Samsung toont processor die mogelijk in de Galaxy S6 zit


Samsung maakt naast kant en klare consumentenproducten ook componenten. Eén daarvan zijn processors. En ditmaal heeft Samsung een 14nm variant aangekondigd van de Exynos 7 octa. Interessant eraan is dat hij waarschijnlijk in de Galaxy S6 zit.

En daarom hebben we alle reden deze processor eens nader onder de loep te nemen. Grootste concurrent van deze Exynos 7 octa (7420) is de Snapdragon 810 van Qualcomm. Onlangs meldde Qualcomm al een belangrijke klant te zijn verloren en de Exynos 7420 is waarschijnlijk de reden. Terwijl de Snapdragon 810 op 20 nanometer is gebaseerd maakt Samsung het nog een stapje kleiner. De Exynos 7420 is vermoedelijk de eerste op grote schaal geproduceerde processor op 14 nm. Dat maakt volgens Samsung de 7420 tot 35% zuiniger dan de concurrentie terwijl hij tevens 20% krachtiger is.

Samsung Exynos 7 octa

Eigenlijk is de Exynos 7420 een prachtig staaltje techniek. Samsung gebruikt namelijk de driedimensionale FinFET-techniek waarvan ook moderne desktop-processors inmiddels gebruik van maken. Juist de combinatie van FinFET en een 14nm procédé maakt de Exynos 7420 uniek volgens Samsung. Het bedrijf sluit haar persbericht af met de wens de Exynos 7420 dit jaar in meerdere producten te zullen gebruiken. Hierop wordt hoogstwaarschijnlijk de Galaxy S6, de opvolger van de S5, bedoeld. Deze wordt naar alle waarschijnlijkheid voorafgaand aan het MWC aangekondigd op 1 maart aanstaande.

Voorheen nog Snapdragon

Tot voor kort maakte Samsung vooral van de processors van Qualcomm gebruik. Alle hier uitgebrachte Galaxy S-modellen beschikten over één. In andere delen van de wereld gebruikte Samsung nog wel eens haar eigen Exynos-chips. Echter had het moeite om op grote schaal deze chips te maken en was er ook geen duidelijk performanceverschil met de Snapdragon-chip die het gerechtvaardigden om over te stappen. Nu lijkt het verschil dus groot genoeg te zijn om de sprong te wagen. Het zal ongetwijfeld ook een extra omzetstijging opleveren voor de afdeling verantwoordelijk voor de Exynos-processors.


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S6

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S6


Prijsvergelijker Samsung Galaxy S5

Toon alle aanbiedingen van de Samsung Galaxy S5


Vermelde toestellen

Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel