Sony heeft bolle camerasensor klaar voor massaproductie


Sony zou wel eens op punt kunnen staan om een camera-revolutie te veroorzaken in de smartphonemarkt. Ze kunnen namelijk beginnen met de productie van camerasensoren met een lichte bolling. Een klein verschil maar met grote gevolgen.

Een camera is zo goed als z'n lens. Dat geldt al jarenlang zo en dat is vandaag de dag nog steeds waarheid als een koe. Een groot nadeel is dat die lens onnodig ingewikkeld moet zijn om het licht zo goed mogelijk te verspreiden op de achterliggende sensor. Er zijn daarom zelfs meerdere lenzen nodig om het licht bijvoorbeeld goed in de hoeken te krijgen. Een probleem wat eenvoudig opgelost kan worden door een bolle sensor te maken, exact wat Sony nu heeft gedaan.

Curved CMOS sensor from Sony
De sensor van Sony heeft net als het menselijk oog een lichte bolling

Gevolg is dat de lens een stuk eenvoudiger kan worden. En eenvoudiger betekent een dunnere cameramodule. Iets wat in een mobiele telefoon altijd handig is. Een ander voordeel van minder lenzen is dat er tot 1,4x meer licht op het midden van sensor valt. Op de rand van de sensor zou zelfs tot 2 maal zoveel licht vallen. Foto's in het donker zijn dus nog beter belicht. Eigenlijk is het vreemd dat fabrikanten niet eerder op dit idee zijn gekomen, de kromme sensor lijkt namelijk veel meer op het menselijk oog. En de beste inspiratie komt uit de natuur. Wanneer we deze nieuwe sensor voor het eerst in telefoons aantreffen is nog onbekend.

Bron: Spectrum.ieee.org


Prijsvergelijker Sony Xperia Z2

Toon alle aanbiedingen van de Sony Xperia Z2


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel