Google geeft demo van Android N met ruime aandacht voor VR


Google heeft tijdens haar I/O event een demonstratie gegeven van de nieuwe versie van Android. De opvolger van Marshmallow gaat nog naamloos door het leven maar de beginletter staat wel vast; een N. Het bedrijf vraagt mensen nu voor suggesties.

Google richt zich met Android N op drie speerpunten; performance, security en productivity. Dat laat zich vertalen naar prestaties, beveiliging en productiviteit. Om ervoor te zorgen dat Android-apps sneller worden schreef Google eerder al een nieuwe API genaamd Vulkan. Het gaat hier vooral om grafische apps zoals games. Door gebruik te maken van Vulkan kan een ontwikkelaar rechtstreeks gebruikmaken van de GPU waardoor games betere graphics zullen krijgen. Ook niet-games zullen profijt hebben van Android N door de nieuwe JIT compiler. Deze zorgt ervoor dat apps tot 75% sneller geïnstalleerd worden en eenmaal geïnstalleerd 50% kleiner in omvang zijn.

Android N speerpunten

Ander speerpunt in beveiliging. Heikel punt van Android blijven de updates. Vanaf Android N kan je telefoon automatisch op de achtergrond updaten. Bij een volgende herstart zal de nieuwe versie live staan. Maar misschien wel de zichtbaarste verandering zit hem in productiviteit. Google gooit het multitaskoverzicht in Android N overhoop. Hier worden vanaf straks de laatste gebruikte 7 apps getoond. Twee keer klikken op de zogenaamde 'recents'-knop en je gaat naar je vorige app. Ook nieuw is de multi-window ondersteuning wat vooral bij grotere telefoons of tablets handig is. Picture-in-picture zal alleen voor Android TV beschikbaar komen.

Android N notificaties

Andere veranderingen zien we bij de notificaties, altijd al een sterk punt van Android. Vanaf versie N kun je notificaties per app instellen, bijvoorbeeld op stil of blokkeren. Ook wordt het mogelijk om direct vanuit een notificaties iemand te beantwoorden met een berichtje. Verder kent Android N nieuwe emoji's uit de Unicode 9.0 specificatie. Hierin zitten plaatjes voor onder andere werkende vrouwen en kan er gekozen worden uit huidtinten.

Android N emoji's

Instant apps

Een andere interessante demo liet de mogelijkheid zien om apps te gebruiken zonder ze te hoeven installeren. Dat kan handig zijn als iemand je bijvoorbeeld een BuzzFeed Video stuurt zonder dat je de BuzzFeed-app geïnstalleerd hebt. Android N zal dat deel van de app uit de Play Store halen wat nodig is om toch de video af te kunnen spelen. Er werd ook een demo getoond van een parkeerautomaat waarbij je met je Android-telefoon kunt afrekenen. In plaats van de bijbehorende parkeerapp eerst te moeten installeren kon dankzij een NFC-sticker alleen dat deel van de app geladen worden waardoor je kunt afrekenen. Android Instant Apps werkt zelfs op oudere versies van Android en moet later dit jaar uitkomen.

Google Daydream

Daydream

Een speciale sectie tijdens het Google I/O event ging over VR en de rol van Android daarin. Google kondigde een speciaal programma aan genaamd Daydream. Het is niets meer dan een set specificaties waaraan fabrikanten zich kunnen houden bij het ontwikkelen van nieuwe Android-telefoons en headsets waarin deze gestopt kunnen worden. Zie het als de Android-tegenhanger van de Samsung Gear VR. App ontwikkelaars kunnen vervolgens sneller apps schrijven voor al deze VR-brillen. In feite is Daydream de professionalisering van de Google Cardboard. Dat was nog een kartonnen hoesje, Daydream-producten worden een stuk krachtiger en professioneler. Tevens komt er een gestandaardiseerde controller waarmee je de apps kunt bedienen. De eerste Daydream Ready-producten worden in het najaar verwacht, onder andere van Samsung, HTC en LG.

Android N functies

Beta nu verkrijgbaar

Na eerdere developer previews is er nu voor het eerst een beta beschikbaar van Android N, onder andere voor de Nexus 5X, 6P en 6. De uiteindelijke versie zal later dit jaar uitkomen. Intussen kun jij nadenken over de naam. Ideeën daarover kun je achterlaten op android.com/n.


Prijsvergelijker Google Nexus 5X

Toon alle aanbiedingen van de Google Nexus 5X


Vermelde toestellen


Praat mee over dit artikel