Apple boekt recordomzet, verkocht 77,3 miljoen iPhones

Eerste fiscaal kwartaal 2018 beste uit bedrijfsgeschiedenis


Apple presenteerde afgelopen nacht haar kwartaalcijfers en publiceerde een toelichting daarop. Daaruit bleek dat het bedrijf uit Cupertino maar liefst 77,3 miljoen iPhones verkocht had, 1% minder dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden. De omzet kwam uit op 88,3 miljard dollar, een record.

Het zal daarom Apple weinig uitmaken dat het iets minder iPhones verkocht had dan analisten rekening mee hadden gehouden. Niet omdat het verschil erg klein is maar omdat de gemiddelde prijs voor een iPhone spectaculair gestegen is. Dat heeft alles te maken met de hogere verkoopprijs van de iPhone X in vergelijking met andere modellen. Het instapmodel van de X ging als eerste iPhone ooit door de 1000 dollar-grens.

Apple omzet per kwartaal
Apple boekt recordomzet

Van de 88,3 miljard dollar, omgerekend een duizelingwekkende 70,6 miljard euro, kon het 20,1 miljard dollar bijschrijven als winst. Hiermee komt de totale bankrekening van Apple uit op 285 miljard dollar, nu heeft het ook nog 122 miljard dollar schuld dus daar blijft toch nog een meer dan keurige 163 miljard dollar van over. Omgerekend is dat 130,3 miljard euro. Het lijkt analisten niet te deren dat Apple 1% minder iPhones verkocht dan hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat komt vooral omdat Apple met de introductie van de iPhone X naast de iPhone 8 en 8 Plus een geheel nieuwe categorie heeft neergezet. Bovendien één met een veel hogere instapprijs waardoor het appels met peren vergelijken is. Het aandeel Apple steeg dan ook nabeurs licht.

Apple Watch grootste uitblinker

De iPhone is wel het grootste succesnummer van Apple, het is voor 70% verantwoordelijk voor de omzet. De meest lucratieve categorie daarna is 'services'. Dat is een verzamelnaam waar onder andere de App Store, iTunes en iCloud vallen. Doordat steeds meer mensen met een zogenaamde iDevice rondlopen steeg deze categorie dan ook met 18% jaar-op-jaar. Apple verkocht afgelopen kwartaal 13,2 miljoen iPads, iets meer dan een jaar geleden, het aantal verkopen van Mac-computer daalde juist. Grootste uitblinker is echter de 3e generatie Apple Watch waarvan de verkopen in twee jaar tijd verdubbelden. Ook in vergelijking met een jaar geleden deed de wearable-lijn het goed en steeg de omzet met een meer dan keurige 70%. Hiermee lijkt de Apple Watch eindelijk het succes te worden waar het eerder op hoopte.

Foto: MacRumors


Prijsvergelijker Apple iPhone X
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB Silver Refurbished
€ 175,00 € 175,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone X


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel