Chinese Firewall blockt Windows Marketplace


Chinesen met een Windows Phone toestel zijn sinds kort verstoken van apps. De Marketplace van Windows Phone is door providers in het land onbereikbaar gemaakt, zo melden gebruikers van het OS in China.

De Android Market was in het verleden ook al eens afgesloten, maar deze is inmiddels weer bereikbaar. Wat het probleem destijds was, blijft in nevelen gehuld. Ook nu is de communicatie van de Chinese overheid minimaal. Een officiële reden voor de blokkade is nog niet gegeven door de autoriteiten. Het “Golden Shield Project”, zoals de Firewall officieel heet, blokkeert doorgaans toegang tot pornografische sites en informatie die staatsgevaarlijk wordt geacht, zoals sites van de Tibetaanse vrijheidsbeweging en de religieuze beweging Falun Gong.

800px great wall of china july 2006
Windows Phone-apps komen niet voorbij de muur

Om het stringente internetbeleid in China te omzeilen, is een proxy in het buitenland een veelgebruikt middel. Eigenaren van een Windows Phone 7 toestel melden dat ze via een WiFi-netwerk dat op een proxy is aangesloten wel toegang hebben tot de Marketplace. De blokkade is een tegenslag voor Microsoft, dat nu een grote groep klanten dreigt mist te lopen. Achter de schermen wordt ongetwijfeld druk gelobbyt om de Marketplace weer bereikbaar te maken.

Bron: WmPowerUserPraat mee over dit artikel