Loppersum krijgt landelijke primeur met 5G-proef


In het Groningse Loppersum wordt de eerste Nederlandse proef gehouden met 5G. Het gaat voorlopig om een besloten pilot die nog moet beginnen. Eerder al testte KPN 4G in dit gebied als alternatief voor vast internet.

Het kunnen aanbieden van snel internet in buitengebieden is al langer een probleem. Dergelijke gebieden hebben geen kabel en het is vaak ook niet rendabel die aan te leggen. Ook ADSL is geen alternatief omdat woningen te ver van de centrale liggen. Draadloos internet kan dan een uitkomst bieden, iets wat de test met 4G van KPN destijds al heeft aangetoond. Gebruikers krijgen dan een 4G MiFi router in huis waarmee alsnog snel internet aangeboden kan worden.

Loppersum train station
Snel internet in Loppersum

Oud eurocommissaris Neelie Kroes wil haast maken met de Europese uitrol van 5G. Voor Nederland is een bedrag van 50 miljoen euro uitgetrokken voor testen. Die eerste wordt nu dus in Loppersum gehouden. Wie het netwerk gaat opzetten is onbekend, maar het ligt voor de hand dat KPN dit doet. Het opzetten van een 5G-netwerk is één probleem dat overwonnen moet worden, ook is er nog geen apparatuur beschikbaar die overweg kan met de gigabit-snelheden die 5G belooft. Het zal dus nog wel even duren voordat 5G-internet voor iedereen beschikbaar is.

Update: De pilot zou een samenwerking zijn van het ministerie van Economische Zaken, TNO en dus waarschijnlijk KPN.

Foto: Jan Glas (cc)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel