Nederlandse 5G-veiling levert 1,2 miljard euro op


De Nederlandse veiling van 5G-frequenties is afgelopen en heeft in totaal 1,23 miljard euro opgeleverd. De drie deelnemende partijen KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo hebben ieder frequentiebanden bemachtigd.

De multibandveiling startte op 29 juni en liep net zolang er geboden werd. Vandaag maakte het Agentschap Telecom bekend dat de veilig is afgelopen en zowel KPN, T-Mobile als VodafoneZiggo delen van het spectrum hebben bemachtigd. Het gaat om frequenties op 700, 1400 en 2100 MHz waar straks ook 5G op aangeboden kan worden. Het is aan de telecomprovider waar ze de frequentie precies voor gaan gebruiken.

Multibandveiling

Binnen de 3 frequentiebanden waren er 26 slots te verloten. Het meest werd er betaald voor de 700 MHz band. Een enkele vergunningen leverde bijna 79 miljoen op, bijna 2,5x meer dan in de 1400 MHz band. Hoe lager de frequentie hoe groter het bereik waarmee een aanbieder er dus in theorie meer klanten mee kan bereiken. Het grote nadeel van de lage golf; je behaalt er niet de hoge snelheden mee die 5G belooft. Daarvoor moeten straks de mmWave-banden gebruikt worden maar die werden nu nog niet geveild.

Reacties KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile

Het meeste geld werd neergelegd door KPN: 415,9 miljoen. In totaal bemachtigde KPN 9 verschillende vergunningen; evenveel als VodafoneZiggo die met 415,8 miljoen iets goedkoper uit was. T-Mobile betaalde met 400,1 miljoen het minst maar bemachtigde op de 1400 MHz band een vergunning minder. Toch denkt het bedrijf een "uitstekende uitgangspositie voor 5G" te hebben bemachtigd. Ook KPN is tevreden met de uitkomst van de veiling en laat weten dat het spoedig 5G-diensten wil gaan aanbieden. VodafoneZiggo sluit zich hierbij aan en meldt zeer tevreden te zijn met het verworven spectrum.

Alleen maar winnaars dus inclusief de Nederlandse Staat. Die schreef met de veiling 1,2 miljard euro bij. Geen record maar nog altijd hoger dan het minimumbedrag van 900 miljoen euro.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel