Nieuwe Google-telefoons heten geen Nexus meer


De nog door Google en HTC uit te brengen Sailfish en Marlin krijgen niet de Nexus-naam mee. Google lijkt hiermee te breken met een jarenlange traditie. Bovendien draaien de toestellen niet een volledige stock-versie van Android.

Voorgaande jaren was het altijd zo dat een fabrikant voor Google één of meerdere Nexus-telefoons mocht maken. Die draaiden een stock-versie van Android en ontvingen doorgaans als eersten een Android-update. Daar komt verandering in nu Google volgens Android Central afstapt van deze naamgeving. Hoe de 5 inch grote Sailfish en 5,5 inch grote Marlin dan gaan heten is onbekend. In eerder opgedoken plaatjes ontbrak al het Nexus-logo.

Nexus
Op Google's telefoons van 2015 stond nog gewoon 'Nexus'

Een ander verschil is dat Google's toestellen straks niet meer een pure versie van Android zullen draaien. Zo zal er geen gebruik worden gemaakt van de stock launcher maar van een aangepaste versie. Hiermee wil Google onderscheid aanbrengen tussen haar eigen telefoons en andere Android-smartphones. Mogelijk zal er ook andere software te vinden zijn op de Marlin en Sailfish die niet strikt deel uitmaken van standaard Android. Wel lijkt het in de lijn der verwachting te liggen dat de Marlin en Sailfish tot de eerste modellen behoren om een nieuwe Android-update te ontvangen. Beide modellen worden mogelijk aangekondigd als Google de eerste onderhoudsupdate van Nougat uitbrengt.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel