Persafbeeldingen tonen Microsoft Lumia 950 en 950 XL


De persafbeeldingen van Microsoft's nieuwe vlaggenschepen zijn binnen. Ook de specificaties van de Lumia 950 (Talkman) en Lumia 950 XL (Cityman) liggen op straat.

Beide toestellen staan gepland voor oktober wanneer Microsoft het officiële startschot geeft voor Windows 10 Mobile. Wat ze verder naast Windows 10 gemeen hebben is dat er op de achterkant een Windows-logo staat en dat de camera iets uitsteekt. De Lumia 950 (Talkman) van 5,2 inch groot is het zwarte toestel en de Lumia 950 XL (Cityman) van 5,7 inch is de blauwe.

Microsoft Lumia 950 XL CitymanMicrosoft Lumia 950 Talkman

De afbeeldingen zijn afkomstig van Evan Blass die wel vaker informatie over nog niet officiële toestellen brengt. Het moet worden gezegd maar wat opvalt is dat beide toestellen een relatief grote schermrand hebben. Vooral de 5,2 inch grote Lumia 950 heeft er last van. Onduidelijk is nog of Microsoft gebruik maakt van virtuele bedieningstoetsen die op het scherm worden weergegeven. Als daar geen sprake van is dan wordt het er nog erger op.

Overeenkomsten

Het grootste verschil tussen de 950 en 950 XL zit hem in het schermformaat; 5,2 tegen 5,7 inch. Beiden draaien een Quad HD-resolutie en maken gebruik van een OLED-paneel. Wat beide toestellen nog meer gemeen hebben is de 20 megapixel PureView-camera, een 5 megapixel selfiecamera, 3 GB aan werkgeheugen, 32 GB aan opslaggeheugen wat uitbreidbaar is met microSD-kaartjes, USB Type-C en de aanwezigheid van een irisscanner. Die laatste kan toegang tot het apparaat geven via Windows Hello.

Microsoft Lumia 950 XL Cityman Continuum
De Lumia 950 XL met de Continuum-functie

Verschil Lumia 950 en 950 XL

Verschillen zijn er ook. De Lumia 950 maakt gebruik van een zeskernige Snapdragon 808 en de Lumia 950 XL van een Snapdragon 810. Logischerwijs zit er ook verschil in de batterijcapaciteit; 3.000 tegen 3.300 mAh. In beide gevallen kan de batterij wel zelf verwisseld worden. De Microsoft Lumia 950 XL krijgt standaard draadloos opladen ingebouwd, bij de Lumia 950 is dat alleen mogelijk via een apart verkrijgbare cover. Daarmee wordt al verklapt waar Microsoft de Lumia 950 en 950 XL van heeft gemaakt; plastic. Of beter gezegd; polycarbonaat. Ander voordeel dat de Microsoft Lumia 950 XL heeft is dat hij ondersteuning biedt voor de Surface Pen waarmee ook de Surface tablets te bedienen zijn. De Continuum-functie zal voor de Lumia 950 XL in ieder geval mogelijk zijn, of de Lumia 950 dat ook kan is afwachten.

Microsoft Lumia 950 en 950 XL in Nederland

Microsoft zal beide toestellen wereldwijd willen uitbrengen al was het maar om het dalende marktaandeel van Windows (Phone) een halt toe te roepen. We gaan er dus ook vanuit dat beide toestellen voor de feestdagen in de Nederlandse winkels liggen. Prijzen zijn er nog niet maar eerder werd wel gesuggereerd dat die aan de hoge kant liggen.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel