Nokia zoekt partner om in 2016 telefoons te maken


In een blogpost probeert Nokia uit te leggen of ze ooit nog weer eens telefoons gaan maken. Kort samengevat; het is ingewikkeld. Voor het einde van 2016 zal dat sowieso niet gebeuren en bovendien gaat het hulp van buitenaf nodig hebben.

Nokia was ooit de grootste telefoonmaker ter wereld. Mensen kochten een Nokia omdat ze de naam kenden en die garant stond voor kwaliteit. In 2014 verkocht Nokia haar telefoontak aan Microsoft. Het heeft dus niet meer de kennis en mogelijkheden in huis om zelf een telefoon te ontwerpen, te maken en te verkopen. Mocht Nokia zich dus weer in de telefoniemarkt begeven dan zal het op zoek moeten naar een partner. En dat is juist wat ze nu doen.

Nokia telefoon
Mogelijk vanaf eind 2016 weer telefoons met "Nokia" erop

En niet zomaar een partner, ééntje die alles op zich neemt. Het enige wat Nokia doet is z'n naam eraan verbinden. Brand-licensing heet dat. Blijft een ander probleem overeind; de overeenkomst met Microsoft weerhoudt ze ervan om voor het vierde kwartaal van 2016 met een telefoon te komen. Een eerste telefoon zal daarvoor niet uitgebracht worden. Nokia heeft al wel een eigen tablet uitgebracht; de N1. Deze draait onder Android en maakt gebruik van Nokia's eigen launcher; Z Launcher. Het is niet ondenkbaar dat een toekomstige telefoon onder Android zal draaien. Overigens werd de N1 op een soortgelijke manier gemaakt en wel door Foxconn, hetzelfde bedrijf dat de iPhone in elkaar schroeft.

Bron: Nokia


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel