Apple voor het eerst meer dan 1 biljoen dollar waard

Oftewel 1.000.000.000.000 dollar


Apple's aandeel schoot vandaag ruim door de 200 dollar heen waarmee het bedrijf voor het eerst een marktwaarde bereikte van 1 biljoen dollar. Apple is hiermee het eerste technologiebedrijf dat die mijlpaal bereikt en zich in een heel schaars select clubje mag voegen.

Het aandeel Apple steeg na positieve kwartaalcijfers die het onlangs publiceerde. Normaliter is het derde kwartaal een rustig kwartaal voor Apple in afwachting van de aankondiging van nieuwe iPhones het kwartaal daarop. Beurshandelaren konden die nieuws erg waarderen en beloonden Apple met een hogere koersprijs. Wie alle uitstaande aandelen bij elkaar optelt komt daarmee uit op 1 biljoen dollar, een bijzonderheid in onze moderne tijd. Eerder ging olieproduct PetroChina hen voor. Apple is trouwens niet het duurste bedrijf ooit, die eer gaat naar onze eigen Nederlandse VOC dat op z'n hoogtepunt omgerekend 7 biljoen waard was.

CEO Tim Cook tijdens WWDC 2018
Het is CEO Tim Cook gelukt: de biljoen doorbreken

Toch is het een enorme prestatie voor een bedrijf dat begon met uitbrengen van personal computers. Het wist zichzelf telkens opnieuw uit te vinden nadat het enkele keren op de rand van de afgrond stond. Zo werd het met de introductie van de iPod erg groot op muziekgebied en verraste het vriend en vijand met de extreme populariteit van de iPhone. Apple weet ook heel erg goed dat succes vast te houden mede door klanten aan zich te binden binnen haar ecosysteem. Waar aartsrivaal Google keer op keer door de mededingingsautoriteiten op de vingers wordt getikt voor het hebben van een monopolie blijft Apple vooralsnog handig buiten schot. Onlangs nog haalde Apple zich de woede van fansites op de hals door geen commissie meer te betalen over linken naar van apps. Voorheen ontvingen die een 2% vergoeding over zowel app als in-app-verkopen. Daarvoor was de vergoeding al gedaald van 7%. Een groot probleem wanneer dit je belangrijkste bron van inkomen is.

Dual SIM

Wie nu denkt dat alles wat omhoog gaat ook weer naar beneden gaat moet mogelijk nog even geduld hebben. Vooralsnog lijkt Apple's hegemonie niet uitgewerkt. Het bedrijf weet knap telkens tegen de verwachting in haar marktaandeel te behouden en soms zelfs uit te breiden. Het gerucht dat het bedrijf voor het eerst Dual SIM-iPhones gaat uitbrengen zal daar zeker aan bijdragen. Intussen zit de concurrentie ook niet stil, wat gezond is, en kopiëren er lustig op los. Zo gaan we de notch vermoedelijk het komende jaar nog veelvuldig terugzien, tegen beter weten in. Iedereen wil een biljoen dollar waard zijn.


Prijsvergelijker Apple iPhone X
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB Space Grey Refurbished
€ 202,00 € 202,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone X


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel