Google verdiende 20,3 miljard euro aan Android


Alhoewel Google Android gratis weggeeft aan fabrikanten om er smartphones mee te maken verdiende het bedrijf er tot nu toe 20,3 miljard euro mee. Dat bedrag werd abusievelijk onthult door een advocaat van Oracle tijdens een rechtszaak.

Google is niet geheel blij met deze onthulling en stelt dat het bedrag vertrouwelijk was. De advocaat onthulde nog een getal en dat was hoeveel omzet Google binnenhaalt met Android. Het meest populaire mobiele besturingssysteem legde Google geen windeieren; 28,6 miljard euro werd er opgehaald. Daar blijft onder de streep dus 20,3 miljard euro van over. Google bracht Android eind 2007 uit en omgerekend betekent dat dus een winst van ruim 2,5 miljard euro per jaar. Om een en ander in perspectief te plaatsen; Apple verdiende vorig jaar naar verwachting tussen de 75 en 77 miljard euro aan haar iPhones.

Google Android
En Google zag dat het goed was...

Google en Oracle vechten momenteel een geschil uit in de rechtbank over het gebruik van Java. Android is gebouwd op die programmeertaal die op zijn beurt in bezit is van Oracle. Die laatste claimt dat Google stukken code heeft gebruikt zonder daarvoor te betalen. Ondanks dat Android gratis is kan Google er aan verdienen door advertenties te verkopen. Het vergaart veel informatie van gebruikers en kan hierdoor beter afgestemde advertenties tonen. Om tot slot nog even terug te komen op de vergelijking met Apple. Terwijl Google alleen geld verdient aan het besturingssysteem verdient Apple ook geld aan de hardware. Het is dus een beetje appels met peren vergelijken.


Gerelateerd nieuws


Praat mee over dit artikel