principe geen probleem is. Prijs voor het 16 GB model komt uit op een stevige 479 euro. Ter vergelijking; in de VS kost dit model 379 dollar. Met de wisselkoers van dit moment een verschil van 140 euro. Hiermee ondermijnt de Nexus 5X z'n eigen doel; namelijk een voordelige Nexus-telefoon voor de massa. Het 32 GB model komt uit op 529 euro. En daarmee zal het nog flinke concurrentie krijgen van bijvoorbeeld de Moto G 2015 van Motorola.

 • Tags:
 • google
 • lg
 • marshmallow
 • nexus5x

ts Nexus 6p

Google richt zich met Nexus 5X en Nexus 6P op indoor-fotografie

Telefoonnieuws ·

Google heeft tijdens een speciale keynote de Nexus 5X en 6P geïntroduceerd. Beide toestellen waren vooraf al veelvuldig uitgelekt. De 5X lijkt een re-make van de Nexus 5 uit 2013 terwijl de 6P meer een high-end vlaggenschip wordt.

De Google Nexus 5X is een 5,2 inch grote smartphone met krachtige 64-bits processor en een stevige 2.700 mAh batterij voor een ruime dag aan accuduur. Opladen gaat via de nieuwe USB Type-C aansluiting waarbij het niet uitmaakt hoe deze in het apparaat gestoken wordt. De Nexus 5X wordt door LG gemaakt en is qua hardware iets eenvoudiger. Belangrijkste eigenschappen zijn de camera en de vingerafdrukherkenning.

Google Nexus 5X en 6P

De Nexus 6P wordt gemaakt door Huawei en meet 5,7 inch. De schermresolutie komt uit op Quad HD en ook hier vinden we een 64-bits processor. De batterij is 3.500 mAh en voorop treffen we stereo luidsprekers aan. De hoofdcamera maakt gebruik van een sensor van 12,3 megapixel. Voorop zit een 8 megapixel camera bedoeld voor selfies.

Fotografie binnenshuis

Google richt zich met de Nexus 5X en Nexus 6P op de nieuwe camera's. Google wil de kwaliteit van foto's binnenshuis verbeteren omdat we daar de meeste tijd doorbrengen. Het past in beide toestellen een Sony-sensor toe waarvan de pixels 1,55 micron groot zijn. Dat is groter dan veel andere fabrikanten waardoor het meer licht opvangt en foto's over het algemeen beter worden. In vergelijking met de Nexus 6 vangen de nieuwe Nexus-telefoons tot 92% meer licht op. Dat is ook handig 's avonds buitenshuis wanneer het wat donkerder is.

Google Nexus 6P outdoor camera

Verder krijgen zowel de 5X als 6P een nieuwe HDR-modus, slow motion video waarbij de Nexus 5X tot 120 frames per seconde kan opnemen terwijl de Nexus 6P tot 240 fps gaat. Beide toestellen kunnen 4K-video opnemen en krijgen een Smart Burst-modus. Daarmee worden als je op de opnemen-knop drukt 30 beelden per seconde opgenomen die je later als Animated GIF kunt terug bekijken.

Nexus imprint

Ook onderdeel van de nieuwe serie Nexus-telefoons is Nexus Imprint. Achterop de 5X en 6P zit een vingerafdrukscanner waarmee het toestel ontgrendeld kan worden en betalingen met Android Pay verricht kunnen worden. Het leren van een nieuwe vingerafdruk duurt enkele tellen waarna binnen 6 milliseconde een bekende afdruk herkend wordt. Nexus imprint blijft doorleren waardoor het leesproces naar verloop van tijd alleen maar beter wordt.

Nexus verkrijgbaarheid

De Google Nexus 5X en Nexus 6P zullen halverwege oktober voor het eerst beschikbaar zijn. Prijzen zijn alleen nog in dollars aangekondigd en beginnen voor de 5X bij 379 dollar en 499 dollar voor de 6P. Onduidelijk is nog wanneer beide toestellen in Nederland verkrijgbaar zullen zijn.

 • Tags:
 • google
 • nexus5x
 • nexus6p
 • nexusimprint

Beknopte specificaties van de Google Nexus 5X

Afmetingen 147 x 72,6 x 7,9 mm
Gewicht 136 gram
Artikelcode H791F
EAN codes 8806087000368, 8806084999528, 8806084996657, 8806084996640, 8806084996541, 8806084996329, 8806084996312, 8806084996305, 8806084996299, 8806084996206, 8806084994417, 8806084994400, 8806084994370, 8806084992116, 8806084992109, 8806084992093, 8806084992079, 8806084992062, 8806084991973, 8806084991942, 8712421527357 Toon nog 7 anderen, 8806084992116, 8806084992109, 8806084992093, 8806084992079, 8806084992062, 8806084991973, 8806084991942, 8712421527357
Bediening
Vingerafdruk-herkenning
Platform
Android 7.1
Beeldscherm
Kleurenbeeldscherm 5.2 inch, TFT
Hardware
Camera 12.3 MP
Processor 1.8 GHz, Qualcomm Snapdragon 808, hexa core
Selfiecamera 5 MP
Gegevensnetwerk
4G (LTE)
Geheugen
Intern geheugen 16 GB (Opslaggeheugen), 32 GB (Opslaggeheugen), 2 GB (Werkgeheugen (RAM))
Geheugenkaart-slot
Voeding
Batterij 2700 mAh

Alle Google Nexus 5X specificaties


Video’s over de Google Nexus 5X

Google Nexus 5X video sample: via @YouTube

Google Nexus 5X by LG slow motion video demo: via @YouTube


Alternatieven van de Google Nexus 5X

Scroll de tabel hieronder om meer te zien
Productafbeeldingen zijn op schaal
Google Nexus 5X (H791F)
Apple iPhone 8 Plus (A1905)
Apple iPhone 7 Plus (A1785)
Samsung Galaxy S7 (G930F)
Samsung Galaxy A5 (2017) (A520)
 Huidig product    
Vingerafdruk-herkenning
Android7.1
7.0 (Nougat)6.0 (Marshmallow)
Kleurenbeeldscherm5.2 inch, TFT5.5 inch, IPS5.5 inch, IPS5.1 inch, Quad HD Super AMOLED5.2 inch, Full HD Super AMOLED
Camera12.3 MP12 MP, dubbele camera-sensor12 MP, dubbele camera-sensor12.2 MP16 MP
Processor1.8 GHz, Qualcomm Snapdragon 808, hexa coreApple A11 BionicApple A10 Fusion, quad coreSamsung Exynos 8890, octa core1.9 GHz, octa core
Selfiecamera5 MP7 MP5 MP5 MP16 MP
4G (LTE)
Intern geheugen16 GB (Opslaggeheugen), 32 GB (Opslaggeheugen), 2 GB (Werkgeheugen (RAM))128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 64 GB (Opslaggeheugen), 3 GB (Werkgeheugen (RAM))128 GB (Opslaggeheugen), 256 GB (Opslaggeheugen), 32 GB (Opslaggeheugen), 3 GB (Werkgeheugen (RAM))32 GB (Opslaggeheugen), 64 GB (Opslaggeheugen), 4 GB (Werkgeheugen (RAM))32 GB (Opslaggeheugen), 3 GB (Werkgeheugen (RAM))
Geheugenkaart-slot
Batterij2700 mAh2691 mAh2900 mAh3000 mAh3000 mAh

Volledige vergelijking Google Nexus 5X en deze alternatieven of vergelijk met andere modellen


Vragen en antwoorden over de Google 5X