Uitrol 5G dreigt vertraging op te lopen vanwege afluisterstation


KPN waarschuwt dat de uitrol van 5G in Nederland vertraging dreigt op te lopen. Reden is dat de beoogde 3.5 GHz frequentie niet overal gebruikt mag worden vanwege het afluisterstation in Burum.

In Europees verband is de 3.5 GHz frequentie aangewezen als de ideale frequentie voor het nog uit te rollen 5G. In Nederland is deze frequentie boven de lijn Amsterdam-Zwolle verboden om interferentie met het satellietstation Burum (Friesland) te voorkomen. Dit zogenaamde Stratos-satellietgrondstation is in staat om communicatieverkeer van Intelsat- en Inmarsat-satellieten te onderscheppen. In 2020 staat een evaluatie gepland over het gebruik en verbod op de 3.5 GHz frequentie. KPN vreest dat dit de landelijk uitrol van 5G in de weg zit.

Satellietgrondstation NSO Burum Friesland
Big Brother is watching you

Er worden momenteel al op kleine schaal testen met 5G in Nederland uitgevoerd, met name rondom het gebied Loppersum in Noord-Oost Groningen. Men maakt daar echter gebruik van andere frequenties. 5G kan straks gebruikt worden voor onder meer autonoom autorijden vanwege de snelle responstijden. KPN vraagt Minister Kamp (VVD) van Economische Zaken om het frequentiebeleid te wijzigen en beter aan te laten sluiten op de Europese ontwikkelingen. Als het dat niet doet dan dreigt Nederland de boot te missen en haar voorsprong op gebied van mobiele communicatie te missen. Nederland kent momenteel als één van weinige landen een landelijk dekkend 4G-netwerk.

Foto: Sjaak Kempe (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel