Android P krijgt ondersteuning voor 'notch'


Nu fabrikanten steeds vaker een inkeping bovenin het scherm gebruiken om sensoren en camera's weg te werken komt Google ze nu tegemoet; de volgende versie van Android krijgt ingebouwde ondersteuning daarvoor. De zogenaamde notch bestaat al enige tijd maar sinds de iPhone X van Apple neemt het een vlucht.

In de zoektocht naar almaar grotere beeldschermen komen kritische onderdelen zoals sensoren en camera's in het gedrang. Je kunt ze allemaal boven het scherm plaatsen, zoals Samsung en LG doen. Nadeel is wel dat het scherm dan zo niet strak tegen de rand aan kan zitten als je zou willen. Een andere mogelijkheid is om een inkeping te maken waaromheen het scherm zit. Dat doen Essential en Apple momenteel maar veel meer fabrikanten zouden met een soortgelijke oplossing bezig zijn. Zo hebben we al prototypes voorbij zien komen van Asus, Huawei, Xiaomi en Sharp. Om die het leven iets makkelijker te maken zou Google werken aan notch-ondersteuning in de volgende versie van Android genaamd P.

Essential Phone notch
Door Apple populair gemaakt, maar zeker niet gedacht; de notch

Android P heeft nog geen officiële naam al meldt Bloomberg dat het intern bij Google als Pistachio Ice Cream wordt aangeduid. Naast het overweg kunnen met de 'notch' zou Android P een stap verder gaan en ondersteuning hebben voor meerdere schermen of gevouwen scherm. Handig voor de aankomende opvouwbare Samsung Galaxy-telefoon. Verder zou Google zich met Android P willen richten op een nauwere integratie met Google Assistant. Die laatste is niet vreemd gelet op de toegenomen strijd op de markt van virtuele assistenten. Die van Google presteert momenteel erg goed en Google wil uiteraard die voorsprong behouden. De eerste details over Android P horen we ongetwijfeld tijdens het aankomende Google I/O. Dat event wordt traditiegetrouw gebruikt om de volgende Android-versie toe te lichten. Google I/O 2018 start dinsdag 8 mei.


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel