EU maakt begin met 5G mobiel internet


Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen. Europa lijkt te leren van de late uitrol van 4G in z'n lidstaten en richt zich nu al op de volgende generatie mobiel internet. Snel hoeven we 5G-internet trouwens niet te verwachten.

Onze eigen Nederlandse Neelie Kroes tekende vandaag in Seoel een overeenkomst met de Zuid-Koreanen om gezamenlijk te werken aan 5G. Je hoeft de volgende generatie mobiel internet trouwens niet snel te verwachten. Eerst moeten ze het nog eens worden over een standaard. Een probleem wat zich momenteel met 3G en 4G-netwerken voordoet, namelijk de talloze frequentiebanden, moet met 5G tot het verleden behoren. De Europese Commissie en de Zuid-Koreanen willen afspraken maken over het gebruik van dezelfde frequenties zodat je ook buiten je eigen landsgrenzen van 5G-internet gebruik kunt maken.

European Comission from 1G to 5G
Van 1G naar 5G

Pas in 2016, als de standaard er hopelijk is, wordt een begin gemaakt met de eerste praktijkopstellingen. Volgens mevrouw Kroes is dit de eerste keer dat regeringen aan een dergelijk project met elkaar samenwerken en waarbij ook private bedrijven meewerken. Dat het de Europese Commissie menens is blijkt wel uit het feit dat het 700 miljoen euro uittrekt voor het 5GPPP-project. Dit geld wordt over 7 jaren uitgesmeerd. Ook bedrijven betalen mee aan de uitrol van 5G, zij leggen met 3 miljard euro 5x meer neer.

Bron: Europa.euPraat mee over dit artikel