Microsoft verkoopt telefoontak door aan Foxconn, nieuwe Nokia’s in de startblokken


Microsoft en Foxconn hebben een deal gesloten waarbij de laatste de featurephone-tak overneemt. In een nieuw te vormen bedrijf gaat Foxconn samen met de Finnen nieuwe Nokia-telefoons uitbrengen onder Android.

Het Nokia-verhaal kent geen fraai einde. Na overgenomen te zijn door Microsoft kwam er weinig van terecht mede doordat Microsoft aan Windows Phone/10 Mobile een lage prioriteit gaf. Nu na diverse afschrijven verkoopt Microsoft de telefoontak door aan een join venture waarin naast het Chinese Foxconn ook het overgebleven deel van Nokia actief in is. Het doel lijkt te zijn om nieuwe Nokia-telefoons terug te brengen in de schappen.

Nokia is terug

Naast telefoons moet het bedrijf ook Nokia-tablets op de markt brengen, allen draaiend onder het Android-besturingssysteem. Tegelijkertijd lijkt Microsoft de handdoek in de ring te gooien voor wat betreft nieuwe Lumia-toestellen. In een persbericht geeft het bedrijf aan de ontwikkeling van Windows 10 Mobile voort te blijven zetten en bestaande Lumia-modellen te ondersteunen, alsmede toestellen van derden. Het rept met geen enkel woord over eigen modellen. Het gerucht dat Microsoft ging stoppen met Lumia maar mogelijk wel met een Surface-telefoon komt gaan al langer.

Nieuwe Nokia's

De overname moet halverwege 2016 rond zijn en het hoofdkantoor van het nieuw op te zetten HMD Global moet komen in Finland. Hiermee lijkt er sprake te zijn van een soort doorstart. De eerste Nokia-smartphones kunnen nog wel even op zich laten wachten. Nokia bracht al eerder een Android-tablet uit onder de naam Nokia N1.

(via)


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel