Chipworks schroeft Samsung Galaxy S7 edge open, doet enkele ontdekkingen


De jongens en meisjes van Chipworks gaan altijd grondig te werk. Ze schroeven niet alleen een toestel open, ze ontleden hem ook helemaal om er zo achter te komen van welke chips een fabrikant gebruikmaakt. Alle bevindingen lees je hier.

Om te beginnen hebben ze bij Chipworks de variant van de S7 edge ontleed met een Snapdragon 820-processor (MSM8996). Wij in de Benelux krijgen de versie met de Exynos 8890-chip. Daar houden de verschillen trouwens wel zo'n beetje op. De interesse van Chipworks ging met name uit naar de nieuwe 12 megapixel camera. Er moest wel een hele goede reden zijn om met minder megapixels te komen.

Samsung Galaxy S7 edge camera

Samsung mag dan wel minder pixels gebruiker, die pixels zijn bij de Galaxy S7 edge wel flink groter. Van 1,12 µm naar 1,4 µm. Hoe groter de oppervlakte van een pixel, hoe meer licht hij opvangt. Het vergroten van pixels is een bekende truc in de telecomwereld. HTC deed het met de UltraPixel en ook Apple is er niet vies van. Bij de iPhone 5s deden ze het bijvoorbeeld al zit de huidige iPhone 6s met pixels van 1,22 µm wel weer flink onder. Chipworks merkt verder op dat de Galaxy S7 edge gebruikmaakt van Dual Pixel Phase Detection Autofocus (PDAF), iets wat Canon in 2013 introduceerde met de EOS 70D. Bij die spiegelreflex kon 80% van het sensoroppervlakte meehelpen met de autofocus. Bij de camerasensor van de S7 edge is dat 100%. Een knappe prestatie vooral als je bedenkt dat de pixels van de 70D met 4,1 µm vele malen groter zijn. Onder de microscoop blijkt dat de cameramodule afkomstig is van Sony. Om welk type het precies gaat is nog onduidelijk maar geruchten spreken van de IMX260.

Samsung Galaxy S7 edge binnenkant

Chipworks heeft verder veel tijd besteed om alle onderdelen te identificeren. Zo hebben ze tijdens het ontleden ontdekt dat het LPDDR4-geheugen via een andere manier gesoldeerd is aan de processor. Dat kan mogelijk duiden op een grotere bandbreedte van het geheugen. Het zou ook te maken kunnen hebben met een efficiëntere warmteafgifte. Zoals bekend kunnen de laatste processors van Qualcomm erg heet worden. Opvallend is dat Samsung bij Hynix inkopen gedaan heeft voor het werkgeheugen. Het bedrijf maakt dit namelijk ook zelf. Wel van eigen makelij afkomstig is de Touch Screen Controller. Vroeger maakte Samsung vooral gebruik van controllers van derden.

Galaxy S7 in Nederland

Van de Samsung Galaxy S7 wordt trouwens verwacht dat hij grotendeels op eenzelfde manier in elkaar gezet is. Beide modellen liggen vanaf 11 maart in de Nederlandse winkel. Prijzen beginnen bij 699 euro voor de S7 en 799 euro voor de S7 edge. Vroege kopers krijgen daar gratis een Gear VR-bril bij ter waarde van 99 euro.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S7 edge
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Green Mobile
Silver Refurbished
€ 219,00 € 219,00   Bekijk
Amazon
Silver
€ 890,89 € 890,89   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S7 edge


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S7
  Uitvoering Prijs Incl. bezorging    
Media Markt
Black
€ 699,00 € 699,00   Bekijk

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S7


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel