Samsung test 5G-netwerk met snelheden tot 7,5 Gbit/s


Terwijl 2 van de 3 landelijke operators in Nederland inmiddels een landelijk dekkend 4G-netwerk hebben aangelegd is Samsung alvast bezig met de volgende generatie. En de snelheden die dat 5G-netwerk moet bieden liegen er niet om.

Wat te denken van een snelheid van 1,2 Gbit/s? Dat is namelijk de gemiddelde snelheid die onderzoekers haalden toen ze met 110 kilometer per uur over de weg raasden. Dat is flink meer dan de 120 Mbit/s maximaal theoretische snelheid die het huidige 4G-netwerk weet te behalen. In een stilstaande opstelling werd zelfs een snelheid van 7,5 Gbit/s behaald (eén gigabit is duizend megabit). Samsung maakte hierbij gebruik van de 28 GHz band.

In de regel geldt dat hoe hoger de frequentieband hoe moeilijker het is om grote afstanden te overbruggen. Samsung zegt dat deels te hebben opgelost dankzij 'Hybrid Adaptive Array Technology'. 5G is trouwens nog geen officiële standaard. Dat wordt ook niet voor 2016 verwacht. Pas daarna kunnen proefopstellingen gebouwd worden en eerste praktijktesten gedaan worden. De eerste 5G-telefoons worden zeker niet voor 2020 op de markt verwacht. Het duurt dus nog even voordat de gigabit-tijdperk aanbreekt.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel