Nederlandse 5G-veiling vandaag van start


Het grote moment is daar; de veiling van de Nederlandse 5G-frequenties is dan eindelijk begonnen. In het geheim mag er geboden worden, zodra de veiling voorbij is horen we wie de winnaars zijn en hoeveel er geboden is.

Het gaat om de veiling van drie verschillende frequenties; 700, 1400 en 2100MHz. Enkele van die frequenties worden momenteel al voor 4G gebruikt. Wat de uiteindelijke winnaar van de veiling met het spectrum gaat doen is aan hen. Ze kunnen er 4G op gebruiken maar het ligt meer voor de hand dat hierop 5G wordt gebruikt. Tijdens het veilen geldt er radiostilte. Het publiek weet pas achteraf wie de winnaar is en hoeveel ze daarvoor hebben betaald. Zolang er geboden (en overboden) wordt loopt de veiling. We weten dus ook niet wanneer deze klaar is.

5G veiling
Eenmaal, andermaal

Er worden voorlopig nog geen zogenaamde mmWave-frequenties geveild. Dit zijn frequenties boven de 6GHz waar de 5G-techniek volledig tot z'n recht komt. Ook de 3.5GHz frequenties blijft voorlopig maar tenminste tot 2021/2022 ongemoeid. Het uitzenden op deze frequentie is momenteel in de Noordelijk helft van Nederland verboden. Dit heeft alles te maken met het afluisterstation in Burum (Friesland). Deze wordt verhuisd naar een ander (onbekend) land. Zodra dit gereed is kan ook die frequentieband geveild worden.

Staatskas

De opbrengst van de veiling gaat naar de staatskas. Wij zijn als Nederlanders dus gebaad bij een hoge opbrengst. De veiling van 4G-frequenties leverde ons in 2012 maar liefst 3,8 miljard euro op. Dat was alweer flink hoger dan de veiling van 3G destijds in 2000 die 2,7 miljard euro opleverde. Die uitkomst van die veiling bracht KPN destijds flink in de financiële problemen. Het is daarom maar de vraag of er dit keer records gaan sneuvelen.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel