Android


Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons en tablets van Google. Het is momenteel qua marktaandeel het meest populaire platform en wordt door vele fabrikanten zoals Samsung, Huawei en LG gebruikt.

Met Android is het mogelijk om apps te downloaden vanuit een app-winkel, bij Android heet dat de Google Play Store. Hier zijn inmiddels 2,7 miljoen apps te vinden (februari 2017), gratis en betaald. Google kondigde de eerste publieke versie van Android in 2009 aan. Vrijwel ieder jaar kwam Google met een update waarbij het codenamen van toetjes of lekkernijen gebruikt. Het loopt hierbij het alfabet af al begon de eerste consumentenversie met een C; versie 1.5 'Cupcake'. De letters A en B zijn overgeslagen omdat die versies in beta bleven.

Android-versies

CodenaamVersieLanceerdatumNieuwe functies
Cupcake1.5april 2008Ondersteuning voor Bluetooth
Donut1.6september 2009Ondersteuning voor grotere schermen
Eclair2.0 - 2.1oktober 2009Nieuw homescreen en camera-app
Froyo2.2mei 2010Snelheidsverbeteringen en WiFi-hotspot
Gingerbread2.3december 2010Nieuwe layout, NFC-ondersteuning
Honeycomb3.0 - 3.2februari 2011Tablet-ondersteuning
Ice Cream Sandwich4.0oktober 2011Holo huisstijl, Face Unlock ontgrendeling
Jelly Bean4.1 - 4.3juli 2012Snelheidsverbeteringen
KitKat4.4oktober 2013Ondersteuning voor low-end hardware
Lollipop5.0 - 5.1november 2012Material Design huisstijl
Marshmallow6.0oktober 2015Ondersteuning voor vingerafdrukscanners
Nougat7.0 - 7.1augustus 2016Split-screen en automatische updates
Oreo8.0 - 8.1augustus 2017Picture-in-Picture en nieuwe emoji
“P”9.0-Ondersteuning notch, digitale bewustwording

Android Open Source Project (AOSP)

Android is een Open Source besturingssysteem dat door Open Handset Alliance wordt uitgegeven. Google is van deze organisatie veruit het belangrijkste lid en draagt het meeste bij aan Android. De code van Android is vrij beschikbaar en fabrikanten kunnen er vrijelijk mee aan de slag. Als fabrikanten die Android toepassen op producten toegang tot de Google-diensten zoals de Play Store willen dan dienen ze zich wel aan sommige regels te houden. Wie dat niet wil kan alsnog een eigen versie van het Android Open Source Project beginnen. Sommige van deze zogenaamde Custom ROMs zijn relatief populair. Het tot eind 2016 ontwikkelde CyanogenMod geldt wellicht als het bekendste, inmiddels die Custom ROM opgevolgd door LineageOS. De ondersteuning van deze besturingssystemen is niet van Google afkomstig en ze hebben veelal ook geen toegang tot Google-diensten zoals de Play Store. In plaats daarvan worden alternatieve app-winkels gebruikt.

Grafische schillen (UX)

Een belangrijke reden waarom Android zo groot geworden is, is dat fabrikanten zelf hun eigen schil kunnen maken die de gehele look-and-feel wijzigt. Deze zogenaamde user interface (UI) of user experience (UX) is veelal herkenbaar voor een merk. Zo maakt Samsung voor haar Android-toestellen gebruik van Experience (voorheen TouchWiz), HTC van Sense en Huawei van EMUI. De UX kan naast een specifiek uiterlijk ook specifieke functionaliteiten en apps bevatten. Het zorgt ervoor dat fabrikanten een herkenbaar en vertrouwd product kunnen uitbrengen dat weliswaar Android draait maar toch onderscheidend is. Veel grafische schillen krijgen het verwijt dat ze onnodig veel onnodige functies aan Android toevoegen waardoor het meer ruimte in beslag neemt en minder snel is.

Nexus, Android One en Pixel

Google bouwt niet alleen Android zelf, het brengt zo nu en dan ook hardware uit dat Android draait, standaard Android welteverstaan. Zo begon het in 2010 met de Nexus-lijn dat het met wisselende exclusieve partners ontwikkelde. Google zette de grote lijn uit en partners konden de rest invullen. De Nexus-lijn onderscheidde zich door betaalbare en toch high-end producten die standaard Android draaien. Er lag geen kenmerkende schil (UX) bovenop. Google startte eind 2014 ook het Android One-project dat fabrikanten in staat stelt om goedkope low-end telefoons te maken die toch een volwaardige Android-ervaring bieden. Android One-modellen vinden we vooral in opkomende markten al kwam de General Mobile Android One van Turkse makelij hier uiteindelijk ook uit. Eind 2016 brak Google met haar strategie om zelf geen telefoons te maken met de introductie van de Pixel en Pixel XL. Deze toestellen verschillen met de Nexus omdat Google zelf de telefoon van A tot Z ontworpen heeft, op de markt brengt en de marketing ervoor verzorgd. Bovendien maakt de Pixel geen gebruik van de standaard Android Launcher maar van een licht aangepaste variant om toch onderscheidend te kunnen zijn.

Alternatieven

Concurrenten voor Android zijn iOS van Apple dat voor iPhone en iPads gebruikt wordt, Tizen dat Samsung voor wearables gebruikt en natuurlijk Windows van Microsoft. Verder zijn er nog alternatieve besturingssystemen zoals BlackBerry 10 en Sailfish maar die zijn qua marktaandeel erg klein.

Opvolger

Ondanks dat Android onbetwist marktleider is op het gebied van mobiele platformen werkt Google intussen aan een nieuw besturingssysteem genaamd Fuchsia. Het is op moment van schrijven nog niet bekend wat Google's bedoelingen zijn met Fuchsia maar uit uitgelekte informatie blijkt dat Google zich met name richt op een snelle interface met hoge verversingssnelheid (refresh rate) dat overweg kan met verschillende soorten apparaten. Fuchsia is in tegenstelling tot Android niet gebaseerd op Linux maar maar gebruikt van een eigen ontwikkelde microkernel genaamd Zircon (voorheen Magenta).


Vermelde toestellen