Google verder in het nauw na lekken mail Rubin


Een intern mailtje van 'Mr. Android' Andy Rubin aan de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, dreigt het bedrijf in problemen te brengen in een rechtszaak tegen Oracle.

Rubin was door de Google-oprichters gevraagd te zoeken naar een alternatief voor Java. Java wordt intensief gebruikt in zowel Android als Chrome, en was ten tijde van de mail wisseling tussen Rubin, Page en Brin eigendom van Sun, dat later overgeneomen werd door Oracle. Rubin kwam tot een duidelijk conclusie over alternatieven voor Java: they all suck. Hij adviseerde om daarom een licentie op Java te nemen. Dat gebeurde niet. Wel bleef Java deel uitmaken van Android en Chrome.

Android large
'Andy' ligt onder vuur wegens gebruik van Java

Oracle ziet nu hoeveel succes Google met Android heeft, en eist miljarden voor het gebruik in Android en Chrome. Het mailtje waarin Rubin adviseert om een licentie te nemen is daarbij één van de bewijsstukken die Oracle in de rechtszaak wil gebruiken. Dit ene mailtje kan Google duur komen te staan. De verwachting is overigens dat een definitieve uitspraak pas in 2012 komt.

Bron: Fosspatents.blogspot.com



Praat mee over dit artikel