Apple viert 10-jarig bestaan iPhone met revolutionaire iPhone X


Apple komt op de 10e verjaardag van de iPhone met een totaal andere iPhone dan we gewend zijn. De iPhone X, spreek uit als iPhone Ten of iPhone tien verwijzend naar het Romeinse getal 10, krijgt een geheel nieuwe vormgeving zonder homeknop maar met schermvullend display.

Apple pakt flink uit met de iPhone X en spaart daarbij geen enkel heilig huisje. Het durft zelfs de homeknop, iets wat vanaf de eerste iPhone aanwezig was, weg te laten. Ergens jammer want hierin verwerkt Apple sinds de iPhone 5s een vingerafdrukscanner voor snel en enigszins beveiligde toegang. In de plaats daarvan introduceert Apple nu Face ID dat via gezichtsherkenning werkt en volgens het bedrijf vele malen veiliger werkt. Hiervoor heeft het diverse techniek ingebouwd in de inkeping bovenin het scherm genaamd TrueDepth camera. Deze herkent gezichten ook in het donker. Doordat deze diepte kan waarnemen moet het lastig worden om hem te foppen met zeg een foto of masker.

iPhone X

Om het gemis van de homeknop te verzachten verhuist Apple een deel van de functionaliteit naar de powerknop aan de zijkant. Die is daarmee ook direct omgedoopt tot Side Button en is bovendien groter gemaakt. Je kunt er Siri mee oproepen door lang in te drukken of Apple Pay door twee keer kort te klikken, net als vroeger bij de homeknop. Al deze wijzigingen levert extra veel schermruimte op. Apple benut die met een geheel nieuwe interface. Zo wordt de extra ruimte onderaan het scherm gebruikt voor de nieuwe werkbalk. Hierin staan je meest favoriete en laatst gebruikte apps. Daar weer onder zit een horizontale lijn. Veeg dat naar boven en je keert terug naar het homescreen. Door tijdens het vegen even te wachten openen al je apps in een soort kaartenweergave zodat je kunt multitasken.

TrueDepth camera iPhone X
De TrueDepth-camera van de iPhone X

De behuizing is gemaakt van een roestvrijstalen rand die twee glasplaten bij elkaar houdt. Apple komt hiermee sinds de iPhone 4s dus weer met een volledig glazen telefoon. Dat glas is ditmaal nodig om draadloos opladen mogelijk te maken. Dat werkt door een metalen achterkant stukken lastiger. Apple maakt gebruik van de standaard van Qi waardoor je nu al vele accessoires kunt gebruiken. Apple komt volgend jaar met een eigen oplaadmat genaamd AirPower die groter is waardoor je tegelijkertijd ook je Apple Watch en nieuwe AirPods kunt opladen. Achterop zit nog een wijziging. De dubbele camera die Apple bij de iPhone 7 Plus introduceerde zit hier onder elkaar. Een echte reden daarvoor gaf Apple niet. Nieuw aan de camera is dat beide exemplaren optisch gestabiliseerd is en dat de flitser nu uit vier LEDs bestaat. Het is voor het eerst dat Apple het mogelijk maakt om een iPhone draadloos op te laden. Het bedrijf deed hiervoor al ervaring op met de Apple Watch waarbij opladen via een min of meer soortgelijke manier plaatsvindt.

AirPower

De iPhone X zit qua formaat tussen de iPhone 8 en iPhone 8 Plus in. Zo komt het formaat van de behuizing redelijk overeen met de iPhone 8 terwijl het schermformaat dan weer overeenkomt met de iPhone 8 Plus. Qua prijs zit het toestel allesbehalve daar tussenin. Apple plaatst de iPhone X in een aparte categorie helemaal bovenaan de twee. Dat zien we terug aan de prijs, die begint bij 999 dollar. Nog nooit eerder kreeg een iPhone instapmodel zo'n hoge prijs. De Apple iPhone X wordt 3 november verwacht in de kleuren Space Grey en Silver. De pre-order start 27 oktober.


Prijsvergelijker Apple iPhone X
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Belsimpel
64 GB Silver Refurbished
€ 175,00 € 175,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Apple iPhone X


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel